Hyvän mielen paikat Pohjois-Pohjanmaalla

Hyvän mielen paikat Pohjois-Pohjanmaalla

msl-logo

LogoEly-fi_FI-wEU_ESR_FI_vertical_20mm_rgb

150px-Pudasjarvi.vaakuna.svg

pyhäjoki

tyrnava-logo-2015

<

 

 

 

Hyvän mielen paikat

– A place for happy mood

 Tästä linkistä pääset Hyvän mielen paikkojen kotisivuille >>!

 

7.9.2017

Loistava Temmes esille ympäristöluotsikurssilla

Temmeksen syksyn Hyvän mielen maanantai-illat täyttyvät yhteisöllisestä tekemisestä ja oman kylän rikkaan kulttuuriperinnön esiin nostamisesta. Kyseessä on Hyvän mielen paikat -hankkeen ympäristöluotsikurssi, jonka käytyään osallistujat voivat toimia ympäristöluotseina omalla kylällä.

Syyskuun alussa pidetty ympäristöluotsikurssin esittelykerta veti paikalle runsaan joukon ympäristöluotsikurssista kiinnostuneita. Tultiinpa paikalle myös sattumalta iltalenkin varrelta ja istahdettiin kuulemaan syksyn ohjelmasta. Joku oli päätynyt paikalle kuultuaan kaupassa käydessään vinkin illan ohjelmasta. Ilta aloitettiin esittelykierroksella, jolla jokainen kertoi jonkin viime aikoina ihmetyttäneen asian. Innostunutta ja iloista keskustelua syntyi niin kuluneen kesän kylmyydestä, puutarhan sadon myöhässä olemisesta, Temmesjoen vedenpinnan korkeudesta kuin metsittyneestä Temmesjokivarren maisemasta. Esittely- ja ihmettelykierroksen jälkeen mietittiin, mitä ympäristöluotsaus voisi Temmeksellä tänä syksynä tarkoittaa. Temmeksellä on jo tehty varsinaisia ympäristöluotsauksia viime keväänä ja järjestetty muun muassa Siltojen Temmes -pyöräilytapahtuma ja useita muita tapahtumia, jotka ovat kummunneet kyläläisten omista toiveista ja ideoista. Idealtaan ympäristöluotsaus olikin Temmeksellä tuttua. Nyt kyläläisten aktiivisuutta ja yhdessä tekemisen meininkiä vahvistetaan entisestään ympäristöluotsikurssilla, jonka myötä osallistujat saavat lisää työkaluja innostamiseen, osallistamiseen ja vertaistoimijuuteen. Ympäristöluotsikurssin toivotaan innostavan mukaan myös uusia toimijoita.

Esittelykierroksen jälkeen osallistujille esiteltiin ympäristöluotsikurssin rakennetta ja kurssin kolme mahdollista suuntautumisympäristöä: luonto-, kulttuuriympäristö ja sosiaalinen ympäristö. Eri suuntautumisympäristöjen sisältöaiheet herättivätkin kiinnostusta, ja moni aihe nousi oitis keskusteluun: esimerkiksi ympäristövaikuttaminen Temmesjokivarren kunnostamisen kautta, Temmeksen perinnetiedon jakaminen nuoremmille sukupolville yhteistyössä koulujen kanssa ja vanhojen rakennusten historian vaaliminen.

Ympäristöluotsikurssilla tehtävistä harjoituksista saatiin pieni maistiainen sattumataideharjoituksella, jolla käytiin pihalla rajaamassa mielenkiintoisia yksityiskohtia valokuvakehyksiin. Jokaisen sattumataideteos ikuistettiin valokuvaan, ja lämpimässä ja aurinkoisessa syysillassa saatiinkin upeita ja yllätyksellisiä taideteoksia. Sattumataideharjoitus on hyvä esimerkki ympäristöluotsauksen ytimestä, jolla omaa lähiympäristöä herätellään tutkimaan uusin silmin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun illan lopuksi yhdessä pohdittiin, mitkä aiheet voisivat sopia juuri Temmeksen kurssille, nousivat yhteisiksi suosikeiksi kulttuuriperintöön liittyvät aiheet. Temmeksellä marraskuussa toteutettavan Loistava Temmes -valotaideteoksen huomattiin sopivan mainiosti yhteisöllisen tekemisen alustaksi. Siispä päätettiin, että ympäristöluotsikurssi toteutetaan keskittymällä Temmeksen kulttuuriperinnön esille nostamiseen Taiteen edistämiskeskuksen Loistava Temmes -valotaideteoksen julkistamisen yhteydessä 22.11. Syksyn ajan ympäristöluotsikurssilla valmistellaan monipuolista tapahtumakattausta marraskuun valaisemiseksi. Yhdessä siis ideoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan ja otetaan koko kylä mukaan!

 

 

 

 

 12.6.2017

Ympäristöluotsauksella siltoja eri toimijoiden välille

Pohjois-Pohjanmaalla käynnissä olevassa Hyvän mielen paikat -hankkeessa on keskeisessä roolissa MSL:n kehittämä ympäristöluotsaus.  Ympäristöluotsaus on menetelmä, jonka kautta paikalliset ihmiset ottavat vastuuta omasta lähiympäristöstään sekä -yhteisöstään ja tekevät vapaaehtoistyötä oman lähiyhteisönsä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Hyvän mielen paikat -hankkeen kohdekunnissa Pudasjärvellä, Pyhäjoella ja Tyrnävällä ympäristöluotsaus on otettu työkaluksi uudenlaisten matalan kynnysten kohtaamispaikkojen rakentamisessa. Hankkeessa keskeistä on se, että Hyvän mielen kohtaamispaikat suunnitellaan ja rakennetaan yhteistyössä kuntalaisten, viranomaisten sekä järjestöjen kanssa.

Ympäristöluotsauksessa yhteisöllisyys syntyy siitä, että ryhmää vetävä ympäristöluotsi ei ole opas tai ohjaaja,

vaan enemmänkin aktiivinen kanssakulkija matkalla kohti yhteistä tavoitetta. Tyrnävän Temmeksen kylällä ympäristöluotsauksen tuloksena on saatu rakennettua oikeasti koko kylän yhteisöllisyyttä. Temmeksellä on aiemminkin ollut monenlaista toimintaa ja aktiivisia kuntalaisia, mutta eri tahot ovat toimineet toisistaan erillään. Viime syksyn ja tämän kevään aikana eri toimijat ovat kerääntyneet saman pöydän ääreen ja ideoineet tapahtumia ja tekemistä omalle kylälleen. Yhdessä on mietitty, mitä tekemistä kylälle haluttaisiin ja otettu vastuu kylän kehittämisestä. Tämän kevään huipennuksena on ollut Siltojen Temmes -tapahtuma, jossa pyöräiltiin yhteensä kahdeksan Temmesjoen ylittävän sillan kautta ja pyöräilymatkaa kertyi yhteensä 14 km.

Sen lisäksi, että Siltojen Temmes -tapahtuma itsessäänkin on hieno ponnistus pieneltä kylältä, merkityksellistä on se, että ihmiset Temmeksellä ovat olleet oikeasti yhdessä, yhteisönä tekemässä tapahtumaa, joka on ollut kyläläisten toiveissa. Temmesläiset rakensivat tapahtumaa kevään aikana talkooryhmässä, joka on järjestänyt myös muun muassa karaokeiltoja, moottorisahaveistokurssin ja retkiä lähiseuduille. Yhteisöllisyydestä kertoo muun muassa se, että kun karaokeilta meinasi kaatua puuttuvaan mikrofoniin, eräs kyläläinen lainasi oman mikrofoninsa – ja niin päästiin aloittamaan karaoke. Temmesläiset ovat ideoineet myös siltalaulujen tapahtuman, jossa lauletaan yhteislauluja kauniilla puusillalla Temmesjoen varrella. Kevään ja kesän aikana Temmeksen Hyvän mielen paikan pihalle rakennetaan yhteisöpuutarha, jossa on mukana väkeä myös muualta Oulun seudulta. Mukana puutarhan hoidossa on aktiivisesti myös muita Temmeksellä toimivia yhdistyksiä.

12.5.2017

Yhteisöllisyyttä ympäristöluotsaus- ja käsityöpajojen kautta

Hyvän mielen paikoista on Pudasjärvellä ja Temmeksellä pikkuhiljaa kehittynyt kävijöidensä näköisiä ja leppoisia paikkoja, jonne voi tulla vain käväisemään tai tekemään jotain yhdessä. Eräs kävijä käyttääkin Hyvän mielen paikasta nimitystä ”kuin oma olohuone”.  Toinen sanoo, että Hyvän mielen paikka on kaikkien yhteinen ja toimintaan on helppo tulla mukaan.

Se, että Hyvän mielen paikoissa on ollut mukavaa yhteistä tekemistä, on koettu tärkeäksi. Kun ihmiset ovat itse mukana paikan suunnittelussa ja toiminnan toteuttamisessa, samalla syntyy myös suhde paikkaan. Siitä tulee itselle tärkeä.

Pudasjärven Hyvän mielen paikassa käsitöistä innostunut Marja on innostunut vetämään villinukketyöpajoja torstaisin. Työpajoissa perinteisiä käsityömenetelmiä ja -materiaaleja on käytetty kekseliäästi ja hullutellen ja näin on syntynyt mielikuvituksellisia nukkeja. Jokaiselle nukelle on syntynyt valmistamisen myötä myös oma tarinansa. Nukkeja on syntynyt omaksi iloksi, mutta kaikkein rohkeimmat ja villeimmät nuket on lähetetty maailmalle.  Maaliskuussa Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa avautui ITE käsillä -näyttely, jonka oheisnäyttelyksi museon aulaan koottiin esille myös pudasjärvisten tekemiä villejä nukkeja.

 Temmeksellä on ympäristöluotsauksen kautta koottu kyläläiset yhteen ja yhdessä innostuttu oman kylän kehittämisestä. Tämän kevään suurin yhteinen ponnistus on Siltojen Temmes -pyöräilytapahtuman järjestäminen toukokuussa.

 

 12.2.2017

Vauhtia, vipinää, virkistystä ja tekemistä on riittänyt Hyvän mielen paikkojen toimintojen aloituksessa niin Tyrnävällä, Pyhäjoella kuin Pudasjärvelläkin vuoden vaihteen aikana. Nyt voi hyvällä mielellä sanoa että meillä tapahtuu ja paljon!

Pudasjärvellä tehdään yhteistyötä Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa ITE käsillä -näyttelyn tiimoilta. Tämä värikäs, iloinen ja pehmeä näyttely avautuu museossa 16.3.2017, ja siihen liittyvässä nukketaidetta esittelevässä Villit nuket -oheisnäyttelyssä Hyvän mielen paikat -hanke on mukana. Pudasjärvellä vapaaehtoiset ovat innostuneet niin tästä aiheesta, että he ovat lähteneet itse vetämään Villit nuket -kerhoa Pudasjärven Hyvän mielen paikassa torstaisin klo 10–14. Mielenkiinnolla odotamme, millaisia villejä nukkeja pudasjärvisten käsissä syntyy.

Myös Tyrnävällä syntyy Villejä nukkeja. Muuten Tyrnävän toiminta on pyörähtänyt käyntiin Temmeksen Hyvän mielen maanantain toiminnalla vanhalla terveysasemalla.  Syksyllä temmesläisiltä kysyttiin, mitä toimintaa he kaipaisivat. Nyt on ryhdytty yhdessä paikallis- eli ympäristöluotsaustyöpajojen muodossa ideoimaan ja toteuttamaan näitä haaveita. Porukka kokoontuu joka maanantai-ilta, ja suunnittelun alla ovat aluksi ainakin Siltojen Temmes -pyöräilytapahtuma ja lettukestit.

Pyhäjoella eri tahot ovat aktivoituneet järjestämään ja kehittämään sähäkkää ja monipuolista toimintaa nuorille.  Luvassa on monenlaista vauhdikasta tekemistä, muun muassa tanssi- ja sarjakuvatyöpajoja. Vuoden aikana Pyhäjoella järjestetään neljä isompaa tapahtumaa nuorille sekä viikkotoimintaa. Mukana ovat ainakin kirjasto, 4H-yhdistys, etsivä nuorisotyö, kunnan nuorisotyö, yläkoulu, lukio sekä taiteen edistämiskeskus ja tietenkin itse nuoret suunnittelemassa omannäköistään toimintaa. Toiminta on osa nuorten omaehtoisen toiminnan kehittämistyötä.

Monipuolisen tekemisen parissa on siis startattu vuosi 2017, ja vilskettä Hyvän mielen paikoissa riittää jatkossakin!

 

12.12.2016

Tulevaisuuden kunta on kumppanuuskunta

Mitä on kuntakumppanuus kädet multaan –tasolla? Entä miten toiminta saadaan juurtumaan paikkoihin hankkeiden päätyttyäkin? Pohjois-Suomen Hyvän mielen paikat –hankkeessa kumppanuus on yhdessä tekemistä ja rohkeaa kokeilemista.

Tulevaisuuden kunnan tehtävä on huolehtia kuntalaistensa hyvinvoinnista ja tukea kaikkien kuntalaisten osallisuutta omassa lähiyhteisössään. Kunnat tuottavat näitä hyvinvointia tukevia ja osallisuutta lisääviä palveluja yhä enemmän erilaisten kumppanuuksien kautta. Kumppanuudet voivat tarkoittaa monentasoisia yhteistyön ja yhdessä tekemisen muotoja kunnan ja yritysten, kunnan ja järjestöjen tai kaikkien näiden kolmen kesken. Tulevaisuuden kunta onkin kumppanuuskunta.

Maaseudun Sivistysliitto hakee aktiivisesti erilaisia kumppanuuden muotoja, joiden kautta sillä on mahdollisuus olla mukana tukemassa maaseudulla asuvien ihmisten hyvinvointia. Pohjois-Suomen Hyvän mielen paikat –hankkeessa kumppanuus on kantava voima. Hankekuntiin luodaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja yhdessä kuntalaisten kanssa. Se, että tekeminen ei ole ainoastaan hanketyöntekijöiden tai viranomaisten vastuulla, mahdollistaa myös toiminnan jatkuvuuden hankkeen päätyttyä.

Onnistumisen avaimet

Kumppanuuden edellytyksiä ovat yhteisen tavoitteen löytäminen ja kaikkien osapuolien sitoutuminen yhteisesti sovittuun. Näiden lisäksi kuntalais-ja yhteisölähtöisyyden toteutuminen tarvitsee tuekseen paikallisen dream teamin, ydinjoukon, jonka kanssa suunnitellaan, tehdään ja kokeillaan yhdessä.1-12-2016

Yksi hankekunnista ja samalla esimerkki kumppanuuden rakentamisesta on Pyhäjoki, jossa tavoitteena on nuorten omaehtoisen toiminnan kehittäminen olemassa olevien palvelujen rinnalle ja niitä täydentäväksi toiminnaksi.

Toiminnan ja sen sisällön suunnittelussa on lähdetty liikkeelle nuoria kiinnostavan teeman, tapahtumajärjestämisen, kautta. Nuoret osallistuvat ja ovat mukana alusta asti tapahtumien valmistelussa ja toteutuksessa. Tavoitteena on, että kerta kerralta he itse ottavat enemmän vastuuta ja tekevät tapahtumista omannäköisiään.

Yhdessä tekemällä ja kumppanuuksien kautta toiminta ja rohkea kokeileminen on mahdollista juurruttaa osaksi kuntien palveluja hankkeen päättymisen jälkeen. Kumppanuusverkostot takaavat sen, että toiminta ei ole vain yhden toimijan vastuulla. Kumppanuuksien kautta osaamista ja vastuuta jaetaan.  Pyhäjoella tekemisen jatkuvuutta turvataan kiinnittämällä alusta asti huomiota siihen, miten siirretään ammattilaisten tieto-taitoa nuorten omiin käsiin. Tässä prosessissa aikuiset ja eri alojen ammattilaiset tekevät töitä yhdessä nuorten kanssa ja näin mahdollistetaan molemminpuolinen oppiminen ja mentorointi eri-ikäisten välillä. Tämänkaltaisen kumppanuuden kautta kehitetään tulevaisuuden palveluja viranomais- tai asiantuntijalähtöisestä toiminnasta kohti nuorten omaa aktiivisuutta.

 

 

12.11.2016

Hyvän mielen kuntien kuulumiset eli terveisiä Pohjois-Pohjalnmaalta!

Tyrnävällä Hyvän mielen paikan toimintaan lähdettiin kädet mullassa –tasolla perustamalla pappilan vanhaan pihapiiriin kuntalaisten yhteinen ulko-olohuone eli yhteisöviljelmäpaikka. Syksyn tullessa puutarha pakattiin talviteloille hortonomi Ulla-Maija Takkusen opastuksella ja siirryttiin sisätiloihin. Ja niin Hyvän mielen toiminnassa siirryttiin kädet taikinassa –tasolle ja on kokoonnuttu keskiviikkoisin yhteen kahvittelun ja upeiden leivonnaisten pariin. Ne leivonnaiset on tosin pitänyt tehdä itse, mutta onneksi koulutetun kondiittorin johdolla. Myös Temmeksen kylällä alkaa pyöriä marraskuussa maanantaisin Hyvän mielen toimintaa. Mitähän me siellä keksitään?

Pyhäjoella Hyvän mielen paikat hankkeen keskiössä ovat nuorten omaehtoisen toiminnan tukeminen, nuorten kuuleminen ja osallisuus. Hanke alkoi yläaste- ja lukioikäisille suunnatulla ympäristösuunnistuksella kesäkuun alussa. Siinä nuoret pääsivät ottamaan kantaa kunnan keskustan ympäristösuunnitelmiin ja saamaan oman äänensä kuuluviin. Nuorten ehdotus käsiteltiin kunnanvaltuustossa syksyllä. Työpajan koonti on nyt kuvitettuna esillä marraskuun aikana kunnantalon aulassa sekä yläkoululla, jolloin myös kuntalaisilla on mahdollisuus nähdä se.

Hyvän mielen paikassa nuorisotila Kahavelissa lähdetään kokeilemaan muun muassa avoimien ovien iltapäiviä, joissa nuoret itse ovat vastuupareittain pitämässä paikkaa auki muille nuorille.

Pudasjärvellä hankkeen lähtöajatuksena on luoda innostavan yhdessä tekemisen kautta kohtaamismahdollisuuksia eri kulttuuritaustaisille, eri-ikäisille ja eri lähtökohdista tuleville kuntalaisille. Hyvän mielen paikka on kirjaston yhteydessä.pikkukuvatpikku2

Pudasjärvellä vietetään syksyllä jokaviikkoista Hyvän mielen perjantaita, jolloin kahvitellaan porukalla ja värkätään erilaista taidetoimintaa. Välillä Hyvän mielen perjantaina voidaan lähteä vaikkapa maakuntamatkalle. Viimekertainen bussimatka suuntasi taiteilija Kari Tykkyläisen luo. Siellä monikulttuurinen osallistujajoukko sai nauttia inspiroivasta taidepihapiirin tunnelmasta, kuulla taiteilijalta itseltään teoksista ja paistaa makkaraa.

Torstaisin Pudasjärven Team Hyvä mieli tekee tempauksia. Vaikkapa kauppakassien kantamisessa avustaminen ruokakaupoissa on hyvä keino saada eritaustaisia ihmisiä kohtaamaan, sillä kaupassa täytyy kaikkien käydä. Onpa Pudasjärvelle haaveiltu myös liikkuvaa penkkikahvilaa. Siihen ei tarvita kuin termarikahvit, penkki sekä tietysti hyvää mieltä. Penkkikahvila on siellä missä ihmiset arkenaan liikkuvat – ehkäpä toiminta aloitetaan ruokakaupan aulassa.

Hyvän mielen paikat -hanke jatkaa ideointia asukkaiden kanssa. Tästä riittää iloa vielä pitkäksi aikaa!

 

 

 

12.8.2016

Kuntakumppanuuteen pohjautuva oleskelupuutarha Tyrnävälle

Tyrnävällä Hyvän mielen paikat hankkeen ja kunnan yhteistä laatikkopuutarhaa on kasvatettu Tyrnävän vanhan pappilan pihamaalle tänä kesänä. Tyrnävällä tämä yhteisöviljelypuutarha on kuntakumppanuutta kädet multaan –tasolla: konkreettista tekemistä, jossa luodaan samalla uusia, toimivia kuntakumppanuuden käytäntöjä.

Laatikkoviljelypuutarhan aloitustöissä on ollut mukana Nuorten työpaja sekä kuntouttavan työtoiminnan porukka. Tämä puutarha on osa kuntouttavan työtoiminnan kehitystyötä Tyrnävällä, mutta on silti avointa toimintaa kaikille. Suurin osa viljelystä tapahtuu itse rakennetuissa viljelylaareissa, mutta paikalle on istutettu myös kolme omenapuuta. Paikalla oli valmiiksi jo marjapensaita, jotka siirtämisen jälkeen jäivät puutarhaan.kuva11

Laatikoissa on kasvatettu kesän aikana erilaisia yrttejä, salaatteja, juureksia sekä kukkia, jotka tukevat kasvien kasvamista esimerkiksi karkottamalla tuhohyönteisiä. Myös perinteistä perunaa ja kausimansikkaa kasvatetaan.

Paitsi vik u v aljelyä, tässä potagerhenkisessä puutarhassa voi tulevaisuudessa viettää aikaa ja nauttia sen kauneudesta. Oleskelupuutarhasta toivotaankin kuntalaisten yhteistä pihamaata, ulko-olohuonetta.

Nyt syksyllä Tyrnävän kuntalaiset voivat varata viljelylaarin, jossa kasvattaa itselleen ensi kesänä hyötykasveja.

Laatikkoviljelypuutarhan perustamisessa on ollut tiivisti mukana Oulun Kestävän Kehityksen Keskus ja siellä Satu Mörsäri sekä puutarhuri, hortonomi amk ja permakulttuurisuunnittelija Ulla-Maija Takkunen. Takkunen on paikalla ja opastaa puutarhuroinnin syystöissä ke 28.9.klo 9-13. Tuolloin paikalla on tohinaa ja touhua, jolloin on mahdollista varata viljelylaatikko, ottaa kuvia ja kysellä lisätietoja tekijöiltä.

 

12.6.2016

Pyhäjoella innostettiin nuoria vaikuttamaan omaan elinympäristöönsä!

Pyhäjoella järjestettiin kesäkuun alussa kuntalaisvaikuttamiseen kannustava päivä yläaste- ja lukioikäisille. Ympäristönsuunnittelu ei ole rakettitiedettä vaan jokainen kunnan asukas voi sanoa sanansa! FCG Arkkitehtien vetämä työpaja avasi nuorille päätöksenteon käytäntöjä. Miten oma asuinympäristö muuttuu ja kuka siitä päättää? Millaisena sinä haaveilet näkeväsi kotikuntasi tulevaisuudessa?

Pyhäjoen kunnantalon ympäristöä kehitetään – yläaste- ja lukioikäiset pääsivät kertomaan omat mielipiteensä arkkitehtisuunnitelmista ennen niiden lopullista hyväksyntää. Ympäristösuunnistukseen osallistui noin 180 oppilasta ja opettajaa ja kuhina olikin sen mukaista!

Oppilaat kiersivät ympäristösuunnistuksen kunnan keskustassa ideoiden reitin ymkuva11111päristöä. Rasteilla pohdittiin omaa elinympäristöä eri näkökulmista. Yhdellä nuoret saivat haaveilla vapaasti, millaisena haluaisivat kävelyreitin ympäristön tulevaisuudessa nähdä, toisella taas kysyttiin, millainen paikka on nykyisellään nuorten mielikuvissa, ja mikä paikassa on kiinnostavinta.

Alueen karttaa apunaan käyttäen oppilaat suunnittelivat paikan mieleisekseen merkitsemällä siihen haluamiaan toimintoja post-it –lapuilla. Nuoria kannustettiin myös astumaan erilaisten ihmisten kenkiin, ja kuvittelemaan, millaista alueella olisi liikkua esimerkiksi vanhuksena, tai miten se näyttäytyy lapsen silmin. Entä millaista paikassa on olla yöllä?

Työpajassa tuli esille, että mielipiteensä kunnan asioihin voi kertoa monella tavalla. Hyvän mielen paikat -hankkeen järjestämän ympäristösuunnistuksen kautta nuoret tutustuivat virallisen vaikuttamisen väylään.

Työpajan kooste esitellään kunnan päättäjille.

 

8.5.2016

Keväiset terveiset kentältä!

Hyvän mielen paikat -hankkeen kehittämistyö on lähtenyt liikkeelle hanke-esittelyillä ja ihmisten IMG_20160421_102850kohtaamisella.

Olemme olleet Pudasjärvellä, Pyhäjoella sekä Tyrnävällä konkreettisesti kentällä kutsumassa eri toimijoita osallistumaan Hyvän mielen paikkojen ympärille tulevan toiminnan suunnitteluun. Olemme kiertäneet mm. kaduilla, kouluilla, järjestöilloissa sekä pitäneet infotilaisuuksia Hyvän mielen paikoissa. Olemme kertoneet toiminnan aloittamisesta ja kuulleet ihmisiä toiveita. Meidät on otettu ilolla vastaan, mutta myös kiperiin kysymyksiin olemme saaneet vastata. Kaiken kaikkiaan ilmassa on ollut positiivista innostusta.

Kenttäkierroksen perusteella jokaiselle kohdepaikkakunnalle on saatu kaivettua toiminnan lähtökuopat, josta nyt ponnistamme liikkeelle. Tyrnävällä toiminta käynnistyy potager-puutarhan ympärille. Mukaan on saatu innostettua mm. nuorten työpaja, kuntouttava työtoiminta sekä kuntalaisia. Pudasjärvellä ITE-taiteen kautta liikkeellelähtö on luontevaa. Pudasjärven ollessa pinta-alaltaan laaja pitäjä, on tavoitteena saada myös etäällä olevat kylät mukaan. Pyhäjoella lähdetään liikkeelle keskustan ympäristösuunnittelusta sekä kalaretkistä. Mukana ovat ainakin yläkoulu, lukio, 4H sekä seurakunta.

Hyvän mielen paikkojen kehittämistyö on kokeilemalla kehittämistä, jossa yhdessä suunnittelemalla, tekemällä ja toimimalla tullaan luomaan uudenlainen paikka ihmisten kohtaamiselle. Toiminta tapahtuu siellä missä ihmiset ovat. Erilaista toimintaa, ideoita sekä ajatuksia testataan käytännössä ja saatu palaute on tärkeässä roolissa. Näin yhteisen toiminnan kautta saadaan synnytettyä ensikäden tietoa, jonka avulla kehitystyötä viedään eteenpäin.

Näissä tunnelmissa on hyvä lähteä liikkeelle, -yhdessä!

 

8.4.2016

Kolme paikkakuntaa Pohjois-Pohjanmaalla  Pudasjärvi, Pyhäjoki ja Tyrnävä ovat innostuneet kehittämään uudenlaista tapaa kohdata kuntansa asukkaita.

Hyvän Mielen Paikat -hankkeen tilasuunnittelua

Hyvän Mielen Paikat -hankkeen tilasuunnittelua

Näihin kolmeen paikkakuntaan ollaan luomassa matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, Hyvän mielen paikkoja, joissa tulevaisuudessa on mahdollista saada apua eri viranomaisilta, oppia uusia asioita ja taitoja, kokea olevansa osa paikallisyhteisöä sekä löytää esimerkiksi liikunnan, kädentaitojen ja kulttuurin kautta elämään iloa ja merkitystä.

Jo tässä hankkeen käynnistymisvaiheessa kutsutaan eri toimijoita eli sinua osallistumaan oman paikkakunnan Hyvän mielen paikan suunnitteluun. Tavoitteena on, että me kaikki yhdessä suunnittelemalla, tekemällä, kokeilemalla ja osallistumalla luomme uudenlaisen paikan ihmisten kohtaamiselle. Hyvän mielen paikat rakennetaan kuntiin uudenlaisella toimintamallilla, – yhdessä.

Toiminta Hyvän mielen paikan ympärillä tulee perustumaan yhdessä tekemiseen ja yhteiseen suunnitteluun. Jokaisessa kunnassa oleva aluevastaava on käytännön vastuussa kuntansa tulevasta Hyvän mielen paikasta. Yhdessä kehitettävä toimintamalli jää kuntaan pysyväksi toiminnaksi ja sitä voidaan kehittää eteenpäin.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan Hyvän mielen rakennustalkoisiin.

Lisätietoja:

Riitta Johanna Laitinen, projektikoordinaattori
riittajohanna.laitinen@msl.fi
040 0449816

Eveliina Keinänen, aluevastaava Tyrnävä
eveliina.keinanen@msl.fi
040 0449802

Ulla-Maija Paukkeri, aluevastaava Pudasjärvi
ulla-maija.paukkeri@msl.fi
040 0449814

Riikka Ylikauppila, aluevastaava Pyhäjoki

riikka.ylikauppila@msl.fi

040 648 44 73