Blogi

Helka Ketonen - huhtikuu 27, 2020

Terveiseni Uutiskirjeen lukijoille

Hei, mitä sinulle kuuluu? 

Minua kovasti mietityttää, miten taiteilijat ja kulttuurialan työntekijät näinä haastavina karanteeniaikoina pärjäävät, kun museot ovat kiinni, näyttelyt ja tapahtumat peruttu tai siirretty, ja useammilla on almanakka saattanut kerralla pyyhkiytyä tyhjäksi. Lähetin maanantaina viestin muutamille yhteistyökumppaneillemme. Ja tässä heiltä vastaukset.

Sydämelliset kiitokset, että jaatte ajatukset kanssamme Päivi, Hanna, Jenny, Paula ja Tomi!

  • Tunnelmani juuri nyt ….
  • Korona on mullistanut maailmaani eniten siinä, että ….
  • Haluan lähettää MSL Uutiskirjeen lukijoille viestini, ja se on….

 

Hanna työskentelee nyt etänä mökiltään Mäntyharjulta.

Hanna Brotherus, koreografi, ohjaaja ja tanssitaiteilija 

Tunnelmani juuri nyt : Tuulisen päivän ilta hämärtyy, katson edessäni hauraassa jäässä olevaa järven pintaa, oloni on tyytyväinen ja rauhallinen. Olen kiitollinen, että olen ensimmäistä kertaa elämässäni päässyt seuraamaan jäitten lähtöä ja joutsenten paluuta kotipoukamiinsa. Olen antanut keholleni luvan tulla riippuvaiseksi avantouinnista aamuisin.

Korona on mullistanut maailmaani eniten siinä, että olemme kaikki maailman ihmiset saman äärellä riippumatta iästä, sukupuolesta, varallisuudesta tai elintavoista. Emme tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi ja sen sietäminen vie voimia. Kaikki työni peruuntuivat ja on ollut sopeuduttava pitkiin välimatkoihin ystävistä ja jopa lapsistani. Olen joutunut hidastamaan vauhtiani. Olen huomannut itselleni kauniiden ja arvokkaiden asioiden kirkastuvan.

Haluan lähettää MSL Uutiskirjeen lukijoilleni viestini, ja se on: Toivon kaikille terveyttä ja kärsivällisyyttä tähän vaativaan aikaan. Toivon, että opit ja opimme näkemään lähelle, arvostamaan ja välittämään itsestämme ja toisistamme. Muistakaa, että elämä on hauras –  ja keho on ainoa kotimme.

Hannan kotisivut, linkki.

Jennyn etätyöpisteenä maanantaiaamuna oli hänen poikansa huone.

Jenny Valli, Hämeenlinnan taidemuseon museonjohtaja

Tunnelmani juuri nyt on hyvä. Vaikka ilmassa on paljon epävarmuutta on työyhteisömme selvinnyt todella hienosti nopeista muutoksista, heittäytymisestä ja tehnyt loistavaa työtä! Yhteishenki myös kaikkien yhteistyökumppaneiden kanssa on hyvä, otamme toisemme huomioon ja autamme toisiamme, se auttaa tässä vaikeassa tilanteessa.

Korona on mullistanut maailmaani eniten siinä, että työn tekemisen tapa on todella nopeasti muuttunut monella tavalla! Se kertoo niin ihmisen kyvyistä kuin myös tarpeistakin.

Haluan lähettää MSL Uutiskirjeen lukijoille viestini, ja se on että avoimuus ja puhuminen kannattaa. Me kaikki tarvitsemme toisiamme!

Hämeenlinnan taidemuseon kotisivut, linkki.

Päivi asuu perheensä kanssa Helsingissä.

Päivi asuu perheensä kanssa Helsingissä.

Päivi Raivio, muotoilija, taiteilija ja fasilitaattori

Elämä on tällä hetkellä ristiaallokkoa arjen, pienten sattumusten ja ilojen, säätämisen, multitaskaamisen ja toisaalta maailmaa ravistelevan ison kysymysten ja kriisien välillä. Mantrani on: rimaa alemmas ja päivä kerrallaan. Suurta kriisiä ei töiden ja toimeentulon kanssa ole nyt, mutta poikkeusolot tuntuvat kyllä arjessa. On huoli kriisin vaikutuksista kärsivien, esimerkiksi sairaanhoitajien, toimeentulonsa menettäneiden yrittäjien ja lasten hyvinvoinnin puolesta. Tunnelmat siis vaihtelevat monella skaalalalla aina kriisimielialasta kirkasotsaiseen optimismiin – optimismia ruokkivat esimerkiksi uutiset siitä, miten ihmiset auttavat toisiaan tai laittavat itsensä likoon. Toivon, että kriisi tuo mukanaan myös pysyvää muutosta parempaan ja rohkeutta ratkoa muita globaaleja kriisejä hanakasti.

Korona on mullistanut maailmaani eniten siinä, että työnteko on nyt yhdistyy nyt kolmevuotiaan taaperon arkeen, kun päiväkotiin meno ei ole vielä suositeltavaa. On siis Pikku kakkosta, taideohjelman osallisuusprosessin suunnittelua, välipaloja, kaupunkimuotoiluprojektin koordinointia, pottaharjoittelua, etäpalavereja ja muovailuvaha-sienien muovailua iloisesti vuorotellen ja välillä samanaikaisestikin. Onneksi voimme helposti vuorotella työntekoa puolison kanssa ja 16-vuotias sisko on loistavana apuna myös.

Haluan lähettää MSL Uutiskirjeen lukijoille viestini, ja se on tuo mantrani: rimaa alemmas ja päivä kerrallaan – ja muista soittaa kaverille tai sukulaiselle! Pidetään toisistamme kiinni kriisin ajan, sen yli ja jälkeen.

Päivin kotisivut, linkki.

Paula asuu Pirkanmaalla, Sarkolan kylässä. Kuva Vilma Rimpelä.

Paula Huhtanen, taiteilija, kuvittaja, innostaja ja uudistaja, sekä vuoden 2020 ITE-taiteilija

Tunnelmani juuri nyt on toiveikas ja rauhaisa.  Kaiken tämän takana, loppujen lopuksi, kaikki on hyvin ja kaikki järjestyy.

Korona on mullistanut maailmaani eniten siinä, että työhuoneeni muutti keittiöön ja pieni mullin mallin siinä tapahtui. Hyvin pieni. Toisessa kädessä pensseli ja toisessa kauha.. kyllä tämä tästä, muistan vielä mihin kumpaakin käytetään. Mieli kyllä tekisi kokeilla kauhamaalausta ja sutisoppaa.

Haluan lähettää MSL Uutiskirjeen lukijoille viestini: Olemme matkalla kohti parempaa aikaa ja maailmaa. Pelko pois! Tällä planeetalla olemme vieraana, emme mestareina. Ilma, maa, vesi ja taivas pärjäävät hyvin ilman meitäkin.

Paulan kotisivut, linkki.

Tomi asuu Kankaanpäässä, Satakunnassa.

Tomi Kuusimäki, kuvataiteen lehtori Satakunnan ammattikorkeakoulussa, Kankaanpään Taidekoulun kampuksella

Tunnelmat ovat rauhalliset ja odottavat.

Suurin muutos on seurata yläkoululaisen etäkouluarkea. Ja se tietenkin, ettei pääse katsomaan pesispelejä.

Tsemppiä kaikille kevääseen!

SAMK, taidekoulun kampus, linkki.

 

Hmm … vähän niukka vastaus. Päätin soittaa Tomille ja kuulostella mitä hänelle ja SAMK:lle oikeasti kuuluu. Siitä sukeutuikin kiinnostava etäpalaveri, jossa kuulin mm kuinka upeasti heidän nuoret taideopiskelijansa eivät ole “heittäneet pensseleitä nurkkaan”, vaikka niin moni asia on mullistunut muutamassa viikossa. Opiskelijat päättivät mm toteuttaa kevätnäyttelynsä taidegallerian sijasta ulos toreille, lenkkipoluille, puistoon, kivijalkakauppojen ikkunoihin ja verkkoon. Myös uusia yhteistyöhankkeita on kehitteillä …. mutta näistä sitten myöhemmin lisää!

 

Helka etätöissä Lauttasaaressa, Helsingissä.

Vastaan myös omasta puolestani:

Tunnelmani juuri nyt on aika merkillinen: toisaalta paljon suunnitellaan ja kehitetään ja toisaalta epätietoisesti odotellaan. Näiden etäviikkojen aikana on tapahtunut uskomattoman paljon isoja ja pieniä asioita, niin työasioissa kuin kotonakin. Onko siitä todellakin vain 5 viikkoa ja maailma näyttää NIIN erilaiselta.

Suurin muutos minulla on etätyö ja digiloikka ja näiden myötä aivan uudenlaiset yhteydenpitotavat, sekä työasioissa että sukuni kesken.

Uutiskirjeen lukijoille toivotan kaunista kevättä ja terveyttä.

Pidetään huoli toisistamme ja itsestämme!