Blogi

Helka Ketonen - joulukuu 4, 2020

Virtuaalista vuorovaikutusta koronakesänä

On taas aika katsoa tämän vuoden kuulumisia ja nostaa esiin muutamia onnistuneita tapahtumia Maaseudun Sivistysliiton taidetoiminnasta vuonna 2020.

Taide tulee kotiin ja elää ihmisten keskuudessa

Ympäristötaiteilijoiden kanssa olemme keskittyneet jo vuosia osallistavien taideteosten ja taideprosessien tuottamiseen. Yleensä olemme kutsuneet kyläläisiä ja kesäläisiä osallistumaan taidetoksen tekoprosessiin, mutta tänä kesänä se ei ollut mahdollista pandemian takia. Päätimme siis kokeilla virtuaalista osallistumista. Työhuoneelta, merenrannalta, myrskyn keskeltä ja erilaisia digitaalisia reittejä pitkin taiteilijamme työstivät teoksiaan kesän kuluessa. Yleisö kutsuttiin mukaan keskustelemaan, kommentoimaan tai ihan vaan seuraamaan teosten syntyä sosiaalisen median ja erilaisten streemaussessioiden välityksellä, suoraan kotisohvalta tai kävelylenkiltään.

Itämeri kutsui ja lumosi

Tänä vuonna valitsimme viisi taiteilijaa Citytorppariksi teemalla Itämeri. Pyysimme heitä käsittelemään teemaa hieman eri näkökulmista: Itämerimuistoni, Vedenalla tai Jokisuisto. Taiteilijahaun kautta valitsemme nämä viisi taiteilijaa/taiteilijaryhmää:

Timo Kokko, Veden alla -videoteos
Kokko pyysi yleisöä lähettämään itselleen merestä löydettyjä esineitä, roskia yms. Näistä hän kokosi
 installaation työhuoneelleen Kuopioon. Lopputuloksena syntyi videoteos, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla taiteilija ja hänen muusikkoystävänsä synnyttivät katsojalle merellisen äänimaiseman. Video löytyy täältä.  Instagramista on lisäksi kuvia teoksen synnystä: linkkinä @timokokko

Lilli Haapala, Merenvihreä-videoteos
Merenvihreä on videotutkielma merenalaisiin ja sen pinnalla heijasteleviin vihreän eri sävyihin. Tämän teoksen voi nähdä kurkistuksena upeisiin merenalaisiin maisemiin ja ajatuksiin joita luonnonmaisema; sen voima ja huoli sen likaantumisesta meissä ihmisissä herättää – kertoo Lilli. Katso video täältä. Taiteilija työskenteli Seilin saaren merentutkimuslaitoksella sekä työhuoneellaan Turussa. Työskentelyn eri vaiheisiin voit tutustua instagramissa, linkkinä #merenvihreä

Taina Kontio ja Satu Miettinen, Meren taju
Meren taju on teoskokonaisuus ja taideprosessi, jossa kaksi taiteilijaa ja tutkijaa työskentelivät kuukauden ajan yhdessä paikallisten saaristolaisten kanssa Vänön saaressa: jutellen, uiden, kuvaten ja katsellen merta. Taiteilijoiden ja saarelaisten elämää saimme seurata päivittäin erilaisten digitaalisten alustojen välityksellä. Lue lisää Sadun blogista, linkki. Voit myös tutustua kauniiseen Vänön saaren instagramin postausten kautta #vänö  tai #merentaju

Tatu Heinämäki, virtuaalinen puutarha
Mediataiteilija Tatu Heinämäki (Tatsoni) on valmistanut vuoden aikana lisättyä todellisuutta hyödyntävän pelimaailman, jossa pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Tutustu Tatuun ja hänen työhönsä kotisivuilla linkki, tai käy moikkaamassa häntä Twitchissä.

Molly Balcom Raleigh, Itämerikirja
Baltic Sea Book – Itämeren syötävä kirja valmistui kesän aikana Korppoon saaressa. Taiteilija valmisti 40 kirjan sarjan, jotka yleisö saattoi lainata itselleen Rauman kirjastosta elo-syyskuussa. Käy katsomassa kuvia ja videoita teoksen valmistumisesta ja kirjojen vapauttamisesta takaisin meren aaltoihin instgramissa #itämerikirja ja YouTubessa

Citytorpparimme ja Maaseudun Sivistysliitto olivat myös mukana valtakunnallisessa Itämeripäivässä 27.8., yhteistyössä John Nurmisen Säätion kanssa. Lue lisää Itämeripäivästä.

CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan. Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Toiminta rahoitetaan osana MSL:n hankkeita tai yhteistyössä kuntien, museoiden ja järjestöjen kanssa. Tutustu tarkemmin Citytorppareihin vuosien varrelta, linkki. 

CityTorpparit löydät myös instgramista, @citytorppari