Ajankohtaista

Pyhäjoella innostettiin nuoria vaikuttamaan omaan elinympäristöönsä!

Pyhäjoella järjestettiin kesäkuun alussa kuntalaisvaikuttamiseen kannustava päivä yläaste- ja lukioikäisille. Ympäristönsuunnittelu ei ole rakettitiedettä vaan jokainen kunnan asukas voi sanoa sanansa! FCG Arkkitehtien vetämä työpaja avasi nuorille päätöksenteon käytäntöjä. Miten oma asuinympäristö muuttuu ja kuka siitä päättää? Millaisena sinä haaveilet näkeväsi kotikuntasi tulevaisuudessa?

Pyhäjoen kunnantalon ympäristöä kehitetään – yläaste- ja lukioikäiset pääsivät kertomaan omat mielipiteensä arkkitehtisuunnitelmista ennen niiden lopullista hyväksyntää. Ympäristösuunnistukseen osallistui noin 180 oppilasta ja opettajaa ja kuhina olikin sen mukaista!

Oppilaat kiersivät ympäristösuunnistuksen kunnan keskustassa ideoiden reitin ymkuva11111päristöä. Rasteilla pohdittiin omaa elinympäristöä eri näkökulmista. Yhdellä nuoret saivat haaveilla vapaasti, millaisena haluaisivat kävelyreitin ympäristön tulevaisuudessa nähdä, toisella taas kysyttiin, millainen paikka on nykyisellään nuorten mielikuvissa, ja mikä paikassa on kiinnostavinta.

Alueen karttaa apunaan käyttäen oppilaat suunnittelivat paikan mieleisekseen merkitsemällä siihen haluamiaan toimintoja post-it –lapuilla. Nuoria kannustettiin myös astumaan erilaisten ihmisten kenkiin, ja kuvittelemaan, millaista alueella olisi liikkua esimerkiksi vanhuksena, tai miten se näyttäytyy lapsen silmin. Entä millaista paikassa on olla yöllä?

Työpajassa tuli esille, että mielipiteensä kunnan asioihin voi kertoa monella tavalla. Hyvän mielen paikat -hankkeen järjestämän ympäristösuunnistuksen kautta nuoret tutustuivat virallisen vaikuttamisen väylään.

Työpajan kooste esitellään kunnan päättäjille.