Ajankohtaista

Antoisa avajaistapahtuma Pohjois-Suomen 5E-hankkeella

POHJOIS-SUOMI. 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -hankkeen avajaistapahtumaa vietettiin Neittävän kylätalolla Vaalassa lauantaina 10.9.16. Viihtyisän Kierrätyspäivä-kylätapahtuman oheen järjestetty avajaisseminaari kokosi paikalle sekä monipuolisen esittelijäkaartin että kiinnostuneen yleisön.

Päivä alkoi hanke-esittelyllä ja jutustelutilaisuudella hankken teemoista. Mitä tarkoittavatkaan viisi E:tä, entä vähähiilisyys? Puheenaiheiksi nousivat mm. kierrätys ja kompostointi, kuivakäymälät ja nurmikkopotun kasvattaminen.

biokaasuauto-neittavalla-10-9-16Melkein heti esittelyn jälkeen pihaan kurvasikin Sotkamon Luonnonvarakeskuksen biokaasuauto, joka veti heti magneetin lailla paikalle niin tapahtuman osallistujia kuin toimittajiakin. Auton kuljettajaa, Luken kesätyöntekijää Ollia tentattiin tiiviisti auton ominaisuuksista, polttoaineen kulutuksesta, siitä kuinka kauas kaasuautolla pääsee. Pohdintaan jäi myös, montako kilometriä yhdellä pyöröpaalillisella nurmea voisi biokaasuautolla ajaa. Laskennallisesti yhden hehtaarin nurmisadolla voi joko ajaa vuoden ajot henkilöautolla tai lämmittää yhden omakotitalon vuoden ajan.

huussin-tuunausta-neittavalla-10-9-16

Seuraavana vuorossa oli ProAgrian jätevesineuvojan puheenvuoro. Alkuun saatiin katsaus ajankohtaisesta tilanteesta itse haja-asutusalueen jätevesilainsäädännön suhteen, sitten viihtyisien huussien hoitovinkkejä. Esittelyn aikana tehtiin myös retki kylätalon pihapiirin reunalla sijaitsevaan huussiin ja tuumailtiin yhdessä mahdollisia tuunaustoimenpiteitä sen viihtyisyyden ja toimivuuden parantamiseksi.

 

neittavan-hakelammityslaitoksella-10-9-16Iltapäivän ohjelmassa ensimmäisenä oli tutustuminen Neittävän kylätalon hakelämmitysjärjestelmään. Aiemmin öljyllä lämminnyt kylätalo oli kunnan kehoituksesta ryhtynyt miettimään lämmityskulujen vähentämistä ja päätynyt hakelämmitykseen siirtymiseen, kun kylällä toisaalla siitä jo oli jonkin verran kokemusta kertynyt ja menetelmä todettiin toimivaksi. Kyläyhdistys haki Ely-keskukselta investointitukea ja rakensi hakelämpölaitoksen talkoilla. Nyt kylätalo lämpiää paikallisella hakkeella.

 

Päivän huipennuksena oli aurinkoenergiateema, jossa tutustuttiin kylätalon naapuriin rakennettuun aurinkosähkövoimalaan sekä käyttöveden lämmittämiseen käytettyjen aurinkokeräinten nikkarointiin itse. Molemmat aiheet kiinnostivat osallistujia kovasti ja muutamia paneeli-investointeja ja nikkarointikurssille osallistumisia taitaa jo mietintämyssyssä olla muhimassa.

Hankkeen ensimmäinen aurinkokeräinten nikkarointikurssi järjestetään Vaalassa 11.–13.11.2016.

Tallenna