Blogi

Helka Ketonen - syyskuu 4, 2019

Vierailevat kylätaiteilijat festivaalien ohjelmistossa

Norpas festivaali Taalintehtaalla, Kemiönsaaressa elokuussa 2019

Maaseudun Sivistysliitto on kuluneena kesänä tehnyt kulttuuriyhteistyötä kyläfestivaalien kanssa Kemiönsaarella ja Tammelassa, joihin rekrytoimme taiteilijoita Citytorppareiksi työskentelemään kyläyhteisöissä 1-3 viikon ajanjaksoiksi. Molemmilla paikkakunnilla festivaaliohjelmissa näkyy selkeästi paikallinen taide ja kulttuuriympäristö. Ohjelmaa suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä kesäasukkaiden kanssa. Kansainväliset yhteydet maailmalle nousivat myös vahvasti esiin. Paikalliskulttuurista kumpuavat sisällöt, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoinen esiintyjäjoukko – siinä hyvät ainekset onnistuneen taidefestivaalin järjestämiseen.

Portaan Nahkurinverstaan Taidekesä, Hämeen Härkätien varrella

Kansatieteellinen elokuva ja kansanmusiikki löivät kättä ensimmäistä kertaa järjestetyssä Portaan Nahkurinverstaan Taidekesässä Tammelassa 23.-25. 8. Tutkimusmatkailija ja kansatieteilijä Sakari Pälsin Tammelassa kuvaamat lyhytelokuvat ja Pälsin Siperian matkasta kertova, tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Kira Jääskeläisen ohjaama dokumenttielokuva Pohjankävijäin merkintöjä olivat ohjelmiston runkona. Tapahtumassa kuultiin myös kesäasukasluentoja taiteen tohtori, elokuvaohjaaja Jouko Aaltoselta, filosofian maisteri Marketta Havolalta ja kirjallisuuden tutkija, filosofian tohtori Minna Maijalalta.

Taidekesän CityTorppariksi valittiin kansanmuusikko, taiteiden tohtori Ilona Korhonen. Hän kokosi kyläresidenssitaiteilijana kyläläisistä kuoron, joka esiintyi viikonlopuna aikana. Ilona Korhonen on kansanmusiikille antautunut monipuolinen muusikko, joka työskentelee kaikenlaisen, lähinnä lauletun musiikin parissa. Niinpä myös Taidekesän koko yleisö pääsi äännähtelemään kuoron taustoihin omat tunnelmansa.

Nahkurin Taidekesä: Portaan Nahkurinverstas oy, Tammelan kulttuuripalvelut, Kulttuuriyhdistys Teatteri Umpihanki ry ja Maaseudun Sivistysliitto.

Kansanmuusikko Ilona Korhonen kokosi asukkaista pop-up-kuoron

Festival Norpas Kemiönsaarella

Palkittu, monitaiteellinen kulttuuritapahtuma Festival Norpas järjestetään kahdeksatta kertaa Kemiönsaaren Taalintehtaalla 2.-4.8. Festivaalilla on tänä vuonna ajankohtainen kaksoisteema, kulttuurin diversiteetti ja luonnon monimuotoisuus. Ympäristötieteen asiantuntijat kertoivat biosfäärin nykytilasta taide-esitysten yhteydessä, festivaalipaikkakuntaa ympäröivää luontoa käytettiin esiintymisalustana ja useiden esitysten lähtökohtana olivat luontoaiheiset teemat. Ekokatastrofia ja eliökatoa tarkasteltiin tieteen ja taiteen keinoin.

Taalintehtaan julkisten taideteosten sarjaa laajennettiin tänä kesänä myös kahdella teoksella. Kesän 2019 residenssitaiteilijoiksi valittiin kuvataiteilija Oona Tikkaoja ja ekspressiivisen taidetyöskentelyn ohjaaja Outi Linnossuo. Videolla Oona ja Outi kertovat työskentelystään paikallisten taiteilijoiden kanssa.

Moninaisen kulttuurin festivaali Norpas on käynnissä Kemiönsaaressa, Taalintehtaan historiallisessa ympäristössä, nyt kahdeksatta kertaa. Musiikia, taidetta, teatteria, työpajoja, keskusteluita, hiljentymistä luonnon helmassa.MSL on mukana valitsemassa ja tuottamassa festivaalille residenssitaiteilijan nyt toista kertaa. Taiteilija tai ryhmä asuu paikkakunnalla 2-4 viikkoa, jonka aikana teos syntyy. Nämä ympäristötaideteokset syntyvät paikan identiteetistä ja jäävät paikoilleen pysyvästi.Oona Tikkaoja ja Outi Linnosuo kutsuivat paikallisia taiteilijoita teokseensa ”Piiloleikki”, jossa aarteenetsintä ja yhteisötaide yhdistyvät. Viisi veistosta on sijoitettu eri puolille kylää ja luontopolkua.Taiteilijaresidenssi on osa MSLn kehittämää CityTorppari -toimintaa, jossa eri alojen taiteilijoita rekrytoidaan paikallisiin kyliin työskentelemään eri pituisiksi jaksoiksi. Toimintaa tukee Keskitien Säätiö. #kemiönsaari #citytorppari #residenssitaide #keskitiensäätiö

Julkaissut Maaseudun Sivistysliitto Lauantaina 3. elokuuta 2019

Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa Norpas ry on tuottanut tähän mennessä jo kaksi pysyvää teosta Taalintehtaalle. Osa teoksista on rakennetussa ympäristössä ruukkikylälle ripoteltuna, osa on puolestaan luonnonympäristössä Taalintehtaan upeiden retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella.

Festival Norpas: taiteellinen johtaja Matias Kauppi, toiminnanjohtaja Ville Laitiainen ja kuraattori Ritva Kovalainen. http://www.norpas.fi

Maaseudun Sivistysliitto rekrytoi eri alojen taiteilijoita CityTorppareiksi, eri puolille Suomea viikon tai kuukauden mittaiseen residenssityöskentelyyn. Toiminnalla halutaan tarjota uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Haastamme ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä yhteisöllisen ja osallistavan taiteen menetelmä, jolla lisätään maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistetaan ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan, ympäristösivistyksen hengessä. Toimintaa tukee Keskitien Säätiö.

”Maalta kaupunkiin tai kaupungista maalle – aina löytyy uusia näkökulmia.”

Lue lisää ajankohtaisista Citytorppareista ja yhteisötaiteilijoista sekä seuraa uusia hakuja/rekrytointejatäältä.

Seuraa CityTorppareiden viestintää somessa: #citytorppari