Blogi

Reeta Rönkkö - huhtikuu 23, 2020

Kylätoiminta onnistuu myös verkossa

Kun korona toi tullessaan kokoontumiskiellot, tarkoitti se monen perinteisen kylätoiminnan muodon jäämistä tauolle. Jumppapiiri ei kokoonnu, nuotioilta jouduttiin perumaan ja teatteriretki siirtyy ensi keväälle. Mitä tekemistä keksitään tilalle? Miten tuodaan kylän toimintaa ja palveluja esille, kun kesän tapahtumat peruuntuvat? Epävarmuuden keskellä tarve asioiden yhteiselle pohtimiselle ja ihan vain kuulumisien vaihtamiselle on kova. Sähköisillä välineillä se onnistuu myös kokoontumisrajoitusten aikana.

Verkossa osallistua voi myös kauempaa

Pohjois-Karjalassa on ollut tapana järjestää noin kerran vuodessa kuntakohtaisia kyläpäällikköiltoja. Illoissa kylien puheenjohtajat, sihteerit ja muut aktiivit pääsevät vaihtamaan kuulumisia ja suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Lisäksi tarjolla on aina ajankohtaista tietoa kunnan, Leader-yhdistysten, Maaseudun Sivistysliiton ja muiden kylien kanssa toimivien tahojen asioista. Tänä keväänä oltiin uuden edessä, kun kyläpäälliköiden fyysisiä kokoontumisia ei voitu järjestää. Niinpä kokoontumiset päätettiin siirtää verkkoon.

Virtuaaliset kyläpäällikköillat ovat lähteneet liikkeelle varsin hyvin. Teams-verkkokokousohjelma toimii ja sähköiseen kokoukseen liittymisessä ei ole ollut suurempia ongelmia. Alkulämmittelyn jälkeen myös jutustelu ja kommentointi verkkotapaamisessa luonnistuvat, eihän se olekaan niin vaikeaa!

Enon ja Tuupovaaran kyläpäällikköillassa käytiin läpi kylien kuulumisia koronan keskellä.

Vaikka virtuaalikokous ei korvaa kasvokkain tapaamista, antaa se osallistumismahdollisuuden myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse tai ehdi paikanpäälle. Se mahdollistaa osallistumisen ympäri maata ja maailmaa, kesäasukkaat ja entiset kyläläiset on helppo ottaa mukaan linjoille. Korona saattaa siis tuoda tullessaan myös jotain hyvää. Parhaimmillaan pakon sanelemana käyttöön otetut virtuaalitapaamiset jäävät elämään ja auttavat kyliä kauan puhutun digiloikan ottamisessa.

Kylät esille Avoimien kylien verkkotapahtumassa

Valtakunnallinen kyläkenttä on hienolla tavalla ottanut virtuaalimaailmaa haltuun koronan keskellä. Suomen Kylät ry on jo siirtänyt perinteisen, kesäkuun alussa pidettävän Avoimet kylät -tapahtuman verkkoon. Se tarjoaa loistavan mahdollisuuden esitellä kylien ihmisiä, paikkoja, historiaa tai mitä vain uudella tavalla. Ja mikä hieno tilaisuus se olisikaan nostaa esiin ja markkinoida kylien yrityksiä, jotka juuri nyt kaipaavat tukea ja asiakkaita. Suomen Kylät ry on yhdessä MTK:n ja ProAgrian kanssa mukana myös TöitäSuomesta.fi -palvelun kehittämisessä. Se tarjoaa verkossa toimivan alustan, joka auttaa maaseudun työnantajia ja työntekijöitä löytämään toisensa. Mukaan voivat tällä hetkellä ilmoittautua myös vapaaehtoiset, jotka haluavat tarjota korona-apua. Ja kaikki tämä verkossa!

Tukea löytyy!

Kaikilla ei ole tietokonetta, älykännykkää tai internet-yhteyttä, mutta joka kylältä löytyy joku, jolla on. Koronan jyllätessä ei ole hyvä idea kokoontua yhteen, mutta sen jälkeen virtuaalitapaamisia voidaan toteuttaa myös niin, että useampi ihminen on linjoilla saman koneen äärellä. Tällä hetkellä verkkoon ovat siirtyneet lähinnä kylien kokoukset ja muut virallisemmat tapaamiset. Kun osaaminen karttuu, on hyvä testata myös vapaamuotoisempia kokoontumisia. Voisivatko kylän historiapiiri ja perjantaiporinat silloin tällöin kokoontua verkossa?

Ota rohkeasti yhteyttä MSL:n koulutustiimiin, niin suunnitellaan yhdessä, mitä teidän kylänne voisi tehdä verkossa!

Koulutuspäällikkö Virpi Skippari, 040 7378 089, virpi.skippari@msl.fi

Koulutussuunnittelijat

  • Leena Markiet, 040 0871 622, leena.markiet@msl.fi
  • Suvi Kaljunen, 045 7731 0170, suvi.kaljunen@msl.fi
  • Sofia Heininen, 040 0726 904, sofia.heininen@msl.fi