Blogi

rjlaitinen - helmikuu 1, 2018

Pudasjärvi U.F.O.-musiikkiteatterinäytelmässä kuullaan kuntalaisten tarinoita

Pudasjärvellä esitetään Kivapuheviikon yhteydessä musiikkiteatterinäytelmä Pudasjärvi U.F.O., jossa on käytetty maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten ideoita ja tarinoita. Kivapuheviikon järjestelyissä on mukana myös Maaseudun Sivistysliiton Hyvän mielen paikat -hanke. Näytelmän ohjaaja Sanna-Maija Karjalainen kertoo teatterin merkityksistä näin:

”Näen teatterin tekemisen kulloisenkin ryhmän yhteisöllisenä matkana, jonka aikana ihmiset saavat parhaimmillaan itselleen lisää voimavaroja tuodessaan esille ajatuksiaan, muistojaan ja tunteitaan. Ajattelen että jokaisella ihmisellä on tarina kerrottavanaan ja jokaisella on oma ainutlaatuinen karismansa, jonka voi teatterin kautta tuoda esille. Jokainen voi oikeassa valossa lavalla kimmeltää, häikäistä ja olla kiinnostava.

Ohjaajana haluan esityksiä tehdessäni haastaa katsojia ajattelemaan itse. Mielestäni esitys voi samalla kertaa viihdyttää ja samalla kohdistaa huomiomme esimerkiksi yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Taide voi olla myös ‘pään silitystä’. Tällä tarkoitan sitä, että kauneuden ja esteettisyyden kokemus on mielestäni tärkeä peruskokemus jokaiselle ihmiselle. Kun ihmiset kokevat kauneutta jossakin muodossa, he kenties saavat voimia omaan arkeensa ja jaksavat omassa elämässään huolehtia itsestään ja toisistaan paremmin.

Taide mahdollistaa asioiden käsittelyn muutoinkin kuin älyllisellä tasolla. Muistot, intuitio ja tunteet voivat toimia esityksen materiaalina ja ne voidaan ilmaista ilman kieltä, kehollisesti tai esimerkiksi musiikin keinoin. Maahanmuuttotyössä draaman kehollisuus vapauttaa ihmisiä ilmaisemaan itseään ja edistää erilaisten ihmisten kohtaamista, vaikka yhteistä kieltä ei ole. Usealta maahanmuuttajalta olen saanut sellaista palautetta, että he ovat draaman avulla oppineet paljon helpommin suomen kieltä ja tutustuneet suomalaiseen kulttuuriin. On myös tärkeää, että he saavat tuoda esille omia kulttuurisia juuriaan ja tulla hyväksytyksi omana itsenään.”

    • Kivapuheviikko Pudasjärvellä 26.2.‒3.3.2018
    • Sanna-Maija Karjalainen on ohjannut ja dramatisoinut viikolle musiikkiteatterinäytelmän Pudasjärvi U.F.O. Näytelmässä on käytetty maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten ideoita ja tarinoita.
    • Esityksen ensiesitys 28.2.2018 klo 9:30 Pudasjärvellä

Kuva: Imail Zbrine

Sanna-Maija Karjalainen (FM: kulttuurimaantiede, s 1974) on pitkän linjan teatterintekijä Oulusta ja hän tehnyt ohjauksia useille eri tahoille. Hän on työskennellyt kulttuurialalla monipuolisesti ja on toiminut teatterin saralla mm. kouluttajana, taidekasvattajana ja yhteisötaiteilijana.