Blogi

Minna Haveri - kesäkuu 12, 2017

Pehmeyden puolesta

Kautta aikojen varsinkin naiset ovat käsitelleet ilojaan ja surujaan käsityötä tehden. Käsitöiden tekeminen on ollut kodin arkeen kätkeytyvää tekemistä, ikään kuin naisten kotitöiden jatke. Neule tai ompelus on antanut oman yksityisen hiljentymisen paikan arjen keskellä. Käsitöitä tehden ei ole näyttänyt tai ollut joutilas, mutta on saanut aikaa omille ajatuksille. Näiden elämän kulkujen ja ajatusten on ajateltu tallentuneen käsityöhön, vaikka viestejä on usein ollut vaikea tulkita ja avata. Ne ovat olleet näkyviä ehkä vain tekijälleen.

Johanna Seppä: Vapaavirkkaajattaren valtaistuin. ITE käsillä Kokkolassa 2016. Kuva Minna Haveri.

 

Nykyisessä lankataiteessa kaikki on toisin. Käsityöt ovat jo pitkään olleet suomalaisten suosikkiharrastus, mutta 2000-luvulla käsityöharrastuksista on tullut erityisen trendikkäitä. Jopa nuorten kaupunkilaisten on katu-uskottavaa virkata julkisesti isoäidinneliöitä. Sama suosio ja vapautuminen näkyvät aikamme kuvataiteessa – niin ITE-taiteilijoiden, katutaiteilijoiden kuin kuvataideammattilaistenkin ilmaisussa. Nyt langalla voidaan tehdä näkyväksi asioita ja ottaa kantaa.

Käsityöaktivismia on käsitöiden tekeminen jonkin päämäärän hyväksi tai kannattamiseksi. Joidenkin näkemysten mukaan kaikki käsitöiden tekeminen on kannanotto kestävän kehityksen ja pehmeiden arvojen puolesta. Aktivismin ei siis tarvitse olla mustaa nahkaa ja niittivöitä, saati hajottavaa anarkismia. Se voi olla huomion kiinnittämistä humaaneihin arvoihin teknistyvässä ja rahavallan ohjaamassa yhteiskunnassa.

Elisa Kärjän pehmeitä huopapoliitikkoja. ITE käsillä, Pohjois-Pohjanmaan museo. Kuva Minna Haveri.

 

Pehmeää käsityötä on totuttu pitämään feminiinisenä, naisille kuuluvana. Mehän tiedämme, että aiemmin niin miehisellä kulttuurin kentällä kaikki naiseuteen liittyvä on ollut vähemmän arvokasta. Käsityöhön on myös jyrkän hyötyajattelun näkökulmasta liittynyt paljon tarpeetonta, kaunista turhuutta. Mihin muka on tarvittu pyyheliinapitsejä tai kirjailtuja liinavaatteita?

Käsityö puolustaa oikeutta kauneuteen, koristeellisuuteen, jopa sievään ja söpöön. Eikä se häpeä naisellisuutta tai vierasta tavallista arkea. Käsityö mielletään kotoisaksi. Se tulee ihmistä lähelle, usein iholle ja siinä piilee sen voima ja vaikuttavuus. Käsityö koskettaa. Se puhuu meille tunteiden ja käsien tiedon kautta.

Käsityö voi tehdä maailmasta vähän humaanimman, pehmeämmän, iloisemman ja kauniimman. Se ei tarkoita, että käsityö olisi pinnallista. Päin vastoin, käsityön viesti on, että ymmärrämme jotain ihmisyyden perustasta. Että puolustamme pehmeyttä kovassa maailmassa.

___

Katso verkkoluento pehmeästä taiteesta:

ITE käsillä on Maaseudun Sivistysliiton käsityöhanke, joka innostaa käsityötekniikoiden rohkeaan, luovaan ja taiteelliseen käyttöön itseilmaisun välineenä. Hanketta ovat tukeneet Kordelinin säätiö ja Keskitien Tukisäätiö.

Hankkeessa tuotettu ITE käsillä -näyttely nähtiin ITE-museossa Kokkolassa kesällä 2016. Näyttely on parhaillaan esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa. (16.3.–27.8.2017)

Hankkeen yhteydessä on julkaistu kuraattori Minna Haverin tietokirja Pehmeä taide (Maahenki, 2016). Runsaasti kuvitettu kirja nostaa esiin käsityöperustaista ITE-taidetta sekä muuta erilaisin lankatekniikoin tehtävää nykytaidetta.