Blogi

Helka Ketonen - lokakuu 22, 2019

Periferian lumoissa

Loikka Helsingistä Pelkosenniemelle tai Ilomantsiin?

Moni kaupunkilainen matkaa lomallaan kesämökille. Ja paluu kiihkeän kaupungin hyörinään ei usein tunnu niin houkuttelevalta. Mitä jos pitäisin opintovapaata, tekisin enemmän etätöitä tai – mitä jos muuttaisimme tänne kokonaan! Tämä lienee meille monille tuttua pohdintaa. On hienoa lukea ja kuulla onnistuneita kertomuksia maallemuutosta, siitä miten erilaiset ihmiset Euroopassa ovat lähteneet tysökentelemään ja asumaan syvälle maaseudulle, toteuttamaan unelmiaan ja etsimään tasapainosta ja hyvää elämää taajamien ja kaupunkien ulkopuolelta. Periferia lumoaa myös matkailijoita. Yhä enemmän halutaan kierrellä tuntemattomia teitä ja alueita, tutustua luonnon ihmeisiin ja paikalliskulttuurin tarjoamiin elämyksiin.

Maalle muuttaneiden tarinat ja elämänmuutokset ovat nousseet uudella tavalla esille tänä syksynä erilaisissa tiedotus-ja viestintäkanavissa. Monenlaisia syitä on taustalla kun henkilö tai perhe siirtyy kaupungin vilinästä maaseudun rauhaan. Kokonaisvaltaisempi elämänmuutos on kuitenkin helpompaa nykyisin useammalle, kun työ voi seurata mukana esimerkiksi hyvien etäyhteyksien avulla. Samanlainen muuttotendenssi näkyy jo sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Tanssitaiteilijat Rovaniemellä pohjoisen identiteetin pauloissa

Tee elämänmuutos ja hyppee syrjää!

Ilomantsin kunta on nosteessa. Pohjois-Karjalan alueelle vedettu valokuitu mahdollistaa nopeat datayhteydet. Tämän ovat jo useat huomanneet. Kääntyykö väestäennuste positiiviseksi – niin tovotaan! Ilomantsin kunta, paikallinen yrittäjäjärjestö ja Pogostan Sanomat on käynnistänyt yhdessä kampanjan, jossa kutsutaan elämänmuutosta miettiviä tekemään elämänsä syrjähyppy. Huumorihengessä mutta vakavasti asiaan suhtautuen Hyppee syrjään -kampanjassa kerrotaan paikkakunnalle muuttaneiden uusien ilomantsilaisten tarinoita. – Elämme pienissä kunnissa aikaa, jossa kaikki oman kunnan veto- ja pitovoimaa parantavat tekijät on otettava käyttöön. Jo pelkästään syyskuun lopussa julkaistujen väestöennusteiden valossa meidän on tärkeää nostaa esille yhdessä paikallislehden ja yrittäjien sekä muiden toimijoiden kanssa hyvät julkiset ja yksityiset palvelumme, korostaa kunnanjohtaja Marjut Ahokas. Linkki 

Tuoreiden muuttajien tarinoita löytyy myös lapland.fi -sivuilta: Salosta Karigasniemelle tai Riihimäeltä Kittilään – ja monta muuta Lapin alueelle muuttanutta kertovat miten ja miksi he sen tekivät.

Onnellisuus syntyy hyvästä yhdistelmästä elämän perusarvoja: läheiset ihmiset sekä yhteisöön kuuluminen, riittävä taloudellinen turvallisuus, riittävät julkiset palvelut sekä virikkeellinen ja avoin kulttuuriympäristö. (Onnellisuus: Duodecim)

Kyläfestivaalit yhdistävät paikalliset ja vapaa-ajan asukkaat

Luovat toimintatavat ja kulttuuritapahtumat helpottavat erilaisia ihmisiä kohtaamaan toisensa tasavertaisina ja osallistumiskynnys oman elinpiirin kohentamiseen madaltuu. MSL on mukana suunnittelemassa ja järjetämässä kulttuuritapahtumia ja -festivaaleja sekä taidenäyttelyitä ja muita taidetapahtumia yhteistyössä kuntien, museoiden ja erilaisten paikallisten toimijoiden kanssa. Tärkeänä pidämme myös sitä, että luovan alan ammattilaisten työ- ja elinmahdollisuuksia kehitetään maaseutukunnissa.

”Yhteinen ymmärrys ja mahdollisimman toimiva kuntastrategia saadaan aikaan, kun riittävän varhaisessa vaiheessa aidosti kuunnellaan ja taltioidaan kattavasti erilaisia näkökulmia”, sanoo MSL:n kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juola. ”Sama pätee paikallispalveluiden kehittämisessä. Tuomme avuksi luovia menetelmiä, jotka madaltavat erilaisten ihmisten osallistumiskynnystä”, hän lisää.

Ilona Korhonen kokosi kyläläisistä iloisen kuoron CityTorppariviikon aikana Tammelassa

Portaan kylä Tammelassa, Hämeen Härkätien varrella, on ollut tärkeä hallinnollinen keskus jo keskiajalla. Kylän maisemissa ovat myös kulttuuripersoonat ja tutkijat viihtyneet eri vuosisadoilla: mm. Albert Edelfelt, Sakari Pälsi, Minna Canth, Vivica Bandler, Marketta Havola ja Heikki Huttu-Hiltunen. Portaan Taidekesä toteutettiin kuluneena kesänä ensimmäistä kertaa Tammelan kulttuuripalveluiden, Nahkurinverstas-museon, Kulttuuriyhdistys Teatteri Umpihangen ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistyössä. Tutkimusmatkailija ja kansatieteilijä Sakari Pälsin Tammelassa kuvaamien lyhytelokuvien ympärille koottu ohjelma herätti sekä paikallisten että kesäläisten kiinnostuksen  – ja jatkoa on tulossa. MSL vastasi Taidekesän kyläresidenssitaiteilijan kutsumisesta mukaan: kuoronjohtaja, kansanmuusikko Ilona Korhosen johdolla paikallisista koottu kuoro harjoitteli ja esiintyi tapahtuman aikana. Ilona oli myös yksi kesän 2019 Citytorppareistamme. #citytorppari 

Karhufestivaalit Ilomantsissa

Karhufestivaali on Suomen itäisin kulttuurifestivaali Ilomantsissa, jossa tapahtuman suunnittelu ja järjestelyt tehdään yhdessä kuntalaisten, paikallisyhdistysten ja -yritysten sekä ITE-veistäjien kanssa.  Se on erinomainen esimerkki tapahtumasta, jonka ytimen muodostavat puunveisto ja karhuun liittyvät paikalliset kulttuuriperinteet. Koko kylä on mukana järjestelyissä, vuosi vuodelta laajemmin ja innokkaammin ja tapahtuman kävijämäärät kasvavat myös vuosi vuodelta: 2019 jo 10 000 kävijää levittäytyy eri puolille Ilomantsin kylää. Kolmen päivän aikana ohjelmassa on työnäytöksiä, workshopeja, veistokilpailuja ja monenlaista kulttuuriohjelmaa. MSL on ollut alusta saakka aktiivisesti mukana. #karhufestivaali #itetaide

 

Festivaaliyleisö tutustui pienoisveistoksiin Kemiönsaaren metsässä

Festival Norpas toteutui Kemiönsaaressa kansainvälisenä ja ajankohtaisena monitaidefestivaalina nyt kahdeksatta kertaa. Festivaalilla oli tänä vuonna ajankohtainen kaksoisteema, kulttuurin diversiteetti ja luonnon monimuotoisuus. Festivaalipaikkakunta Taalintehtaan ruukkimiljöössä ja sitä ympäröivää luonto toimi kauniisti esiintymisalustana ja useiden esitysten lähtökohtana olivatkin luontoaiheiset teemat. Mm. ekokatastrofia ja eliökatoa tarkasteltiin tieteen ja taiteen keinoin. CityTorppariksi valittiin tällä kertaa taiteilijapari: kuvataiteilija Oona Tikkaoja ja ekspressiivisen taidetyöskentelyn ohjaaja Outi Linnossuo. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa Norpas on tuottanut tähän mennessä jo kaksi pysyvää teosta Taalintehtaalle. Osa teoksista on rakennetussa ympäristössä ruukkikylälle ripoteltuna, osa on puolestaan luonnonympäristössä Taalintehtaan upeiden retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella. #festivalnorpas #citytorppari

Periferian lumo ja  Toisenlainen Suomi – ovat Maaseudun Sivistysliiton kärkiä kulttuuri- ja taidetoiminnassamme. Niissä paikalliset ja persoonalliset kulttuuri- ja luontokohteet sekä ITE-taiteen kohteet ja tapahtumat ovat tärkeinä vetonauloina. Verkostomaisessa työskentelyssä pyritään turvaamaan keskeisten kohteiden säilyminen sekä lisäämään kulttuurikerrostumiltaan kiinnostavien ja omaleimaisten kohteiden hyödyntämistä paikallisissa ja alueellisissa palvelukonsepteissa ja synnyttämään myös kansainvälistä verkostoitumista. Yhteistyötä on tehty vuonna 2019 mm. Pohjois- ja Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Rahoitusta on toimintaan saaty hankerahoitusten kautta eri lähteistä sekä Keskitien Säätiöltä.

Kulttuuri- ja taide MSL:n toiminta, lue lisää täältä.