Blogi

Virpi Harilahti-Juola - lokakuu 31, 2018

Uusi kuntastrategia – hittibiisi

Ensin puhuttiin vain kuntastrategiasta ja tulevaisuuden kunnan tehtävästä kuulla kuntalaisiaan. Mietittiin, miten sen voisi tehdä jotenkin uudella tavalla ja ennen kaikkea siten, että kuntalaiset olisivat siinä aidosti mukana ja ottaisivat strategian omakseen.

Puhuttiin hittibiisistä. Voiko kuntastrategia olla vähän niin kuin hittibiisi – sellainen, minkä kaikki tuntevat. Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Penkkikahvila työpaikkaruokalassa. Kuva: MSL, Suvi Kaljunen

Kyyjärvellä kuntalaisia on kuultu monin eri tavoin pitkin vuotta. On menty sinne, missä ihmiset ovat. On pidetty penkkikahvilaa työpaikkaruokalassa, kauppakeskuksessa, kirjastossa, Kylätuvalla ja palvelukeskuksessa. On kuultu lapsia ja nuoria ”Mun Kyyjärvi”-teemapäivässä. On tartuttu toiveisiin ja tehty yhdessä ensimmäiset konkreettiset teot; rantaan toivottiin penkkiä ja penkki tehtiin, raivattiin pajuja ja tehtiin niistä yhteisötaideteos ja kunnan uusi maamerkki, iso pajupallo aivan liikenneympyrän kupeeseen. Sen näkee jokainen Kyyjärvelle tuleva tai ohiajava.

“Kyyjärvellä on pallo hallussa!”, yhdessä tehty kunnan uusi maamerkki, Kuva: MSL, Riitta Johanna Laitinen

 

“Ois ees penkki!” Penkkiä toivottiin ja penkki tehtiin. Yhdessä tietenkin. Kuva: MSL, Niina Vuori

Ihmisten ajatukset omasta kunnastaan on dokumentoitu; kirjoitettu blogeja, koottu kirjallinen kooste, otettu kuvia ja tehty videoita. Materiaali on osallistujiensa näköinen – monipuolinen, värikäs ja täynnä asiaa!

Yhteisöllisessä strategiaprosessissa itse prosessi on vähintään yhtä arvokas kuin itse tulos. Niin tälläkin kertaa. Prosessin aikana on saatu ihmisiä mukaan, antamaan aikaansa ja jakamaan ajatuksiaan. On tehty näkyväksi paikallisia erityispiirteitä ja etsitty tapoja vahvistaa hyviä asioita entisestään sekä löytää keinoja tarttua kehittämiskohteisiin.

Nyt strategiatyö on tehty ja viranhaltijoilla ja päättäjillä mahdollisuus, ja velvollisuuskin, tarttua esille tulleisiin asioihin ja viedä niitä eteenpäin seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaan ja talousarvioon. Osallisuustyö itsessään on jatkuvaa ja vaatii suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta ja yhdessä tekemistä.

Omasta puolestamme kiitämme lämpimästi mahdollisuudesta olla mukana tässä työssä. Vastaanotto on ollut erittäin lämmin ja myönteinen. Päättäjät ovat antaneet aikaansa ja kuunnelleet kuntalaisia, ihmiset ovat osallistuneet ja jakaneet ajatuksiaan, yhdessä on tehty konkreettisia tekoja Hyvän mielen Kyyjärven rakentamiseksi.

Strategiaprosessin materiaalit on nyt luovutettu viranhaltijoille ja päättäjille työn ja päätöksenteon tueksi.

Ja mikä parasta, me saamme jatkaa ja olla mukana kunnan kehittämisessä jatkossakin! Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot Kyyjärvellä ja Viitasaarella -hanke (2018-2020) ottaa nuoret mukaan kehittämään omaa kuntaansa ja sen palveluita sekä tekemään tekoja yhteiseksi hyväksi.

#osallisuus #kuntastrategia