Blogi

Helka Ketonen - marraskuu 5, 2018

”Olen varma, että paratiisissa on kirjasto.”

Tanssija Hanna Brotherus, kuva Meri Björn

Tapaamme tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen kanssa sateisena iltapäivänä Helsingin keskustan kahvilassa  – molemmat vettä valuen polkupyörämatkan jäljiltä. Kahvikupin äärellä tietokonetta jo naputtelee Tara Nyman, Hannan tuotantoassistentti. Tänään meidän pitää yhdessä suunnitella marraskuun viestintäsuunnitelmaa Oodi metsälle -teossarjaan sekä valmistella apuraha-hakemusta seuraavaa produktioita varten ensivuodelle.

Esiintyjinä iso joukko lapsia, nuoria ja ikäihmisiä

Marraskuun lopussa saa ensi-iltansa Hannan uusin produktio Oodi metsälle. Kyseessä on ainutlaatuinen 207 ihmisen teossarja keskustakirjasto Oodin avajaisviikolle. Esiintyjinä on iso joukko lapsia, nuoria ja ikäihmisiä, sekä ryhmä ammattitanssijoita. Teos levittäytyy Oodin kaikkiin kerroksiin ja huipentuu Oodi Oodille –yhteisesiintymiseen Kimmo Pohjosen kanssa ulkolavalla.

Hanna kertoo metsän olleen korvaamaton paikka itselleen jo hänen lapsuudessaan: “Metsä oli kuin alttari jonne pakenin laulamaan, tanssimaan tai raivoamaan. Siellä oli tilaa kaikelle, jonka jouduin muualla kätkemään. Palautan helposti mieleeni puiden huminan, hiihtoretket ja metsän kaiun, mutta tunnistan myös tumman metsän pelottavuuden.”

Metsä toimii hienona metaforana myös ihmiskunnalle: ihmiset ovat saumaton osa suurempaa kokonaisuutta, riippuvaisia toisistaan, mutta kuitenkin erilaisia ja ainutkertaisia. “Kaikilla on myös erilainen tapa liikkua ja liikehtiä riippuen siitä missä elämme ja missä olemme kasvaneet. Metsä edustaa ihmiselle samanlaisia arvoja kuin kirjasto: hengittämisen ja omien tunteiden sekä ajatusten vapautta, mutta myös muiden ihmisten kohtaamista. Olen varma, että paratiisissa on kirjasto” – huokaa Hanna ja jatkaa – “Metsä on luonnon kirjasto. Siellä lentävät linnut, siellä riehuu tuuli ja solisee puro, sen eliöstö ja kasvusto on juuri niin rikasta kuin kansakin, joka toivotetaan keskustakirjastoon tervetulleeksi. Oodi kutsuu kunnioittamaan luontoa, taidetta sen eri muodoissa ja kanssaihmisiä. Metsässä voi tapahtua mitä vaan.”

Oodin pääasiallinen rakennusmateriaali on puu ja Oodin perustuotteen, kirjan, alkulähde on puu. Myös teossarjan temaattinen ydin on metsä. Oodi tuo kirjaston kirjoineen Helsingin ytimeen ja samalla myös luonnon ja taiteen vuorovaikutuksen Helsingin ytimeen.

Meillä on upea työryhmä kasassa!

Tuotantotiimille ei tuottanut vaikeuksia saada mukaan syksyn harjoituksiin vapaaehtoisia koululuokkia ja ikäihmisten harrasteryhmiä. Mukana on Kaisaniemen ala-asteen musiikki-, tanssi-, design- ja draamaluokkien oppilaita, Sibelius-lukion tanssiluokkien opiskelijoita ja kamarikuoro johtajanaan Reijo Aittakumpu sekä Kallion lukion opiskelijoita. Senioriryhmiä on mukana Helsingin työväenopistosta ja Kinaporin palvelukeskuksesta.

Hannan koreografioille on tyypillistä, että jokainen saa tuoda niihin oman persoonallisen liikkeensä ja kokemuksensa ja siten tuntea olevansa tärkeä, tuntevansa yhteyttä toisiinsa ja huomata, että jokaista työryhmän jäsentä tarvitaan.

”Meillä on upea työryhmä kasassa. Olemme kaikista esiintyjistä ja tuotantotiimin jäsenistä ylpeitä ja kiitollisia. Ja kun on vielä tällaiset olosuhteet ja tilaisuus, kuten nyt Helsingin keskustakirjaston avajaiset, kannattaa ajatella ja tehdä isosti!”, huokaamme kaikki kolme iloisina palaverimme lopuksi.

Yhteistyö Hannan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa jatkuu

Sivistysliitto ja Hanna Brotherus ovat järjestäneet vuosien 2017-2018 aikana ammattilaisten verkostoitumistapaamisia sekä tanssityöpajoja eri puolilla Suomea Keho – ainoa kotini maailmassa -teeman alla. Prosessissa koottiin halukkaita kokeilemaan uudenlaisia yhteistyömuotoja ja metodeja tanssin ja kehollisuuden kautta. KEHO-verkoston tapaamiset ja työpajat lähtivät liikkeelle vuonna 2017 Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista ja jatkuivat 2018 Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Yhteistyössä oli mukana myös tanssin aluekeskukset. Toimintaa tuki Keskitien Tukisäätiö. Lue lisää: MSLn kulttuuri- ja taidetoiminta.

Nyt työryhmällä on jo uusia suunnitelmia vuodelle 2019. Mikäli rahoitus järjestyy, lähdetään isoa ylisukupolvista produktiota toteuttamaan elokuulle, osaksi Taiteiden Yön 30-vuotista juhlintaa sekä Pohjois-Suomeen että pääkaupunkiseudulle.

Oodi metsälle -teos esitetään koko ryhmän voimin Oodin avajaisissa 5.12.2018. Osia teoksesta pienemmillä kokoonpanoilla nähdään myös kutsuvierasavajaisissa 30.11. sekä Oodin perhepäivässä 6.12.

Koreografia ja ohjaus: Hanna Brotherus
Musiikin sävellys ja äänisuunnittelu: Johannes Brotherus
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Lavastus: Jonathan Maxwell
Koreografin assistentti: Johanna Ikola
Tuotannon assistentti: Tara Nyman
Tuotanto: Hanna Brotherus Company

Oodi metsälle -teossarjan yhteistyökumppanit ovat Helsingin kaupunki, Maaseudun Sivistysliitto ja UPM–The Biofore Company

Seuraa esityksen valmistumista Facebookissa: Oodi metsälle

#oodimetsälle   #oodihelsinki    #mslfi    #UPM    #hannabrotherus