Blogi

Helka Ketonen - joulukuu 12, 2016

Tähtihetkiä taiteen ja ympäristön kohtaamisista vuonna 2016

Joulukuussa on mukava katsastaa kuluneen vuoden saavutuksiin ja tähtihetkiin. Vuosi 2016 oli meidän kolmivuotisen Paikan tuntu -hankkeen päätösvuosi ja myös siitä syystä toiminnan arviointi on nyt paikallaan.

Teokset, tapahtumat ja toimenpiteet vuonna 2016

Syötävä Puisto (Helsinki), Tunne+Tila -teos (Oulu), Grey Cube Galleriat ja Festivaali (Korkeasaari), Life Aquatic (Rauman uimahalli), Kalanmaha (Rauman kaupunki ja Kylmäpihlajan majakkasaari), Syötävä Puisto (Mustikkamaa, Helsinki), Ympäristöluotsit (useita paikkakuntia eri puolilla Suomea), City Torpparit (Helsinki ja Saarijärvi), residenssitaiteilijat/organisaatiotaiteilijat (Eläintarha ja Rauman kaupungin ympäristötoimi), nurkantakana.fi -verkkoaineisto kasvattajille, Paikan tuntu -kirja ja 11 dokumenttivideota YouTubessa.

Mitä Paikan tuntu -hankkeesta jää jäljelle ja kuinka opittuja asioita siirretään eteenpäin?

Toimintaa jatkettiin entistä monipuolisemmin ja taiteellisesti korkeatasoisesti hankkeen kolmantena ja viimeisenä vuonna. Kiinteässä hanketiimissä olivat mukana taidekasvattaja Kristiina Ljokkoi, muotoilija-taiteilija Päivi Raivio, toiminnanjohtaja Hanna Lämsä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seurasta, viestijä-kulttuurituottaja Susanna Salokannel, viljelyohjaaja Pinja Sipari, sekä Maaseudun Sivistysliitosta kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja allekirjoittanut. Opiskeluharjoittelijoita meillä oli kesän aktiivisina kuukausina apunamme taidehistorian puolelta Maria Miinalainen ja HUMAKn kulttuurituotannosta Selina Raunio.

Taiteilijoita eri teoksiin ja tapahtumiin osallistui eripituisissa työskentelyjaksoissa yli 50, joista pitkäkestoista, koko vuoden mittaista yhteistyötä tehtiin taiteilija, biologi Maritta Nurmen (Kalanmaha) sekä säveltäjä Petri Kuljuntaustan kanssa (Life Aquatic). Kristiina Ljokkoi ja Päivi Raivio olivat sekä taiteellisella osuudellaan mukana, että kuraattoreina Korkeasaaren karhulinna -projektissamme.

Vuonna 2016 yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi otimme hankkeen aikana saatujen hyvin käytäntöjen ja oppien jakamisen, jotka paketoimme materiaaliksi myös kotisivuille, kirjaksi sekä videodokumenteiksi. Vuoden mittaan olimme mukana erilaisissa seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa kertomassa kokemuksistamme ja välittämässä oppimaamme eteenpäin. Tätä mielellään jatkamme myös ensi vuonna 2017, joten ota yhteyttä jos toimintamme esittely kiinnostaa omaa ryhmääsi!

Kansainvälisiä yhteyksiä solmimme vuoden aikana erityisesti Englantiin ja Saksaan. Pääsimme verkostoitumaan ja tutustumaan kiinnostaviin verrokkitapahtumiin ja järjestäjiin Erasmus+ rahoituksella. Tästä poiki eteenpäin heti uusia yhteistyökuvioita mm. brittiläisen kuraattori Alice Sharpin kanssa, joka kävi myös elokuussa tutustumassa toimintaamme Suomessa.

Lokakuussa valmistuneessa kirjassamme taiteilijat ja kuraattorit kertovat työskentelyn prosesseista ja roolistaan osallistavan ympäristötaiteen parissa, avaten opittua ja koettua sellaiseen muotoon, että niistä on helppo ottaa mallia tai kehittää työkaluja eteenpäin. Annamme myös rohkaisevia esimerkkejä siitä, miten kokeellisia ja haasteellisiakin lähiympäristöjä voidaan adoptoida taiteen ja yhteisöllisen toiminnan areenoiksi.

Grey Cube taiteilijat ja Korkeasaaren henkilökunta avajaisissa, kuva Eeri Yli-Vakkuri

Grey Cube taiteilijat, kuraattorit, Korkeasaaren henkilökuntaa ja tiimimme jäseniä avajaisissa, kuva Eeri Yli-Vakkuri. Katso Eläintarhan henkilökunnan haastatteluvideo, linkki tässä.

Parhaita onnistumisen hetkiä olen kokenut nähdessäni miten taiteilijat ovat voimaantuneet tai löytäneet uusia sisältöjä, uudenlaisia työskentelytapoja ja kumppanuuksia toiminatamme myötä. Mm. Koneen Säätiö myönsi juuri jatkorahoituksen Life Aquatic -työryhmälle, jolla meidän tuottama vedenalainen taide- ja ympäristöteos siirretään kolmelle uudelle paikkakunnalle vuoden 2017 aikana. Myös Päivi Raivio&Daniel Bumann saivat Koneelta jatkorahoituksen, jonka turvin he pääsevät kehittämään Tunne+Tila -teoksessa aloittamaansa väliaikaisten tilojen haltuunottoa osana kaupunkimuotoilua sekä julkisen tilan uudelleen määrittelyä. Olemme saaneet myös kutsuja osallistua muutamiin uusiin hanketiimeihin tuleville vuosille, ja näihin on uudet rahoitusvalmistelut jo käynnissä.

 

Kuva Pinja SipariEsimerkkinä Syötävä Puisto

Syötävä Puisto Helsingin Mustikkamaalla oli nyt kolmannen kerran mukana osana Paikan tuntu -hanketta. Touko-syyskuun aikana yhteisöllisessä ja avoimessa kaupunkiympäristössä kohtasivat monenlaiset kaupunkilaiset ja Korkeasaareen matkalla olleet turistit: yhteisöllistä kaupunkiviljelyä permakulttuurin hengessä, city-kanalan ylläpitoa, kursseja ja leirikouluja eri ikäisille, Isoisän sillan avajaisjuhlahumua, sadonkorjuujuhlia, kesätyöpaikka nuorille, piknik-kohtaamisia ja kauniissa torpan pihapiirissä kesäpäivien viettoa. Myös City Torpparit asuivat alueella pari viikkoa kesäkuussa.

Mediankyvyyttäkin saatiin kun Helsingin Sanomat ja kulosaarelaisten oma lehti kävivät paikan päällä tekemässä juttuja muutamaankin kertaan. Myös blogeissa kirjoitettiin juttuja, ja ulkopuolinen videokuvausryhmä kävi tallentamassa suomalaista kaupunkiviljelytoimintaa. Saimme alueen päävuokralaiselta Korkeasaarelta juuri päätöksen, että Syötävä Puisto adoptoi aluetta myös ensi kesänä 2017. Seuraa siis viestintäämme Facebookissa ja tule mukaan! Katso myös videodokumentti, linkki tässä.

Syötävän Puiston talkoot, kuva Pinja Sipari

Syötävän Puiston talkoot, kuva Pinja Sipari

Kesällä Syötävässä Puistossa  järjestimme avoimia puutarhatalkoita 17 joissa kävitalkoolaisia yli 300 ja koululaisvierailuja 22 luokalle/n 500 oppilaalle. Puistokoordinaattori ohjasi vierailuja yhteensä n 850 hengelle ja lisäksi alueella kävi omatoimisia ryhmiä vierailulla useita kymmeniä. Facebookin sivulla tykkääjien ja seuraajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta useisiin tuhansiin. Yleisöpalauteesta poimittua:

”Tällaista paikkaa ja avointa toimintaa tarvitaan Helsingissä!”

”Ihana paikka rauhoittua ja karistaa kaupungin häly ja kiireet pois.”

”Tykkäsin erityisesti ötökkäruuan valmistuskurssista tänä kesänä.”

”Voiks täällä syödä ihan kaikkia kasveja?”

Kuva Maritta NurmiEsimerkkinä Veden alla -ekologisten tekojen sarja

Ranta, rannikko ja Itämeri olivat yksi tärkeä teema hankkeessamme. Kesällä 2016 pääsimme vihdoinkin toteuttamaan suuret suunnitelmamme Raumalla ja sen lähivesialueilla Selkämerellä. Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin -kokonaisuus toteutettiin yhdessä Rauman kaupungin, Rauman taidemuseon ja RaumArsin kanssa.

Vedenalaisten konserttien ja elävien veistosten kokonaisuus valloitti Rauman uimahallin tilat viikon mittaisella tapahtumalla Life Aquatic: iltakonsertteja, päiväuintia veistosten ja äänimaailman syleilyssä, työpajoja ja koululaisvierailuja. Tapahtumat herättivät runsaasti kiinnostusta ja vieraita saimme eri puolilta Suomea sekä Englannista saakka. Kristiina Ljokkoin ja Petri Kuljuntaustan johdolla taitelijaryhmä jatkaa vedenalaisten konserttien ja veistoskokonaosuuksien järjestämistä myös vuonna 2017.

Toinen Itämeri-teemainen ekotekojen sarja laajeni Rauman kaupunginalueelle ja Kylmäpihlajan majakkasaarelle: Kalanmahaa valmistettiin yhteisöllisesti kesän ajan taiteilija Maritta Nurmen johdolla, yhteistyössä Rauman kaupungin ympäristönsuojelun kanssa. Hän innosti myös raumalaisia mukaan ekotekojen sarjaan: sukeltajaryhmä lähti puhdistamaan merenpohjaa kaupungin edustalla ja ekologinen desing-kauppakassi toteutettiin yhdessä raumalaisen tekstiilitaiteilijan kanssa. Raumalaiset koulut suunnittelevat jatkavansa kalanmaha-teeman kanssa myös tulevana vuonna: puhdistetaan rannat ja saariston muoviroskat ennekuin ne joutuvat kalojen mahaan ja sitä kautta ihmisten elimistöön.

Life Aquatic, kuva Jari Sorjonen

Life Aquatic, kuva Jari Sorjonen. Käy katsomassa videomme YouTubessa.

”Elämyksellinen paikka – hieno tila hiljentymiselle.”

”Kyllä teos pisti minut ajattelemaan meren roskaantumista!”

”Ihmeellinen äänimaisema – ei ois uskonu, että sellaisia ääniä löytyy tuosta kaupungin edustalta meren pohjasta.”

 

Paikan tuntu -kirjaPaikan tuntu -kirja ja dokumenttivideot

Lokakuussa valmistui hankkeen parhaista kokemuksista kirja: Paikan tuntu. Kohtaamisia unohdetuissa tiloissa. Toimittaja Antti Möller, Maahenki 2016. Teos tarjoaa makupaloja kolmen vuoden ajalta ympäri Suomen tuotetuista teoksista ja kulttuuriteoista: ajatuksia ympäristöön vaikuttamisesta taiteen keinoin ja ajan hengessä muuttuvasta taiteilijan roolista. Unohtamatta eläviä tarinoita kohtaamisista matkan varrelta. Toivomme, että kirja rohkaisee uudenlaisiin luoviin kokeiluihin ja lähtemään aisti- ja elämysmatkoille ympäristöön ja luontoon, myös pihojen, puutarhojen ja rantojen kätkettyihin muistoihin.

Videodokumentteja hankkeen tapahtumista valmistettiin useita myös vuoden 2016 aikana: Grey Cube galleriateoksista taiteilijahaastatteluita (4) sekä festivaalipäivästä dokumentointi 7.9.2016. Korkeasaaren henkilökunnan haastattelu tehtiin kesän päätteeksi. Veden alla -tapahtumiin liittyviä dokumentteja kuvattiin Raumalla: Life Aquatic sekä Kalanmaha. Tunne+Tila ympäristötaideteoksen prosessi dokumentoitiin Oulussa. Löydät kaikki videomme YouTubesta, Maaseudun Sivistysliiton kanavalta, tässä linkki.

Verkkoaineisto nurkantakana.fi valmistettiin opettajille ja kasvattajille. Se on suunnitetu lasten ja nuorten ympäristösivistyksen edistämiseksi ja sisältää kymmenen menetelmää, käytäntöä ja oivaltavaa esimerkkiä oppimisesta lähiympäristössä kokemuksen kautta. Esittelimme ja jaoimme materiaalia pitkin vuottaa mm. EDUCA-messuilla, monissa työpajoissa ja aktiivisessa viestinnässä kohderyhmille. Teimme myös Kulttuuriympäristösitoumuksen Sitoumus 2050, johon voit tutustua täällä. Aineoisto toteutettiin yhdessä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa. Tutustu aineistoon verkko-opistossamme tai suoraan tämän linkin kautta.

Kiitokset ja säkenöivää loppuvuotta!

Suuret kiitokset kaikille ihanille taiteilijoille ja yhteistyökumppaneille eri puolilla Suomea. Myös hankkeemme päärahoittajille Koneen Säätiölle ja Keskitien Tukisäätiölle kiitokset tuesta ja kannustuksesta kolmen vuoden aikana. Kiitokset ennakkoluulottomalle yleisölle ja medialle: otitte haasteitamme vastaan, lähditte rohkeasti kokeiluihimme mukaan ja annoitte meille tärkeää palautetta matkan varrella.

Me teimme tämän yhdessä!