Blogi

Heli Kallio-Kauppinen - joulukuu 18, 2017

Muutakin kuin maaseudun rauhaa!

Maaseutumatkailu 2.0: ”Lannanhajusta koristeellisuuteen – kun pelkkä maaseudun rauha ei riitä!”

Miten paikalliset tuotteet ja palvelut näkyvät matkailijalle? Opintomatkalaiset pohjoisesta Keski-Suomesta Joensuun vahvistuksella etsivät Paikalliskulttuuripolkuja Tukholman seudulta.

Perinteisten, rustiikkisten maaseudun puitteiden ja elementtien lisäksi  matkailijalle tarjotaan jatkojalostettua ajattelua, virittelyä ja edelleen kehittelyä paitsi ympäristöissä, myös jossain määrin tuotteissa. Esille nousivat huolella harkitut yksityiskohdat, palveluasenteeseen panostaminen, joihinkin erityisiin/erikoisempiin asioihin keskittyminen. Näitä ovat esimerkiksi esim. seljan kasvatus ja mehun tuotekehitys, ruokavaellukset, ekoturismi, pippureiden tuottaminen, paikallistuotteiden puodit, hevostoiminnan laajentaminen kilpailu- ja harrastuspuitteita kehittämällä, jooga- ja vedic art-leiri, erilaisten tapahtumien järjestäminen.

Tilat Lasätter gård, Rocklösa gård ja Rosendahl trädgård, tarjoavat näitä elämyksiä ja palvelutuotteita laajemmalle asiakaskunnalle. Ehkä meillä perinteisesti on ajateltu, että maaseutu/luontopainotteisessa matkailussa”perustasoon” kuuluvat kotieläintilat, luonnossa oleminen, perinteinen ruoka ja leipominen, ratsastusmahdollisuus, maaseutumajoitus ja juhlatilojen tarjoaminen. Mitä me sitten huomasimme?

 

Maaseudun idylli: tuttu, turvallinen ja tunnistettava 

Kuva koosteissa: Heli Kallio-Kauppinen, Suvi Kaljunen, Hilkka Rantala, Kirsi Collander

 • Matkakohteitamme ei valittu ulkonäön perusteella. Punavalkoinen ja mustapuitteinen rakennustyyli oli kuitenkin vastassa jokaisella tilalla, jopa Siggesta Gårdin uudenkarheassa majoitustilassa oikeassa yläkulmassa. Tässä ovat ne puitteet, joille paikalliset tuotteet ja palvelut pohjaavat.
 • Vasemmalla Lasätter Gård, keskellä Rocklösa ja Norrbyvälle Gård ja oikealla Siggesta Gårdin rakennuksia.

 

Paikallisuus mukana kaikessa

 • No, saimme mitä tilasimme. Vasemman laidan kuvissa Skansenin ulkoilmamuseoon oli siirretty mm 1700-luvun rakennuksia. Esillä oli kädentaitajia, seurasimme lasinpuhallusta ja kalusteliiman lämmitystä. Myös tarinat elivät vahvasti. Halloween-viikon kunniaksi saimme ohjeita ruumiin ja sielun puhdistamisesta ja pahan poistamisesta taloista valkosipulilla. Kolera oli levinnyt alueelle!
 • Lautasen paikalliset tuotteet ovat mukana Ruokavaelluksella (Guormetvandring).
 • Tukholman Food tour ”Nordic Experience” sisälsi perinteisten makujen lisäksi uudenlaisella twistillä tehtyjä juttuja, oikealla ylhäällä.
 • Keskellä alhaalla esitellään Värmdön saaren nähtävyyksiä, niistä on tehty pienoisgolfrata.
 • Svensk Hemslöjd -käsityöliikkeeseen tuotteen tulevat paikallisilta yrittäjiltä. Kuvassa näkyvissä tyynyissä on käytetty eri maakuntien malleja.

 

Verkostot ja yhteistyö

 • Monialaisia yhteistyöverkostoja on opittu hyödyntämään. Vasemmalla  ylhäällä Food tour -esittelykierros Tukholmassa kokoaa eri yrittäjiä eri ruokateemojen mukaan. Me tutustuimme pohjoismaiseen tarjontaan. Yksi yrityksistä, Urban deli, tekee tiivistä yhteistyötä hotellin kanssa.
 • Rocklösa gård, vasen alhaalla, kokoaa yli 40 paikallista toimijaa ja tuottajaa. Ruokavaellus esittelee luonnossa piknik-tyyppisesti tuotteita posliinilautasilta. Vaeltajat saivat mukaansa ruokaa valmistaneiden yrittäjien yhteystiedot.
 • Norrbyvälle gård, kuntayhteistyön ja paikallisten toimijoiden avulla työllistää ja majoittaa osatyökykyisiä nuoria ja aikuisia. Kuva syksyisestä yrttitarhasta.
 • Rosendahls trädgård (monenlainen yhteistyö mm. kunta, koulut, taiteilijat… ) Esim. koululaisryhmiä käy seuraamassa kasvukauden vaihteita liki Tukholman keskustaa olevassa puutarhassa.  Kuva lounaalta kasvihuoneelta. Siellä vietetään myös joulujuhlia tunnelmavaloineen.

 

Peruselementtejä uudella tavalla: esimerkiksi lehmä Siggesta Gårdissa.

 • Lehmäelementin käyttö Siggesta Gårdissa (ks kuvan ylälaidassa) – perinteisen maaseudun klassinen hahmo ei ole enää (vain) laitumella tai maalattuna seinään. Nyt lehmä tuotiin eteemme kirjavana metallikukkaisena, ITE-henkisenä luomuksena viritettynä leijumaan ruokasalin kattoon tai ”parempiin piireihinkin” kelpaavana, hopeisena härän päänä kahvilan seinällä. Samalta tilalta oleva seinämaalaus ruokailutilasta.
 • Rosendahlin puutarhassa betoni-mosaiikkilampaat seurasivat rauhallisena asiakkaiden liikkumista.

 

Puoti tai kauppa löytyi joka kohteesta

 • Puotien valikoimiin oli kiinnitetty huomattavasti huomiota, tuotteilla haluttiin kertoa arvoista ja paikallisuudesta ja perinteiden osaamisesta ja elävänä säilyttämisestä. Lisäksi esillepano alkoi muistuttaa kaupunkien sisustusliikkeiden henkeä vain hiukan kotoisammassa formaatissa. (Svensk Hemslöjd, Siggesta Gård, Norrbyvälle gård, Skansen)
 • Kuvan oikeassa laidassa Rocklösan puodin kyltti. Tilapuoti perustettiin asiakkaiden pyynnöstä. He halusivat ostaa tuotteita, joita Ruokavaelluksella sai maistaa. Sesongin mentyä ohi syyskuussa tuotteista koottiin paketteja.

 

Arvoja ja ansioita

 • Toimintaa ja yhteistyötä on pyritty kehittämään myös erilaisin projektein ja tunnuksin (Swedish welcome – merkki ja projekti, joka on valitettavasti päättynyt).
 • Konseptiin kuuluu arvojen ja monialaisen osaamisen esiin tuominen (seinäkyltti ravintolassa, koulutustodistukset ja diplomit seinillä (Nuorten entusiastien perustama Urban deli-kauppa ja ravintola , Norrbyvälle gård, Rocklösa gård)
 • Asiakaspavelu oli tärkeää. Siggesta Gårdissa meitä palveltiin ravintolassa kiirehtimättä, vaikka olimme ison tilan ainoat asiakkaat. Lopuksi tarjoilija vielä lauloi Minun kultani kaunis on -laulun ensimmäisen säkeistön. Kerroimme myöhemmin mistä laulussa kerrottiin.
 • Samalla tilalla olimme menossa aamupalalle samaan aikaan kun lehtiä puhallettiin kulkuväylältä. Kun tulimme tien kohdalle, kiinteistön hoitaja poistui mekastavan puheltimensa kanssa ja palasi kun olimme ohittaneet paikan.
 • Rosendahlin puutarhassa haluttiin, että jokainen voi ottaa osan puutarhaa mukaansa eli poimia kukkia.
 • Rocklösan tilalla kasvatettiin fjällko-alkuparäiskarjaa.

 

Oivalluksia ja ideoita

 • Jo ensimmäisessä kahvilassa huomasi, että asioita ajatellaan loppuun saakka. Rullakko, johon käytetyt astiat kootaan, oli samaa tyyliä kuin tilan kalusteet, eikä erillisen oloinen metallirullakko.
 • Ensimmäinen yöpyminen Lasätter Gårdissa oli yhteisöllinen kokemus. Meillä jokaisella oli oma verhoilla eristetty makuualkovi isossa salissa, jossa kaikkiaan oli 12 nukkumapaikkaa.
 • Suosituin ryijy tällä hetkellä oli jouluinen Amaryllis. Tarvikkeita oli tilata, jos haluaa tehdä itse Svensk Hemslöjdin sivuilta.
 • Vanha Massikka käy hyvin nähtävyydestä. Sen verran on maata tallattu ympäriltä, että muutama matkaaja on tainnut traktorin istuimelle kiivetä (Siggesta Gård). Toimii myös valokuvauskohteena!
 • Samassa paikassa aamupala oli kartanon puolella. Siellä kaakeliuuni olikin puusta ja kätki sisäänsä AV-välineet ja ilmanvaihtoaukot olivat sulautettu seinäpanelointiin.
 • Norbyvällen puutarhalla kanat joutuivat kettujen takia olemaan häkissä. Tämä siirrettävä malli takasi kaakattajille vaihtuvat maisemat.

 

Lisähavaintoja:

Matkalle osallistui kiinnostava, monialainen ja erilaisten osaajien joukko, joka haluaa selvästi  yhteyttä ja pohtia yhteisiä mahdollisuuksia jatkossakin. Matka ja erityisesti pitkän kaavan mukaan tehty esittelykierros  ”hitsasi” porukkaa yhteen ja antoi mahdollisuuksia ajatustenvaihdolle, ideoiden syntymiselle ja rakensi keskinäisen luottamuksen syntymisen kautta vahvaa pohjaa mahdolliselle tulevalle yhteistyölle. Verkosto toimii jo, mm. tuotteita ja osaamista hankitaan ja vaihdetaan puolin ja toisin.

Matka herätti myös ajatuksia siitä, miten usein tiivistahtinenkin matka kannattaa dokumentoida, että siitä saisi matkan jälkeen eniten irti. Suurien linjojen hahmottaminen vaatii usein jonkin verran aikaa, jolloin taas on hyvä olla materiaalia, jonka avulla pääsee taas kiinni asioihin ja kohteisiin.

 

Matkan järjesti Maaseudun Sivistysliitto ja se on yksi Leader Viisarin  Visiitti-teemahankkeen opintomatkoista pohjoisessa Keski-Suomessa.
Tekstin kokosivat Heli Kallio-Kauppinen ja Suvi Kaljunen.

 

 

Tässä matkan kohteet ja linkit kotisevuille vielä matkajärjestyksessä:

Vete-katten, perinteinen kahvila Tukholmassa (erityishuomio: sisustus ja munat mätitahnalla)
http://www.vetekatten.se/en/

Food Tours Stockholm, ”Nordic Experience” -kierros Urban Delissä, Hötorgetin kauppahallin liikkeissä ja ravintoloissa sekä Chokladfabrikenissä. (erityishuomio: hyvä opas, mikityksellä olisi helpottanut toimintaa ja saanut vielä enemmän irti asioista).
www.foodtoursstockholm.se

Svensk Hemslöjd– käsityöyritys; ruotsalainen käsityömyymälä laadukkaista käsintehdyistä tuotteista ja niiden historiasta kiinnostuneille. Tuotteita valmistetaan pieniä määriä luonnon materiaaleista. Myymälässä on tarjolla uniikkeja, perinteisin menetelmin valmistettuja mutta ajattomia tuotteita. Huolella tehdyt laadukkaat käsityöt kestävät sukupolvelta toiselle. Kaupasta löytyy hieno valikoima materiaaleja neulontaan, kirjontaa ja ryijyjen tekoon. Perinteiset käsityötavat on päivitetty tähän päivään. www.svenskhemslojd.com

Lasätter gård; Tila haluaa levittää tietoa vanhasta käsityöperinteestä, ruokakulttuurista ja järjestää muuta luovaa toimintaa. Yhteisöllinen majoitus, kehittyvää hevostoimintaa vastarakennetun valtavan maneesin myötä, seljanviljelyn pohjoinen ulottuvuus ja siitä tehtävät tuotteet, Kulttuurivaellus, Luonnon ruokakomero, yhteistyökurssit ja -leirit erilaisten toimijoiden kanssa, ekoturismi. Enemmän tuotteita myyntiin, mm. pippureita?
http://www.lasatter.se/

Rocklösa gård; ”ent.” hevostila, jonka toimintaa omistaja on kehittänyt majoitus-, kokous- ja paikallisruokaan tutustumisen suuntaan. Gourmet-kierroksella luonnossa pääsee maistamaan 25-30 yrittäjän paikallista ruokaa, paikallistuotteiden puoti, alkuperäiskarjaa, monenlaisia suunnitelmia uusiksi tuotteiksi.  Aidot posliinit maastossa!
http://www.rocklosa.se/

Norrbyvälle Gård; Tutustuminen biodynaamiseen puutarhaan ja sen toimintaan. Tilalla on tuettua asumista, joka soveltuu haastavassa tilanteessa oleville aikuisille ja nuorille. Järjestää kuntasopimuksin puutarhatoimintaan perustuvan kuntoutuksen paikkoja (Green care-henki vahva) niille, ketkä osaavat ja haluavat heille hakeutua. Yhteisöllisyys on tärkeä osa toimintaa. Omavaraisuus tuotteissa – kaikki käytetään itse tilan ravintolassa, jonka henkilökunta osallistuu viljelyn suunnitteluun ja mieluusti toteuttamiseenkin. Osa tuotteista (esim yrtit) myydään. www.norrbyvälle.se

Siggesta Gård; perheille suunnattu, pitkälle kehitelty maaseutumatkailukohde. Eläimiä, pienoiskylä – minigolf, monenlaisia toimintamahdollisuuksia, viimeisen päälle majoitus, ravintola- & kokoustilasisustus ja puoti. Yhteistyötä ollut paikallisten toimijoiden kanssa, tämän hetkinen tilanne jäi vähän auki. ”Puoli kylää on meillä töissä” – iso työnantaja. Tarjoilija yllätti laulamalla ”Minun kultani kaunis on”!
http://siggestagard.se

Rosendahl Trädgård. Puutarhassa kasvatetaan tuotteet ravintolaan. Luomuravintola toteuttaa pellolta pöytään -periaatetta. Oma leipä ja valtava leivinuuni, puutarhakauppa ja paikallisten tuotteiden puoti, monenlaisia luontoon, viljelyyn liittyviä kursseja ja tapahtumia erilaisten yhteistyötahojen kanssa. Komposti!
http://www.rosendalstradgard.se/

Skansen; Artur Hazeliuksen vuonna 1891 perustama ulkoilmamuseo, joka on pitkän linjan perinteenkannattaja työpajoineen, näytöksineen ja teemapäivineen. Roolipukeutumista ja -toimintaa. Myymälä.  Monenlaista toimintaa, mm. joulumarkkinoita ym. Maailman vanhin ulkoilmamuseo!
http://www.skansen.se/en/