Ajankohtaista

Siltojen Temmes pyöräillään tänä vuonna paikalliset merkkihenkilöt -teemalla

Yhteisöllisyyttä ja kulttuuria yhdistelevä paikallistapahtuma Siltojen Temmes pyöräytetään käyntiin tänä kesänä jo kolmannen kerran lauantaina 30.6.2018. Tänä vuonna teemana ovat tavalla tai toisella Temmekseen liittyvät merkkihenkilöt. Tapahtuman tekevät Temmeksen yhdistykset ja toimijat yhdessä, ja mukana on myös Maaseudun Sivistysliiton ESR-rahoitteinen Hyvän mielen paikat -hanke. Koko perheen pyöräilytapahtuma kokoaa mukaan kaiken ikäisiä osallistujia.

Pyöräilytapahtuman lähtöpaikkana on Mäkelän silta Haurukylässä, jossa luetaan otteita Pia Ronkaisen kirjasta Keinu. Sieltä pyöräillään yhdessä Lännentietä pitkin Mikkolan myllysillalle, jossa on Lakeuden Luonto ry:n toimintapiste. Pyörämatka jatkuu Vikiönsillalle, ja siellä teemana on Liisa Vitali.

Seuraavalle etapille eli Temmeksen kirkolle pyöräillään Perttulansillan kautta, ja siellä kuullaan Temmeksen kirkon rakentamisen historiikki, joka kertoo Antti Louet -nimisestä kirkon rakentajasta. Eerika Näsänen pitää siellä myös yhteisen musiikkihetken.

Kirkolta matka jatkuu Väinölään, jossa kyläyhdistys myy vohveleita ja kahvia. Väinölässä myös kuullaan sen paikallisena toimeenpanovoimana tunnetun Väinö Toppilan historia.

Väinölästä matka jatkuu kohti Meijerinkylän Hongansiltaa, jossa kuullaan P. Mustapäätä (Martti Haavio).

Siitä onkin lyhyt matka Vanhantien varrelle nauttimaan Peilipoika Armas Pasasen kunniaksi laadittu installaatio

opuksi pyörämatka jatkuu museolle, jossa kuullaan muun muassa Kotiseutulaulun tekijöiden historiikki.

Tämän jälkeen museolla alkavat iltamat, joissa on tarjolla laulua, tanssia ja näytöskappaleita yms. sekä tietysti buffetti.

Silloilla on koristeena pieniä Suomen lippuja, ja sillä juhlistetaan tänä vuonna 100 vuotta täyttänyttä Suomen lippua.

Siltojen Temmeksen pyöräilytapahtumaan voi osallistua jokainen halukas. Reitin pituus on 14 kilometriä, maasto tasaista ja helppokulkuista. Järjestäjät kehottavat osallistujia muistamaan pyöräilykypärän ja huomioliivit. Tule mukaan pyöräilemään ja tekemään mukava tapahtuma!

Siltojen historiaa

Sillat ovat hyvin leimallisesti osa Temmestä. Ennen Lännentien rakentamista vuonna 1970 sillat ovat olleet ainoa yhteys kylän puolelle. Lähes jokaisella talolla on ollut oma siltansa, jota on nosteltu tulvien tieltä pois. Nykyisistä silloista Vikiön (1997) ja Mäkelän sillat (1998) on rakennettu kyläläisten voimin EU-tuen avustuksella virkistyskäyttöön. Perttulan silta on tuotu aikoinaan Rantsilasta, ja sillalla on pidetty tansseja. Hongan silta on romahtanut 60-luvun alussa, kun taas museon riippusilta on rakennettu Kotiseutuyhdistyksen toimesta 1970 –luvulla. Kaikki nämä sillat on rakennettu entisten paikoille.  Kirjoittajat: Inga-Maria Hjelt ja Briitta Honka-Tuuri