Ajankohtaista

”Pudasjärvi U.F.O.”-musiikkiteatteriesitys edistämässä kansainvälisyyttä

Pudasjärvellä Hyvän mielen paikat -hankkeen alussa 2016 mukana olleet maahanmuuttajataustaiset nuoret toivoivat esiintymismahdollisuuksia ja teatteritoimintaa mukaan hankkeen ohjelmistoon. Niinpä toiveiden mukaan draamatyöpajat aloitettiin Pudasjärvellä tammi-helmikuussa 2017. Ohjaajaksi valikoitui teatterin ammattilainen Sanna-Maija Karjalainen, joka on toiminut lähes 15 vuoden ajan Oulun seudulla erilaisissa aikuis- ja lapsiteatteriryhmien ohjaajana ja opettajana sekä koordinoinut monenlaisia kansainvälisyyteenkin liittyviä produktioita. Hyvän mielen toiminnoissa oli kevään aikana toistakymmentä draamatyöpajaa. Aika pian työpajojen alettua Sanna-Maijalta alkoi tulla viestejä siitä, että ryhmäläisillä on monia taitoja ja paljon erilaista osaamista. Heräsi ajatus, että tämä osallistujien osaaminen tulisi saattaa näkyväksi isommallekin joukolle.

Yksin Hyvän mielen paikat hankkeen määrärahoilla me emme olisi saaneet aikaan kovinkaan isoa esitystä. Niinpä hankkeen aluevastaava Ulla-Maija Paukkeri kutsui koolle Pudasjärven toimijoita: maahanmuuttokoordinaattori Liisa Ronkaisen, Kivapuhe-hankkeen Siiri Sarias sekä Mieli hankkeen Tarja Hemmilän. Näin saatiin koottua  produktiolle taustaorganisaatio. Sanna-Maijan astuttua mukaan kuvioon,  lähti itse esitys syntymään, työnimella Pudasjärvi Show, joka pian vakiinnutti nimekseen Pudasjärvi U.F.O. Sanna-Maijan myötä  myös yhteistyötahojen joukko lisääntyi.

Pudasjärvi U.F.O. on musiikkiteatteriesitys, joka tuo lavalle taianomaisen erämaan, pudasjärveläiset ihmiset teatterin, tanssin ja musiikin keinon. Teatteriesityksessä tullaan kuulemaan alueen ihmisten tarinoita, jotka on kerätty niin kanta-asukkailta kuin kauempaakin Pudasjärvelle tulleilta uusilta kuntalaisilta. Lavalle nousee viikolla 9./2017 erityisesti nuoria unelmineen ja pelkoineen, arkista elämää unohtamatta. Mukana olevat maahanmuuttajanuoret tuovat esitykseen oman kulttuurisen tuulahduksensa, tanssin ja musiikin kautta. Mukana esityksessä on myös paikallinen taiteilija Kari Tykkyläinen.

Tämä ammattilaisjohtoinen musiikkiteatteriesitys tulee olemaan alueellinen voimannäyttö, joka kokoaa yhteen alueen teatterin harrastajia ja musiikintekijöitä.  Se toteutetaan usean eri tahon yhteistyönä. Mukana ovat Pudasjärven hankkeista Hyvän mielen paikat –hanke, Kivapuhe -hanke ja Mieli –hanke sekä kansalaisopisto, lukio, aikuisten peruskouluopetus (maahanmuuttajaopiskelijat), Osao, Nuorten tuki, Ry, Pudasjärven kirjasto, Pudasjärven kaupunki sekä opintokeskus Kansalaisfoorumi Erasmus + -hanke:”Spaces for interrcultural learning”.

Esityksen harjoitukset ovat käynnistyneet syksyllä 2017  ja esityksen ensi-ilta on helmikuussa 2018, viikolla 9. olevalla Kivapuhe-viikolla. Esitys lähtee kiertämään alueen kouluihin ja sen avulla halutaan hälventää ennakkoluuloja sekä lisätään nuorten kykyä toimia kansainvälistyvässä maailmassa.