Ajankohtaista

Kylät mukaan ympäristötyöhön!

POHJOIS-KARJALA. Vähähiilisen yhteiskunnan rakentaminen lähtee liikkeelle yhteisöjen toiminnasta. Yhdyskuntien energian tuotantoon, kierrätykseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyy haasteita, joihin vastaamiseen tarvitaan eritoten paikallisten yhteisöjen ponnisteluja. Pohjois-Karjalassa on käynnistynyt kylien vähähiilistä toimintaa edistävä Kohti vähähiilisiä kyliä -hanke, jota toteuttavat Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen ympäristökeskus SYKE.  Nyt etsitään mukaan ympäristöasioista kiinnostuneita kyliä. Toimisiko kylällä kimppakyyti? Voisiko osan kylätalon sähköstä tuottaa aurinkoenergialla? Pyöriikö mielessä ajatus omasta kierrätystapahtumasta?

Hankkeeseen valitaan mukaan viisitoista kiinnostunutta kylää eri puolilta Pohjois-Karjalaa. Mukaan valittavien kylien kanssa toteutetaan kylän oma ympäristösuunnitelma. Toimenpiteiden avulla voidaan esimerkiksi kehittää kylän jätehuoltoa ja kierrätystä, järjestää ympäristöaiheinen tapahtuma, suunnitella kylän energiaratkaisuja, perustaa kylän yhteinen hyötykasvimaa tai lähiruokapiiri, talkoilla maiseman kunnostamiseksi, tehdä kylän oma ympäristötaideteos, tms.

Oleellista on yhteinen tekeminen ympäristön hyväksi. Mukaan lähtevillä kylillä toteutetaan myös aiheeseen liittyvä kyläkysely ja kylätaloille tehdään tarvittaessa kiinteistökatsaus. Ympäristösuunnitteluprosessin lisäksi kylä sitoutuu toteuttamaan ainakin yhden yhdessä suunnitellun ympäristön tilaa edistävän toimenpiteen tai kokeilun. Hankkeeseen osallistuminen on kylille ilmaista.

Lisätietoja antavat:

Reeta Rönkkö, Kyläkehittäjä/
Maaseudun Sivistysliitto
Puh. 050 326 7889
reeta.ronkko@msl.fi

Timo Reko,Aluepäällikkö/
Maaseudun Sivistysliitto
Puh. 050 322 6798
timo.reko@msl.fi