Ajankohtaista

Osallisuutta veistämässä

Hyvän mielen paikat -hankkeessa on kolmen hankevuoden aikana pyöräytetty läpi monia erilaisia kursseja ja koulutuksia. Yksi mieluisin kurssi, palautteen, kurssilaisten kanssa keskustelun sekä heidän havainnoin perustella, on ollut puunveisto moottorisahalla. Mikä siitä tekee niin tenhovoimaisen, että samat veisto-oppilaat tulevat kurssille jopa toiselle paikkakunnallekin uudestaan ja uudestaan?

Mikä se on puunveiston vetovoiman salaisuus? Onko se puu materiaalina? Erilainen, kova, ei niin jokapäiväinen työstettävä. Vai se moottorisaha? Aloittelijalle vähän pelottavakin, iso ja raskas käsiteltävä. Vai onko se jollakin lailla tasa-arvoistava kaikilla samanlainen turvavaatetus: jäykät/kankeat turvahousut, raskaat turvakengät, visiirillinen kypärä sekä kuulosuojaimet? Vaatetuksen suojistahan voi silmäillä muita veistäjiä ja silti keskittyä vain omaan työhön. Entä vetäjän, opettajan rooli? Opettaja on aina oleellinen osa kurssia. Meidän kursseilla opettaja on ollut rauhallinen ja kannustava Juha Käkelä. Juha rauhallisen varmalla otteella ohjaa, kannustaa ja rohkaisee. Tässäkö kurssin salaisuus? Vai onko se vähän kaikkea tätä ja siihen lisättynä yhteisöllisyyden kokemus? Se tunne, että olen osa porukkaa, kuulun joukkoon, tehdään yhdessä, mutta kuitenkin jokainen työstää omaa työtään, omaan tahtiin, omassa rauhassa. Opin uutta, saan valmista, näen kätteni jäljen.  Ja minulla on ihmisiä ympärillä samassa tilanteessa, joiden kanssa jakaa tämä kokemus, keskustella, saada palautetta, sahata ihan pieleen ja kuitenkin saada aikaan onnistunut työn kotiin vietäväksi. Siinäkö se piilee se salaisuus? Tätä salaisuutta yritämme taas ratkaista Temmeksen puunveistokurssilla 28.-29.4.2018 ja Pudasjärvellä toukokuussa.