Blogi

Helka Ketonen - helmikuu 4, 2019

Henkilökohtaista pohdintaa ja uuden vuoden lupauksia.

Mitä luonto meille kertoo? Mitä taide meille näyttää?

Eero Yli-Vakkuri Grey Cube -festivaalijana Eläintarhassa

Eero Yli-Vakkurin Ötökkäkypärä (2015). Kuva Päivi Raivio.

Voiko yhtään uutiskirjettä kirjoittaa ottamatta kantaa ilmastomuutokseen? Voiko yhtään päivää viettää kuulematta keskustelua ilmastomuutoksen vaikutuksista elämäämme. Voiko yhtään viikonloppua viettää miettimättä kuinka meidän perheemme pitäisi tähän muutokseen varautua?

Omalta kohdaltani vastaan, että ei voi. Silti en halua ahdistua enkä varsinkaan luoda perheen lapsille ja nuorille negatiivista tulevaisuuskuvaa, saati ajatusta ettei tilanteeseen voi kukin meistä vaikuttaa.  Pelokkuus, negatiivisuus, itsesääli ja vastuusta vetäytyminen tuskin mitään auttaa.  Mutta auttaisiko meitä kuunteleminen, havainnoiminen, keskusteleminen, erilaisten tietolähteiden seuraaminen? Aamiaispöydässä? Kauppareissulla? Mummolavisiitillä? Työpaikalla?

Kuinka moni meistä teki uuden vuoden lupauksen? Käsiä nousee… myös minun käsi. Vaikka en ihan lupauksessani pysynyt niin se laittoi minut pohtimaan millaisia omat valintani ovat ja mikä on niiden merkitys itselleni, ympäristölleni ja läheisteni hyvinvoinnille. Lupauksen tekeminen toi myös näkyväksi sen, kuinka haasteita on vaikea noudattaa, jos ne asettaa liian korkealle.

Keskustelua ympäristöteoista

Olisiko aika tehdä henkilökohtainen lupaus ilmastomuutoksen hidastamisen eteen? Hmm, täytyypä hetki miettiä millaisia pohdintoja lähipiirissäni olevat ihmiset ovat asiasta kertoneet. Tässä muutamia:

”Lomamatkalle lentäminen tuntuu jo nyt nololta tunnustaa. Ollaankin perheen kanssa mietitty, että vain kerran vuodessa tästä lähin matkustetaan lomalle kaukomaille. Katseltiin viikonloppuna mukavia lomakohteita täältä lähietäisyydeltä.” Minä kannatan! Tämä voisi olla myös meidän perheelle hyvä tapa vähentää meidän hiilijalanjälkeä ja tukea kotimaista matkailua ja lähipalveluita.

”Pitäisi vaihtaa auto, mutta mikä olisi järkevä valinta? Vai riittäisikö auton vuokraaminen? Millainen olisikaan työmatka tai kauppareissu, jos sen tekisin julkisilla tai kimppakyydillä? Olisikohan muilla naapureilla kimppakyyteihin kiinnostusta?” Minäkin harkitsen omasta autosta luopumista. Fillarilla kun pääsen liikkumaan ja yhteiskäyttöautoja on jo tarjolla.

”On se kumma kun meidän kylässä ei ole muovin kierrätyspistettä! Ruvettiin viikonloppuna lasten kanssa lajittelemaan roskiamme oikein ajatuksella ja muovistahan se suurin osa roskia tulee. Kohta on kuisti täynnä muovia, mutta ei paikkaa minne ne viedä. Ei kai ole järkeä lähteä niitä kauas kuskaamaan!” Samaa olen ihmetellyt minäkin ja kiittänyt omaa taloyhtiötäni kierrätyspisteestä, josta muovinkeruupiste löytyy. Vaan ei löydy vielä poikani opiskelija-asunnon vierestä eikä siskoni taloyhtiöstä.

Tarjoaisiko taide keinoja ymmärtää tekojamme ja maailman tilaa?

Omassa työssäni kulttuurin ja taiteen parissa kuulen paljon yhteiskunnallista keskustelua, myös ilmastomuutokseen liittyvää pohdintaa. Useat taiteilijat elävät ajan virrassa herkkävaistoisina. Näin on ollut ennen ja on edelleen. Taiteilijoille on tyypillistä, että he katsovat ja kuuntelevat maailmaa ympärillään aistivat avoinna sekä tulkitsevat hiljaisiakin signaaleja omien teostensa kautta. Taide herättää yleisössä monenlaisia tunteita ja ajatuksia sekä rohkaisee meidät usein pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä. Siksi kulttuuri ja taide ovat myös vahvoja vaikuttamisen keinoja. Näistäkin syistä taiteilijoita on ajan saatossa myös vainottu, juuri rohkeiden havaintojensa ja tulkintojensa takia. Onneksi meillä Suomessa on pohjoiseurooppalaisittain kuitenkin vahva sanan ja esittämisen vapaus!

Maaseudun Sivistysliitossa olemme kehittäneet vuosien saatossa erilaisia menetelmiä ja tekniikoita, myös erilaisia luovia menetelmiä, joilla lisätään vuorovaikutteista kohtaamista. Tapaamisten aiheena tai taustalla voi olla isoja yhteiskunnallisia ja inhimillisiä ongelmia, joiden pohtimiseen tarvitaan meitä kaikkia. Haasteena on usein se miten saisimme hyvin eritaustaiset ihmiset yhteen keskustelemaan niin, että syntyy osallisuutta ja ymmärrystä ja parhaimmillaan myös uusia oivalluksia ja ratkaisujen mahdollisuuksia. Avaan tässä muutamia menetelmiä, joita käytämme varioiden ja soveltaen erilaisissa tilanteisissa.

CityTorppari. MSL palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija. Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Käy katsomassa CityTorppareiden videohaastatteluja YouTubesta. Tanssija Elli Isokosken pohdintoja omasta CItyTorppari-jaksostaan Keski-Suomessa:

Osallistavia taideteoksia. Paikallisuus, identiteetti, paikallisidentiteetti, kulttuuri- ja luonnonympäristö – näitä teemoja olemme käsitelleet mm. yhteisötaiteen ja osallistavan taiteen keinoin. Eri alojen taiteilijoiden ja laajan kumppanuusverkoston kanssa, olemme toteuttaneet eri puolilla Suomea mm. ekotekoja, ympäristötaidetta, kansalaisvaikuttamista, identiteetin vahvistamista, yhdessä oppimista. Käy tutustumassa mm. Kalanmaha-teokseen, joka toteutettiin Raumalla roskaantumisen ja mereen päätyneiden jätteiden havainnollistamiseksi, alla videodokumentti.

Ympäristön äänet ja musiikki. Olemme järjestäneet useita tapahtumia ja konsertteja, joita varten muusikot ja biotaiteilijat ovat keränneet äänimaisemia ympäristöäänistä ja eläinten ääntelystä. Yhteistyötä on tehty myös mm. Suomen ympäristökeskus SYKE:n Itämerentutkimuksen kanssa ja Helsingin Eläintarhan kanssa. Erityisesti vedenalaiset äänet osana taideteoksia ovat herättäneet paljon keskustelua merten tilanteesta ja eläinten hyvinvoinnista vesistöissämme. Ihmiselle vieraamman ympäristön tai eläinten elinolosuhteiden kuvaaminen taiteen keinoin auttaa meitä ymmärtämään erilaisia näkökulmia ja havainnoimaan omaa toimintaamme laajemmassa mittakaavassa. Sukella vedenalle tutustumaan uimahallissa järjestettyyn tapahtumaan LifeAquatric, tämän videotallenteemme kautta, tai katso miten Helsingin eläintarhassa muusikkomme ja festivaaliyleisömme viestittelivät mm. lintujen ja leijonien kanssa, katso video täältä.  Residenssitaiteilijamme Eero Yli-Vakkurin kehittämä Ötökkä-kypärä tarjoaa filtterin, jonka avulla pääsemme tutustumaan hyönteisten ja torakoiden maailmaan hyönteisperspektiivista. Kypärään pääsee kokeilemaan Helsingin Eläintarhassa, alla video:

Koulutus- ja oppimismateriaalit MSL:n Verkko-opistossa ja videot YouTubessa

Maaseudun Sivistysliiton Verkko-opisto palvelee kaikkia jäseniä, jäsenjärjestöjä, yhteistyökumppaneita, opettajia ja kouluttajia. Verkko-opistosta löytyy erilaisia verkkoaineistoja kuten koulutus- ja oppimismateriaaleja. Tulossa on myös verkkokursseja ja -luentoja. LINKKI

Kotisivujemme Kirjasto/arkisto-osuudessa säilytämme aineistoja päättyneistä hankkeistamme, MSL:n julkaisemista kirjoista ja oppaista sekä e-materiaalista, LINKKI.

Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavalta löydät meidän videot. Selaa kanavalta löytyviä soittolistoja, joiden alle olemme koonneet teemoittain eri tyyppisiä dokumentteja, ym materiaalia tai etsi mieleisesi video käyttäen hästästägejä #.