Blogi

Jannina Lahti - lokakuu 12, 2017

Maaseutuidyllistä ja lähituotteista elinkeinoksi – Opintomatkamme Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlaan

Pienet tiet peltojen keskellä kuljettavat autovanaa paikasta toiseen. Vastaan tulee useita tilausajossa olevia linja-autoja. Katso, tuolla on seuraava kohteemme! Sen näkee jo kaukaa, sillä maatilan pellolle on pysäköitynä satoja autoja.

”Riittäisikö tässä kohteessa puoli tuntia?”, kysyn matkanjohtajan ominaisuudessa, kun opintomatkalle lähteneet keskisuomalaiset yrittäjät, yhdistysten edustajat ja muut maaseutukehittäjät poistuvat linja-autosta. ”Juu!”, kuuluu vastaus ja pian nelikymmenpäinen seurueemme onkin jo kadonnut suuren yleisön sekaan.

Matalalla paistava voimakkaan keltainen syysaurinko osuu olkipaaleihin, punaposkisiin omenoihin, punamultaisiin piharakennuksiin ja puiden ruskaan. Joka puolella on lapsiperheitä, pariskuntia ja ystävyksiä. Piha on täynnä erilaisia kojuja ja telttoja, puisia pöytäryhmiä sekä pitkiä penkkejä.

Nähtävää ja ostettavaa on joka nurkalla. Vähän sivummalla voi nähdä kuinka mies ruokkii kolmea porsasta aitauksessa ja yleisö seuraa kiinnostuneena porsaiden touhua. Käyn sisään piha-aitan matalasta oviaukosta ja kas – täällähän on lasten kokkaustyöpaja. Olemme Ahvenanmaalla Sadonkorjuujuhlassa.

Yhdessä tekemisen taika

Seudullista satoa -hanke lähti ottamaan selvää, millainen on niin kutsuttu Ahvenanmaan malli markkinatapahtumajärjestämisessä. Sen sijaan että myyjät ja asiakkaat kokoontuisivat messukeskukseen tai suurelle torille kaupungin keskustaan, jalkautuvat tapahtumakävijät tiloille ja yrityksiin Ahvenanmaan maaseudulle.

Sadonkorjuujuhlan tuottaja Liz Mattson kertoi tapahtuman viettävän tänä syksynä 20. juhlavuottaan. Maaseutuyrittäjien liikevaihdon lisäämiseen ja maaseudun ylpeästi esiin nostamiseen tähtäävä tapahtuma on valtavan suosittu. Tapahtuma saa liikkeelle ahvenanmaalaiset, jonka lisäksi saarelle saapuu matkailijoita Ruotsista ja Suomen mantereelta. Yhdellä avoimella tilalla saattaa käydä jopa 10 000 kävijää viikonlopun aikana. Tällöin myös viikonlopun tuotto voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Pienemmät tuottajat tienaavat hekin helposti kuukauden palkan.

Kuhina käy linja-autossamme. Voisiko tämän tehdä myös meillä Keski-Suomessa? Ahvenanmaalla ollaan selvästi ylpeitä omasta kulttuuriperimästä, ympäristöstä ja osaamisesta. Entä jos tekisimme oman juhlamme keskisuomalaisittain, omasta kulttuuriperimästämme kasvattaen?

Tuottaja Liz Mattsson kertoi Sadonkorjuujuhlan historiasta ja käytännön toteutuksesta. Kuva: Jannina Lahti.

Kun kysymme Liz Mattssonilta, mikä hänen mielestään on tapahtuman taika, hän vastaa ”Minä!”, ja nauraa.

Hän vakavoituu ja kertoo, että todellakin hänen tapansa tehdä työtään on yksi onnistumisen ydin. Liz tuntee henkilökohtaisesti tekijät jokaiselta tapahtumaan osallistuneelta avoimelta tilalta, ravintolasta ja pop up -kohteesta. Hän kertoo menevänsä tekijöiden luokse, istuvansa yhteiseen kahvipöytään ja keskustelevansa siitä, miten tilat ja yritykset voisivat lähteä mukaan.

Kynnys ottaa yhteyttä on todella matala, sillä yhteistyö ja vuorovaikutus on aitoa. Tämä tekee vaikutuksen opintomatkalaisiimme. Toden totta, sähköpostitulvassa tulevat yhteydenotot eivät taatusti ole yhtä tehokkaita ja vaikuttavia.

Huomaan, kuinka linja-autossa matkustava seurueemme ryhtyy jo muodostamaan suunnitelmia. Jo kotimatkan aikana saan kutsun suunnittelupalaveriin.

Ensin pienesti, sitten vasta suurempaa

Kaksi viikkoa opintomatkaltamme palaamisen jälkeen tapaan kuuden hengen ryhmän matkalle osallistuneita yrittäjiä ja yhdistystoimijoita. He nauravat ja kertovat olevansa kuin uskoon tulleita.

Jokainen on osaltaan jakanut kokemuksiaan omissa ystäväpiireissään. Matkan jälkeen osallistujien kuvista koostettu matka-albumi on palauttanut mieleen opintomatkan antia ja innostus voi vankasti edelleen. Ryhmä onkin kokoontunut oma-aloitteisesti kehittääkseen oman kekrijuhlansa vuodelle 2018.

Ahvenanmaalta opittiin, että ensin aloitetaan pienesti ja sitten toimivaa kokonaisuutta voi ryhtyä kasvattamaan. ”Meidänkin tavoitteenamme on, että vielä joku vuosi etsimme parkkipaikkoja kaikille niille tilausajobusseille jotka tänne tulevat!”