Tapahtumat

Ulukona-tapahtuma Pyhäjoelle kirjaston pihalla lauantaina 26.5.2018 juhlistaa mm. nuorten itse rakentamaa graffitiseinää.

Ulukona-tapahtuma kokoaa Pyhäjoelle kaikenikäisiä ihmisiä yhteen kirjaston pihalle lauantaina 26.5.2018. Tapahtuma on rakentunut skeittikulttuurin ympärille ja juhlistamaan nuorten itse rakentamaa graffitiseinää.

Pyhäjoella kunnan vapaa-ajantoimi, Hyvän mielen paikat -hanke, Taiteen edistämiskeskus, 4H sekä kirjasto tekevät yhteistyötä jo toista vuotta. Pyhäjoella on ollut erilaisia tapahtumia ja toimintaa tarjolla kaikenikäisille, mutta erityisesti nuoret ovat olleet keskiössä. Pyhäjokiset nuoret rakensivat itse viime syksynä Harraste-tapahtuman yhteydessä Pyhäjoelle graffitikolmion, joka pystytettiin kirjaston pihalle. Ulukona-tapahtumassa graffitikolmiossa pidetään taiteilijan vetämiä graffitityöpajoja. Skeittikulttuuri on Pyhäjoella aktiivista, ja nyt mukaan on lähtenyt myös kirjasto ainutlaatuisella yhteistyöllä: kirjaston pihaan valmistuu Pyhäjoen ensimmäinen pysyvä graffitiseinä. Lisäksi on rakennettu yhdessä nuorten kanssa siirreltäviä skeittiramppeja kirjaston pihalle.

Graffitin synnyn tausta on alakulttuureissa, ja aiemmin graffitit nähtiinkin sotkemisena ja omaisuuden tärvelemisenä. Nykyään graffiti on taidemuoto muiden joukossa ja luvallisia graffitinmaalauspaikkoja on tullut eri puolelle Suomea. Pyhäjoella on pidetty nuorten kanssa graffitityöpajoja vuodesta 2016 alkaen yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Työpajojen tuotoksina on syntynyt yksi ammattilaisten tekemä ja yksi nuorten kanssa yhteistyössä tehty muraali. Keväällä 2018 Pyhäjoki saa ensimmäisen pysyvän graffitiseinänsä kirjaston pihalle. Taiteen edistämiskeskus lahjoittaa avajaisten työpajan yhteydessä noin 100 kannua spraymaaleja nuorten käyttöön.

26.5.2018 on myös valtakunnallinen siivouspäivä, jonka kunniaksi Ulukona-tapahtumassa on myös pressukirppis kirjaston ympärillä. Mukaan toivotaankin runsaasti kirpparimyyjiä. Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien uusi juhlapäivä, jonka tavoitteena on muuttaa kylät ja kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi.