Blogi

Sofia Heininen - syyskuu 13, 2017

Soppaa, sadonkorjuuta ja säveliä

Aurinkoisena ja lämpimänä syyskuun alun tiistai-iltapäivänä matkaan Temmekselle sadonkorjuujuhlaan. Kyseessä on Marttojen RAIMO-hankkeen järjestämä yhteinen ruokailuhetki Temmeksen toiminnassa mukana olleille osallistujille. RAIMO-hankkeessa yli 65-vuotiaat, muistisairaat ja heidän omaisensa ovat saaneet nauttia monenlaisista elämyksistä ympäristöluotsausten myötä. Hanke jatkuu vielä, mutta Temmeksellä toiminta päättyi sadonkorjuujuhlaan.

Temmeksen sadonkorjuujuhlassa nautittiin hyvästä ruuasta ja elävästä musiikista.

 

Temmeksen Hyvän mielen paikkaan vanhalle terveysasemalle saapuessani vastassani on iloinen seurue lämpimästä iltapäivästä ulkona nauttivia temmesläisiä. Ruokapöytä on kannettu ulos, ja herkullisen päivällisen jälkeen juodaan kahvia omena-kaurapaistoksen kanssa. Ruoaksi on saatu marttojen valmistamaa herkullista kasvissosekeittoa, suussasulavaa sipulipiirakkaa ja salaattia isoäidin perinteisellä reseptillä. Minullekin tarjotaan ruokaa, ja istahdankin kuulemaan, millaisia kokemuksia osallistujilla juhlasta on ollut. Ruokaa noutaessani ehdin jututtaa ripeätahtisia marttoja Eine Ojalehtoa ja Anna-Liisa Materoa, jotka ovat valmistaneet ruoan. Ruoka on tehty osittain Hyvän mielen paikan pihalla olevien viljelylaatikoiden sadosta. Itse rakennettuihin laatikkoihin istutettiin yhdessä keväällä sipulia, porkkanoita, salaattia ja yrttejä. Kesän aikana viljelylaatikoista ovat pitäneet huolen Temmeksen eri yhdistykset. Kylmän kesän takia sato jäi toivottua pienemmäksi, mutta kekseliäät martat loihtivat saadusta sadosta ja kaupan vihanneshyllyn antimista sadonkorjuujuhlan menun. Kakaravaaran martoissa Oulussa toimivat Ojalehto ja Matero ovat itsekin olleet aiemmin mukana RAIMO-hankkeen ympäristöluotsiretkillä, ja nyt he tulivat mukaan järjestämään ohjelmaa, kun pyydettiin. ”Mukava on ollut kokata Temmeksen porukalle”, molemmat toteavat hymyssä suin keittiöaskareiden lomassa.

Eine Ojalehto ja Anna-Liisa Matero Oulun Kakaravaaran Martoista valmistivat sadonkorjuujuhlan päivällisen.

 

Myös sadonkorjuujuhlan osallistujat nauttivat yhteisestä päivällishetkestä. ”Ruoka on erinomaista, mukava on istua ja jutella täällä. Ja säähän on nyt mitä parhain!” sanovat kaikki. Iloinen puheensorina ja innostunut keskustelu jatkuu myös sisällä, jossa osa vieraista istuu syömässä keittoa ja sipulipiirakkaa. Monet illan vieraista ovat osallistuneet myös muihin hankkeen tapahtumiin. Temmeksellä järjestettiin keväällä ympäristöluotsiretki Kärsämänkylälle yhteistyössä Hyvän mielen paikat -hankkeen kanssa. Tuolloin tutustuttiin Kärsämänkylällä toimineeseen hevoskiertomeijeriin, vanhaan kyläkouluun ja kuultiin kylän historiasta. Kylä kuului aiemmin Temmekseen, mutta nykyään se on osa Siikalatvan kuntaa.

Juhlan lopuksi saamme nauttia myös elävästä musiikista, kun MarjaJohanna esittää sekä omia että cover-kappaleita. Saamme kuulla muun muassa Katri Helenaa ja J. Karjalaista sekä MarjaJohannan omaan runoonsa säveltämän metsäaiheisen laulun. Musiikin innostamana muistellaan Temmeksellä viime keväänä pidettyä karaokeiltaa, ja kertoopa yksi pöydästämme osallistuneensa kerran karaokekilpailuunkin. Voitto jäi sillä kertaa saamatta, mutta kokemus oli mielenkiintoinen. ”Minäkin laulan paljon. Ja metsässähän on hyvä lauleskella kun on tilaa!” tokaisee eräs illan vieraista.

Maaseudun Sivistysliitto järjestää ympäristöluotsausta Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa, Pudasjärvellä, Pyhäjoella ja Tyrnävällä. Ympäristöluotsaus on osa Marttojen RAIMO-hanketta, jossa kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat, muistisairaat ja heidän omaishoitajansa.

#mslfi #ympäristöluotsaus