Blogi

Suvi Kaljunen - toukokuu 7, 2018

Maailman maut kiinnostavat!

Keskijärven kylätalolle Pohjois-Karjalassa kokoontui lauantaina 21.4. kaksikymmentä eri kulttuurien ruokalajeista kiinnostunutta paikallista toimijaa laittamaan ruokaa yhdessä eri puolilta maailmaa saapuneiden opastajien kanssa.  Kotoverkostoja maaseutualueille -hanke, Kiihtelysvaaran kirkonkylän ja Keskijärven Martat järjestivät yhteisen monikulttuuriseen ruokatapahtuman, jossa tutustuttiin kevätrullien, harira-keiton, sambuusien, anjeero-leivän, costa-kastikkeen sekä qumbe-jälkiruuan sekä somalialaisen kahvin ja teen makuihin ja niiden valmistuksen opastajiin. Opastajat olivat alkujaan Marokosta, Filippiineiltä, Venäjältä ja Somaliasta, ja toiminnassa mukana olivat niin naiset, miehet kuin lapsetkin. Tunnelma oli hilpeä ja ruuanlaitto oli hetkittäin varsinaista vilskettä!

Taas kerran vanha kunnon puuhella pelasti aikataulun, kun suuria kattiloita tarvittiin ruuanlaiton eri vaiheissa useampaan kertaan. Hyvin taipuivat niin kevätrullat kuin sambuusitkin osallistujien näppärissä käsissä. Samalla keskusteltiin ruuasta ja kulttuurista laajemminkin. Lopuksi katettiin pöydät ja syötiin yhdessä. Kotoverkostoja maaseutualueille -hanke kiittää Kiihtelysvaaran kirkonkylän ja Keskijärven Marttoja, kaikkia osallistujia ja omien kulttuuriensa ruokiin opastajia mukavasta päivästä! Ruokaohjeet kootaan pieneksi oppaaksi, joka valmistuu vähän tuonnempana.

Seuraavaksi tapahtuu Ilomantsissa: Kotoverkostoja maaseudulle -hanke vie Syyriasta tulleet uudet asukkaat ja heidän kanssaan toimivat vapaaehtoiset tutustumaan paikalliseen maatilaan ja sen toimintaan toukokuisena lauantaina. Kesäkuussa kootaan vielä yhteen maakunnan syyrialaiset perheet ja toiminnassa mukana olleet vapaaehtoiset kokemusten vaihtamiseksi ja kokoamiseksi. Hankkeen loppuaikana tuotetaan materiaalia kohtaamisen ja yhdessä tekemisen tueksi, hanke päättyy elokuun lopussa.