Blogi

Timo Reko - joulukuu 7, 2020

Ympäristötekoja koronan varjossa

Korona muistuttaa taas meitä kaikkia maailman ihmisiä. Kokoontumiset suuremmilla porukoilla pitää jättää odottamaan parempia aikoja. Kuluvan vuoden kevään ja loppusyksyn epidemiahuippujen välillä ihmiset elivät melkein kuin ennen koronaa. Kotimaan matkailu veti ja ihmiset liikkuivat. Myös monet toimijat palasivat lähes normaaliin aikaan kesällä ja syksyllä. Maaseudun Sivistysliitossa kävimme kylillä ympäristöasioiden merkeissä.

Kulunut vuosi veti ihmisiä maaseudulle, metsään, marjojen- ja sientenkeruuseen. Puutarhaintoilu kasvoi ja ihmiset innostuivat myös entsitä enemmän kunnostamaan omia nurkkia ja lähiympäristöjä. Maahenkinen elämä näyttää sytyttävän ihmisiä. Koronan hyviä puolia, kun aikaa on, niin näkee lähelle. Voi vaan todeta, että tämä ei toivottavasti jää yhden kesäajan ilmiöksi. Pohjoiskarjalaisena toivon tulevien kesienkin olevan verkkarihousuista elämää, miksei talvienkin.

Maaseudun Sivistysliitossa kävimme ahkerasti kylillä. Kumppanimme kylien ihmiset kokoontuvat hyvin mielellään ympäristöasioiden merkeissä. Tänä kesänä huomattiin, että biohiiletys on pop, siihen ollaan sananmukaisesti syttymässä. Eri puolella Suomea pienistä savuista on kehkeytymässä muutamassa vuodessa roihuava kyläilmiö. Sitä se ei ihan vielä ole. Mutta kun ympäristöjen kunnostustalkoita tehdään aina raivauksista vieraslajien kitkentään ja torjuntaan, niin syntyy biomassoja, joiden kätevin tapa edelleenkäsitellä on biohiiletys.

Vieraslajien torjuntaa tehdään myös ympäri Suomea ja tulevana vuotena siihen on tarjolla rahoitusta Kainuun Elyn kauttta koordinoidulla Ympäristöministeriön avustuksilla. Liperissä pilotoimme kirkonkylän jättipalsamin torjuntaa palkaamalla yhdeksän nuorta kolmeksi viikoksi töihin. Samalla kunnan työntekijät ja kylien vapaaehtoiset kitkivät myös palsameita. Saimme loistavan yhteistyömallin, jota koordinoi ympäristöalan yrittäjä. Tällä malilla tavoittelemme laajempaa yhteistyötä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa tulevana vuonna.

Pärekattoja, kiviaitojen kunnostusta, pistoaitoja, lahopuuaitoja, perinnemaisemien hoitoa ja maisematalkoita oli useammallakin kylällä. Koronarajoitusten siivittämänä pidettiin turvavälejä ja huolehdittiin käsihygieniasta. Mutta kesän ja syksyn 2020 aikana saatoimme todeta, että ihmisten into lähiympäristöjen kunnostamiseen ei ole mihinkään hävinnyt.

Vuodeksi 2021 Maaseudun Sivistysliiton ilmastotiimi ottaa käyttöön nimen ympäristötiimi. Mielestämme se kuvaa paremmin tekemistämme. Haluamme nostaa ympäristösivistyksen teemaa kun puhumme meille kaikille tärkeistä ilmasto-, luonto-  ja ympäristöasioista. Ympäristösivistyksellä haluamme kuvata sitä tavallisten ihmisten moniulotteista suhdetta ja ymmärrystä luontoon ja ympäristöön, halua oppia lisää ja jakaa omia kokemuksia. Ympäristösivistyksen teemaa olemme Maaseudun Sivistysliitossa pohtineet jo usean vuoden ajan.

Meillä on tulevana vuotena useita ympäristöjen kunnostamiseen ja ympäristöaiheisiin tekemisiin liittyviä toimenpiteitä. Edistämme ympäristöalan yrittämistä, luotsaamme ympäristöperinteestä ilmastotekoja, teemme ympäristötaidetta, kunnostamme kylien kanssa arvokkaita maisemia ja kulttuuriympäristöjä ilmastoviisaasti, käymme edelleen vieraslajien kimppuun, edistämme kierrätystä ja kiertotaloutta, toteutamme pienyrittäjien kanssa käytännön ilmastotekoja. Puhumme metsäsovun puolesta nostamalla perinteisen taloonpoikaisen metsänomistuksen, nykyisin tavallisten ihmisten metsänomistuksen, kiistelyn sävyttämän metsäkeskustelun keskiöön.

Viime kesän tekemisä löydät alla olevista linkeistä:

Ilmastoteot

Ilmastoviisaat hankkeet