Blogi

Helka Ketonen - tammikuu 10, 2017

MTK 100 vuotta kasvua -juhlavuosi käynnistyy valon voimalla

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK avaa satavuotisjuhlavuotensa kahdella media- ja installaatiotaiteilija Teemu Lehmusruusun tilausteoksella. Valotaideteos “Maa jalkojemme alla” esitettiin Lux Helsingissä 5.–9.1. Julkisten rakennusten ulkoseinille heijastettava videotaideteos ”5.5” kiertää ympäri Suomea kevättalven ajan.

MTK viettää juhlavuottaan lukuisissa eri tapahtumissa kertomalla kasvutarinoita maaseudun yrittäjistä taiteen, sivistyksen, historian sekä tulevaisuudennäkymien kautta. Maaseudun Sivistysliitto on  MTK100-juhlavuoden kulttuuritoiminnan yhteistyökumppani.

Juhlavuoden avasi ”Maa jalkojemme alla” -videotaideteos, joka tarkasteli kuvataiteen ja runon keinoin sitä, mistä kaikki alkaa: pitkien geologisten prosessien muokkaamasta maasta. Tapahtuma houkutteli kymmenet tuhannet kaupunkilaiset liikkeelle paukkupakkasiakin uhmaten. Teemun valotaideteos sai paljon kiitosta ja se nostetiin näkyvästi esille myös sosiaalisen median eri kanavilla, aihetunnisteet #LuxHelsinki #MTK100.

Teemu Lehmusruusun "Maa jalkojemme alla" videoteos

“Maa jalkojemme alla” -videoteos oli osa Lux Helsinki valotaidetapahtumaa. Kuva Eija Väliranta

Kulttuuri ja taide ovat vahvoja vaikuttamisen keinoja

On mahtavaa, että MTK tekee yhteistyötä myös suomalaisten nykytaiteilijoiden kanssa. Taide herättää tunteita ja rohkaisee keskustelemaan. Julkisessa tilassa esitetty taide pysäyttää hetkeksi kiireisen ohikulkijan. Sen avulla voidaan saavuttaa myös uudenlaisia ryhmiä. Kuva, ääni, video, teatteriesitys – pystyvät viestittämään suuria tunteita, viemään katsojan hetkeksi toiseen maailmaan tai palauttamaan historialliset muistikuvat mieleemme.

– Teoksilla haluamme virittäytyä pohtimaan ihmisen, luonnon ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen välisiä suhteita sekä maaseudun elinkeinojen muutospaineita. Taiteen ja kulttuurin kautta haluamme myös juhlistaa ammattiylpeyttä maaseutujen elinkeinoista, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila kertoo.

5.5-videotaideteoksen ulkoprojisointikiertue

Lehmusruusu toteuttaa myös “5.5“-videotaideteoksen, joka lähtee Helsingistä 11 kaupungin ulkoprojisointikiertueelle ja luo näkyvyyttä MTK 100 -juhlavuoden alueelliselle toiminnalle. Videotaideteos tutkii visuaalisesti nykypäivän maa- ja metsätalousyrittäjien työnkuvaa. Julkisella videotaideteoksella tuodaan maaseudun näkymiä kaupunkeihin ja suomalaisten pohdittavaksi. Teosta esitetään kaupunkien keskustoissa julkisella seinällä vuorokauden pimeään aikaan.

Teemu Lehmusruusu, "5.5", videoteos

Teemu Lehmusruusun videoteos “5.5” lähtee kiertueelle.

 

Taitelijan ajatuksia videotaideteoksen takana

– Viimevuotiset kuvausmatkat eri puolille Suomen maaseutua olivat minulle ”sosiaalis-kulttuurisia tutkimusretkiä”. Sain osallistua muutamien maa- ja metsätalousyrittäjien arkeen sekä kuulla heidän tulevaisuuden visioistaan ja nykypäivän haasteistaan. Muutospaine on kova. Uusien sivutulojen etsiminen, investointiriskien punnitseminen ja yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin tulevien eettisten näkökantojen arviointi tuntuvat olevan jatkuvasti yrittäjien mielissä, installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusu kertoo. Vapaa-aikanaan Lehmusruusu kunnostaa luomutilaa Kemiönsaaressa.

Kiertue aloittaa Hameenlinnasta 9-15.1.

Videotaideteos esitetään Raatihuoneen seinällä 9.-15.1. Teosta installoidaan seinälle maanantaina 9.1. tiistaina 10.1 MTK-Häme järjestää maakunnallisen MTK 100 -juhlavuoden avajaistilaisuuden Hämeenlinnan torilla yleisölle ja medialle. Tarjolla on kuumaa juotavaa ja mahdollisuus tavata hämäläisiä maanviljelijöitä ja metsänomistajia. Kuvataiteilija Teemu Lehmusruusu osallistuu avajaistilaisuuteen.

Hämeenlinnan jälkeen vuorossa on Tampere 16.-22.1., Seinäjoki 23.-29.1, Pori 30.1.-5.2., Turku 6.-12.2., Kouvola 13.-19.2., Mikkeli 20.-26.2., Jyväskylä 27.2.-5.3., Kuopio 6.-12.3., Joensuu 13.-19.3. ja Oulu 20.-26.3.

Lisäksi videotaideteos esitetään MTK 100 -tilaisuuksissa sekä valituissa valotaidetapahtumissa ja alan museoissa kautta maan vuonna 2017. MTK 100 -ohjelma on osa Suomi 100 -juhlaohjelmaa. MTK 100 -juhlavuoden sivusto: http://www.kasvutarinoita.fi

MTK 100 juhlavuoden video löytyy YouTubesta, linkki tässä.