Blogi

Virpi Harilahti-Juola - elokuu 28, 2017

Syömään!

Yösyödään yhdessä Tyrnävällä, kuva: Virpi Harilahti-Juola

 

Yösyödään yhdessä -tapahtuma Tyrnävällä.

Tätä oli valmisteltu pitkään. Maaseudun Sivistysliiton Hyvän mielen paikat -hankkeen ja Tyrnävän kunnan lisäksi mukaan oli saatu MTK Tyrnävä, Tyrnävän maaseutunaiset, taiteilija Pia Hentunen, Nuorten työpaja ja yksittäisiä kuntalaisia.

Jo päivällä pappilassa alkoi innostunut ja odottava kuhina. Keittiö oli täynnä naisia, jotka keittivät isoissa kattiloissa kaura-, ohra- ja vispipuuroa. Joka paikkaan levisi vastaleivottujen sämpylöiden tuoksu. Osaan oli haettu pappilan puutarhasta lehtikaalta ja osa oli muheutettu porkkanalla. Puutarhan perunat oli nostettu tätä varten ja niistä keitettiin paikallisen reseptin mukaan lämmintä keittoa.

Nuoret toivat puutarhaan itse tekemiään ja koristelemiaan lyhtyjä ja sytyttivät kynttilöitä. Jo aikaisemmin olivat rakentaneet ison olkipukin, joka nyt käytiin hakemassa paikalleen odottamaan sitä, että illan päätteeksi se vielä poltetaan. Pukin teko onnistui, kun siihen saatiin oljet paikalliselta viljelijältä.

Taiteilija Pia Hentunen oli koonnut 100-vuotiaan MTK:n ja maaseudun kunniaksi valokuvanäyttelyn, missä kuljettiin kuvien kautta sadan vuoden takaa tähän päivään. Nämä kuvat heijastettiin pappilan seinään, missä niiden äärelle sai kuka tahansa pysähtyä hetkeksi tai viipyä pidempään.

Suomi100 ja MTK100, Pia Hentunen, Kuva: Virpi Harilahti-Juola

 

Hyvissä ajoin kaikki oli valmista. Pöytä oli katettu, valot sytytetty ja kahvi keitetty. Paikallisen MTK:n puheenjohtaja valmiina toivottamaan kaikki tervetulleiksi.

Vähän meitä jännitti, että tuleekohan ihmisiä. Kun satoi vettä ja oli aika kylmäkin. Mietittiin, että mitäs sitten, jos ei ketään tulekaan. Että jos ihmiset meneekin suoraan kotiin, kun muu ohjelma loppuu, eivätkä jaksa enää jäädä (yö)syömään.

Kello lähestyi sovittua puolta yhtätoista ja ihmisiä alkoi tulla kohti pappilaa. Eikä kukaan kävellyt ohi, vaan kaikki tulivat suoraan kohti! Yhtäkkiä piha oli täynnä ruokaa jonottavia, iloisesti juttelevia ja yhdessä syöviä ihmisiä. Puuro- ja keittolautasten äärellä kohtasivat eläkeläiset, nuoret ja lapsiperheet. Kävijöitä oli vielä paljon enemmän kuin oli osattu toivoakaan.

Illan päätteeksi puolilta öin sytytettiin olkipukki tuleen. Sen komea roihu keräsi meidät paikalla olijat yhteen ja samalla kun tuli hiipui, oli aika toivottaa toinen toisilleen hyvät yöt.

Vielä kotimatkallakin hymyilytti. Illan aikana huipentui se yhdessä kuljettu taival, minkä tapahtuman tekeminen oli vaatinut. Päällimmäisenä siitä oli yhdessä tekemisen tunne ja ilo.

Iso kiitos siis kaikille kumppaneille – ensi vuonna uudestaan!

 

#hyvänmielenpaikat #mslfi  #mtk #tyrnävä #syödäänyhdessä #yhdessä #osallisuus #kuntakumppanuus

Olkipukki palaa. Kuva: Virpi Harilahti-Juola