Blogi

Virpi Harilahti-Juola - tammikuu 29, 2018

Uusi työ haastaa vanhat tekijät

Istun parhaillaan bussissa matkalla Keski-Suomeen. Edessä on parin päivän strategiatyöpaja, missä tarkastellaan mennyttä vuotta ja linjataan tulevaa. Tässä matkalla on aikaa ajatella ja kirjoittaa auki omia ajatuksia tulevasta teemasta.

Organisaatiomme muuttui noin vuosi sitten ja samalla se muutti myös oman ja kollegoiden työnkuvat. Työtä ei enää tehtykään maakunnittain tai alueellisesti vaan valtakunnallisesti. Tämä pakotti meidät miettimään myös uudenlaisia tapoja tehdä tätä työtä. Tilanne haastoi meidät miettimään, mitä oppiva organisaatio tarkoittaa meidän kohdallamme käytännössä. Alun hapuilun jälkeen aloimme pikkuhiljaa ymmärtää, miten meidän tulee muuttaa omaa tapaamme toimia.

Olemme aikuiskoulutus- ja kulttuurijärjestö sekä valtakunnallinen yhteisökehittäjä, jonka ydinosaamista ja -tehtävää on kansalaisvaikuttamisen vahvistaminen ja ihmisten osallisuuden ja oman aktiivisuuden tukeminen oman lähiyhteisönsä kehittämisessä ja elinvoimaisuuden lisäämisessä.

Teemme töitä monenlaisten yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa. Rakennamme vuoropuhelua kuntien, järjestöjen, kylien ja muiden koulutus- ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa ja kesken. Haluamme olla mukana kehittämässä uutta, osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tukea ihmisten osallisuutta omassa lähiyhteisössään.

Osa työstä tehdään työpöydän tai vähintään tietokoneen ääressä, mutta todella iso osa siitä tehdään ihmisten kanssa siellä missä he ovat muutenkin; kylätaloilla, erilaisissa tapahtumissa, kokoustiloissa ja työpaikoilla. Innostetaan, otetaan mukaan, tuetaan, koulutetaan ja tehdään yhdessä. Ihmiset ovat viranomaisia, kyläläisiä, nuoria ja aikuisia, johtajia ja tekijöitä. Keskeistä on luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen.

Kumppanuuspöytä Posiolla, kuva: Virpi Harilahti-Juola

Me ollaan me – maalla ja kaupungissa, paikan päällä ja etänä

Johtoryhmän jäsenistä kaksi on Helsingissä, yksi Joensuussa ja minä Oulussa. Jokaviikkoiset aamukahvit skypen kautta ovat hioneet meitä enemmän yhteen ja olemaan paremmin perillä toistemme tekemisistä ja ennen kaikkea yhdessä tekemisen mahdollisuuksista.

Oman tiimini jäsenet ovat lähes kaikki (pitkienkin) matkojen päässä. Heitä tapaan viikoittain skypen kautta ja noin kerran kuussa kasvokkain. Omaan kalenteriin onkin varattu hyvissä ajoin matkapäiviä Enontekiölle, Helsinkiin, Kittilään, Kyyjärvelle, Liminkaan, Liperiin, Posiolle, Pudasjärvelle, Pyhäjoelle ja Tyrnävälle. Uusien yhteistyömahdollisuuksien mukana toivottavasti vielä moneen muuhunkin paikkaan.

Näiden matkapäivien aikana usein myös toimisto on mobiili. Helsinkiin pääsee nopeasti lentäen ja muutama muukin paikka on niin lähellä, että niissä käy helposti päiväseltään. Lappiin ja Keski-Suomeen matka kestää Oulusta useita tunteja ja yleensä aina pari päivää kerrallaan. Niiden juna- ja bussimatkojen aikana olen kirjoittanut lukuisat tiedotteet, sähköpostit ja raportit sekä valmistellut seuraavat tapaamiset, työpajat ja koulutukset. Samalla olen tavannut muita kulkijoita ja kuullut monta hauskaa ja mieleenpainuvaa tarinaa.

Toimisto on bussissa ja matkalla Lappiin, kuva: Virpi Harilahti-Juola

Kauniit maisemat ovat yksi työmatkaeduista, kuva: Virpi Harilahti-Juola

Julkisen liikenteen lisäksi autoonkin kertyy kilometrejä edelleen aika paljon. Tiet, reitit ja maisemat ovat tulleet tutuiksi. Teillä on ollut poroja, rekkoja ja tietyömaita. Välillä on ollut valoisaa ja kuivat tiet, välillä taas pimeää ja liukasta. Välillä on päiviä, että fyysisesti en liiku minnekään, mutta käyn virtuaalisesti kylässä tai osallistun palavereihin videoneuvottelujen kautta eri puolilla Suomea.

Puhelin on vielä käytössä ihan puhumistakin varten, vaikka suurimmaksi osaksi taitaakin jo hoitaa tietokoneen virkaa. Skype lisää puheeseen kuvan ja sitä kautta ilmeet ja eleet. Nekin ovat tärkeitä. Sähköposti on käytössä, mutta ehkä koko ajan enemmän ja enemmän asioista tiedottamisessa ja sopimisessa. Varsinainen vuoropuhelu käydään muissa kanavissa. Uuden version kautta on kuitenkin näppärää muokata ja oikolukea tekstejä ja lähettää samantien eteenpäin. Yhdessä viime vuoden työryhmässä meitä osallistujia oli eri puolilta Suomea ja keskeisin työnteon väline oli sähköinen alusta, minne pääsivät kaikki ja kirjallinen työ näkyi ja muokkautui reaaliajassa. Työ eteni ja valmistui kirjaimellisesti silmissä.

Erilaisia some-kanavia on otettu käyttöön sitä mukaa, kun huomataan, missä ne ihmiset ovat, joiden kanssa vuoropuhelua käydään. Tällä hetkellä Facebook, Messenger, WhatsApp, LinkedInn ja Twitter taitavat olla ne käytetyimmät.

Kaiken tämän lisäksi tarvitaan myös fyysistä kohtaamista ja konkreettisesti saman pöydän ympärillä istumista ja yhdessä tekemistä.

Arviointitapaaminen Oulussa, kuva: Virpi Harilahti-Juola

Ja kyllä – välillä tuntuu, että pitäisi ehtiä enemmän. Pitäisi muistaa paremmin huomioida, kysyä ja kuunnella. Pitäisi osata käyttää paremmin kaikkia kanavia ja ottaa niiden tarjoamat ominaisuudet käyttöön. Mutta tässä opetellaan vielä – taas vuoden päästä me ollaan tässäkin paljon parempia ja osaavampia.

 

#osallisuus #kuntakumppanuus #uusityö