Ajankohtaista

Kioskiluotseja, graffiteja, karhunveistoa ja kasveja Hyvän mielen paikkojen kesässä

Hyvän mielen paikoissa on järjestetty vajaan kolmen vuoden aikana monenlaista ohjelmaa kolmessa eri kunnassa. Pudasjärvellä, Pyhäjoella ja Tyrnävällä on muun muassa veistetty puuta, jäätä ja lunta, tehty näytelmä, perustettu yhteisöllinen puutarha, järjestetty isoja tapahtumia yhteistyössä kuntien ja muiden järjestöjen kanssa sekä pidetty lukuisia kursseja ja tapahtumia. Ja tässä on vain pintaraapaisu kaikesta siitä ohjelmasta, jota Hyvän mielen paikoissa on ollut. Tapahtumien ja toiminnan myötä olemme saaneet tutustua mahtaviin ihmisiin ja tuoda elämyksiä monille. On ollut hienoa nähdä, miten innostuneesti kuntalaiset ovat osallistuneet ja toisaalta myös esittäneet meille toiveita ohjelmasta. Keväällä ja tulevana kesänä on Hyvän mielen paikoissa taas monenlaista touhua ja tohinaa. On moottorisahaveistoa, puutarhapuuhaa, kioskiluotsausta – muun muassa.

Pyhäjoen kioskiluotsaus sai alkunsa keväällä 2016. Tuolloin Pyhäjoella järjestettiin nuorille ympäristöluotsaus, jossa nuoret saivat tuoda esiin omia näkemyksiään siitä, mitä kunnasta puuttuu, millaista toimintaa kaivattaisiin ja mitä vanhaa tulisi kehittää. Yhtenä puutteena nähtiin kesäkioskin uupuminen kunnan keskustasta. Tähän puutteeseen Hyvän mielen paikat -hanke halusi vastata, ja yhdessä paikallisten nuorten ja kunnan kuntouttavan työtoiminnan kanssa rakennettiin kesällä 2017 jäätelökioski. Nyt kesäksi 2018 mukaan on lähtenyt kuusi paikallista nuorta, jotka toimivat omatoimisina yrittäjinä kioskissa.

Kioskitoiminnan ympärille on kehitetty ympäristöluotsauksen ajatusmaailmaa ja menetelmiä hyödyntäen kioskiluotsi, jossa yhdessä nuorten kanssa ideoidaan kioskin toimintaa ja sen ympäristöä. Nuoret ovat suunnitelleet erilaisia kesätapahtumia kioskin alueelle sekä ideoineet, miten kioskin ympäristöä voitaisiin kehittää, jotta siitä saataisiin mahdollisimman kutsuva ja viihtyisä. Kesän aikana jäätelökioskilla järjestetään muun muassa peräkonttikirppis penkkikahvila, mölkkyturnaus, paikallisten muusikoiden musiikkiesityksiä sekä aarteenmetsästystä. Kioskin ympäristöä pyritään elävöittämään istutuksilla, tyynyillä, vilteillä ja räsymatoilla. Kioskilta voi myös lainata pihapelejä.

Kioskiluotsausta on toteutettu yhdessä paikallisen 4H-yhdistyksen kanssa. Kioskiluotsausta toteutetaan parin viikon välein, ja mukaan voivat osallistua niin yrittäjänuoret kuin ketkä tahansa, jotka haluavat olla mukana vaikuttamassa alueensa toimintaan.

Ulukona-tapahtuma kokoaa Pyhäjoelle kaikenikäisiä ihmisiä yhteen kirjaston pihalle lauantaina 26.5.2018. Tapahtuma on rakentunut skeittikulttuurin ympärille ja juhlistamaan nuorten itse rakentamaa graffitiseinää.

Pyhäjoella kunnan vapaa-ajantoimi, Hyvän mielen paikat -hanke, Taiteen edistämiskeskus, 4H sekä kirjasto tekevät yhteistyötä jo toista vuotta. Pyhäjoella on ollut erilaisia tapahtumia ja toimintaa tarjolla kaikenikäisille, mutta erityisesti nuoret ovat olleet keskiössä. Pyhäjokiset nuoret rakensivat itse viime syksynä Harraste-tapahtuman yhteydessä Pyhäjoelle graffitikolmion, joka pystytettiin kirjaston pihalle. Ulukona-tapahtumassa graffitikolmiossa pidetään taiteilijan vetämiä graffitityöpajoja. Skeittikulttuuri on Pyhäjoella aktiivista, ja nyt mukaan on lähtenyt myös kirjasto ainutlaatuisella yhteistyöllä: kirjaston pihaan valmistuu Pyhäjoen ensimmäinen pysyvä graffitiseinä. Lisäksi on rakennettu yhdessä nuorten kanssa siirreltäviä skeittiramppeja kirjaston pihalle.

Graffitin synnyn tausta on alakulttuureissa, ja aiemmin graffitit nähtiinkin sotkemisena ja omaisuuden tärvelemisenä. Nykyään graffiti on taidemuoto muiden joukossa ja luvallisia graffitinmaalauspaikkoja on tullut eri puolelle Suomea. Pyhäjoella on pidetty nuorten kanssa graffitityöpajoja vuodesta 2016 alkaen yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Työpajojen tuotoksina on syntynyt yksi ammattilaisten tekemä ja yksi nuorten kanssa yhteistyössä tehty muraali. Keväällä 2018 Pyhäjoki saa ensimmäisen pysyvän graffitiseinänsä kirjaston pihalle. Taiteen edistämiskeskus lahjoittaa avajaisten työpajan yhteydessä noin 100 kannua spraymaaleja nuorten käyttöön.

26.5.2018 on myös valtakunnallinen siivouspäivä, jonka kunniaksi Ulukona-tapahtumassa on myös pressukirppis kirjaston ympärillä. Mukaan toivotaankin runsaasti kirpparimyyjiä. Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien uusi juhlapäivä, jonka tavoitteena on muuttaa kylät ja kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi.

Tyrnävällä jatketaan laatikkoviljelyä vanhan pappilan pihapiirissä jo kolmatta kesää. Tyrnävän laatikkoviljelysalue on kaikille avoin yhteinen puutarha ja oleskelupaikka. Ideana viljelysalueen perustamiselle oli luoda paikka, jossa viettää aikaa ulkoilmassa yhdessä puuhastellen. Kuka tahansa voi tulla puutarhaan nauttimaan ulkoilmasta ja seuraamaan viljelysten kasvua. Puutarhasta voi varata itselleen viljelylavan ja viljellä siellä haluamiaan kasveja. Puutarhatoiminnassa on mukana oululainen Kestävän kehityksen keskus ja opastamassa viljelyn saloihin on hortonomi ja permakulttuuripuutarhuri Ulla-Maija Takkunen. Viljelyn lisäksi puutarhassa järjestetään useamman kerran myös penkkikahvila, jossa kunnan virkamiehiä on tavattavissa matalalla kynnyksellä. Muuna ohjelmana on esimerkiksi puutarha-askartelua sekä sadon säilönnän opastusta. Puutarhan kausi huipentuu sadonkorjuujuhlaan, joka järjestetään 24.8. Tyrnävän taiteiden yön yhteydessä.

Pudasjärven Livon kylällä Hyvän mielen paikat -hanke järjestää puunveistokurssin moottorisahalla 10.-11.5. osana kyläyhdistys Livokas ry:n karhunveistoviikkoa. Kurssilla ohjaajana toimii Juha Käkelä Ylöjärveltä. Livon Karhunveistoviikon teemana on tänä vuonna satumetsä, ja mukana on karhumaskotti.  Viikolla on ohjelmassa muun muassa kansalaisopiston järkkäämänä ladontekokurssi, käsityöpaja, metsätaitokilpailu, karhusatukilpailu, lipputangon ”hiominen”, maalaaminen ja pystyttäminen. Paikalla on myös jalkahoitaja, joka tekee myös silmien ja kulmien kaunistamista. Perinteisesti ohjelmassa on myös pikasahauskilpailu ja pöllinheiton SM-kisat.

Moottorisahaveistoa pääsee harjoittelemaan myös Kierikkikeskuksessa 6.-10.6. Ite kivikaudessa -veistokurssilla. Yhteistyössä Kierikkikeskuksen kanssa järjestettävän kurssin lopuksi pidetään veistoskilpailu, ja kurssin tuotoksia on nähtävillä kesän ajan Kierikkikeskuksessa. Kurssi järjestetään nyt jo toista kertaa, ja ohjaajana on taiteilija Kari Tykkyläinen.

Moottorisaha on tänä vuonna erityisen ajankohtainen väline, sillä se täyttää sata vuotta. Tuolloin kanadalainen maanviljelijä James Shand keksi sen sattumalta asentaessaan piikkilankaa maatilallaan. Kaupalliseen tuotantoon moottorisaha tuli kuitenkin vasta 1920-luvun loppupuolella Andreas Stihlin myötä.