Ajankohtaista

Lähiruokatreffeillä tietoa ja kokemuksia suoramyynnistä

POHJOIS-SUOMI. Vaalan Asemalla järjestettiin 3.10. Lähiruokatreffit, jossa oli monipuolisesti tarjolla tietoa ja kokemuksia lähiruokatoiminnasta ja suoramyynnistä. Tapahtuman järjestämiseen idea syntyi kuntaan tulleesta palautteesta, jossa erityisesti kesäasukkaat olivat ilmaisseet halua ostaa lähialueen tuottajien ruokaa, jos sitä vain olisi saatavilla. Tarkoituksena oli siis tuoda yhteen tuottajia ja muita lähiruoasta kiinnostuneita, välittää viestiä kiinnostuksesta lähiruokaa kohtaan ja antaa toimijoille sekä inspiraatiota että tietoa siitä, miten omien tuotteiden myyminen paikallisesti onnistuu sujuvimmin.

Illan avasi paltamolaisen Toivolan Tilan isäntä Erkki Kemppainen, joka kertoi hänen ja puolisonsa Niina Ruskonmäen harjoittamasta lihan suoramyynnistä. Toivolan tilan lihaa toimitetaan facebook-tilausten perusteella suoraan asiakkaille ja sitä myydään myös paikallisessa ruokakaupassa. Kysyntä on ollut vilkasta ja esimerkiksi Osta tilalta-päivänä menekki oli ollut erinomainen.

Innostavan esimerkin jatkoksi tilaisuudessa esiintyi Maa-ja kotitalousnaisten elintarvikeyritysasiantuntija Essi Keränen, joka kertoi Kantri & Co-hankkeen tiimoilta suoramyyntiin liittyvistä lainsäädäntö- ja pakkausmerkintäasioista, jotta kuulijat saisivat suorinta tietä tietoa siitä, kuinka nämä asiat hoidetaan kuntoon helpoimmalla ja sujuvimmalla tavalla. Esitys oli tiivis tietopaketti, joka sisälsi myös tietoa säädöksiin vastikään tulleista helpotuksista.

Lopuksi lyhyen puheenvuoron ja työpajademon veti palvelumuotoilija Sallis Koistinen, joka esitteli palvelumuotoilun mahdollisuuksia lähiruokatoiminnan virittelyssä. Mikäli lähiruokatoimintaa alkaa tapahtuman johdosta itää, on osallistujilla nyt hieman tarkempaa tietoa työkaluista, joita tämän menetelmän avulla voisi suunnitteluun olla käytettävissä.

Kaikenkaikkiaan ilta vaikutti olevan hyödyllinen ja antoisa paketti. Jäämme odottelemaan josko paikallisten tuottajien tuotteita alkaisi putkahdella enenevissä määrin saataville tulevaisuudessa.

Kiitos kaikille osallistuneille!