Blogi

Pia Mustonen - marraskuu 10, 2017

Kurkistus koulutussuunnittelijan työviikkoon

”Mitä kuuluu koulutussuunnittelijan työtehtäviin Maaseudun Sivistysliitossa?” Tämä on kysymys, johon pääsen useasti vastaamaan. Ainakin monipuolisesti erilaisten koulutussisältöjen ja materiaalien suunnittelua, koulutusyhteistyötä jäsenjärjestöjemme kanssa sekä monenlaista muuta mitä luova työyhteisömme vuoden aikana keksii! Nyt pääset kurkistamaan yhteen työviikkooni lokakuussa 2017.

Tiistai 24.10. – Valmistautumista loppuviikon koulutukseen

Työviikkoni alkoi tällä viikolla tiistaina, sillä olen vielä osittaisella hoitovapaalla – suuri etu ja voimavara, kun kotona temmeltää pari päiväkoti-ikäistä lasta. Edessä olikin vauhdikas viikko, joka käynnistyi pitkän viikonlopun aikana kertyneiden sähköpostien lukemisella. Urakan jälkeen vuorossa oli valmistautumista loppuviikon koulutukseen, jäsenjärjestömme MTK:n Medialähettiläsvalmennukseen, jossa maa- ja metsätalousyrittäjiä valmennetaan median kohtaamiseen. Tässä vaiheessa työlistalla oli mm. osallistujalistojen lähettämistä vierailukohteisiin, tilavarausten ja muiden yksityiskohtien tarkistamista sekä koulutusmateriaalien kasaamista osallistujille.

Keskeinen osa koulutussuunnittelijan työtä MSL:ssä onkin juuri koulutusyhteistyö jäsenjärjestöjemme kanssa – olemme jäsenjärjestöjemme pedagoginen tuki ja sovitusti mukana erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja niiden suunnittelussa. Haasteellisin tehtävä yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa on innostaa ja kannustaa jäsenet osallistumaan koulutuksiin, kun ajasta kilpailee niin moni muu asia. Tämän vuoksi on tärkeää tuntea jäsenet ja siksi työskentelenkin osan viikosta MTK:n Keskusliiton toimitiloissa yhdessä heidän järjestökoulutuksensa kanssa. Tiivis yhteystyö on paitsi mukavaa, myös helpompaa, kun tunnemme toisemme puolin ja toisin!

Keskiviikko 25.10 – Koulutusesitteen suunnittelua

Keskiviikko käynnistyi ympäristöluotsauksen koulutusesitteen suunnittelulla. Ympäristöluotsaus on yhteisön aktivoimisen ja yhteisökehittämisen menetelmä, jossa tavoitteena on saada ihmiset tarkastelemaan lähiympäristöään uusin silmin. Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi uusien asukkaiden kotouttamisessa tai osallistamaan kuntalaisia päätöksenteossa mm. kaavoitukseen, ympäristön viihtyisyyteen tai hyvinvointipalvelujen kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Tämä on varsin erilainen tapa lähestyä asiaa. Olemmekin kollegoideni kanssa innolla miettineet, miten kehitämme menetelmää eteenpäin ja millaista opinnollista materiaalia rakennamme valmennuksiin ja ympäristöluotsien tueksi.

Keskiviikkoiltapäivä kului puolestaan MSL:n opintojaostossa, jossa kokoonnumme yhteen jäsenjärjestöjemme koulutusasioista vastaavien henkilöiden kanssa. Yksi opintojaoston tärkeimmistä tehtävistä onkin linjata, millaisia yhteisiä sisältöjä MSL voisi tuottaa jäsenjärjestöissämme toimiville luottamushenkilöille ja aktiiveille. Tässä sisällöntuotannossa yhä suuremmassa roolissa ovat MSL:n verkko-opistoon tuotettavat videot, kuten esiintymistaidon Järjestötoimija äänessä sekä vuoden 2018 alussa valmistuva kokoustaidon kokonaisuus.

Torstai 26.10. – Mediavalmennusta ja videon kuvausta

Torstaina käynnistyi MTK:n Medialähettiläsvalmennnus, johon saapui innostunut joukko maa- ja metsätalousalan yrittäjiä. Aamupäivän aikana osallistujat pääsivät jakamaan mieleenpainuvimmat mediakokemuksensa sekä pohtimaan, mistä asioista muodostuu onnistunut kohtaaminen median kanssa. Haastateltavan oikeuksista ja velvollisuuksista pääsimme keskustelemaan Maaseudun Tulevaisuuden uutispäällikön Janne Impiön kanssa.

Päivän puolivälissä jouduin hetkeksi jättämään Medialähettiläät ja poikkeamaan täysin toisen asian pariin – nimittäin kuvaamaan yrittäjätarinaa Bisnestä keittiönpöydältä -hankkeeseen, jossa MSL on yhtenä toteuttajana. Tässä hankkeessa tuomme esiin inspiroivia tarinoita yrittäjistä, jotka ovat luoneet itselleen työn kirjaimellisesti keittiönpöydältä tarttumalla uusiin mahdollisuuksiin ja ideoihin, joita esimerkiksi etätyöskentelymahdollisuudet tarjoavat. Tarinallisuuden voima herättäjänä on melkoinen. Etätyö luo myös uusia mahdollisuuksia maaseutualueille, kun työn tekeminen ei ole enää työntekijän fyysisestä sijainnista kiinni.

Videokuvausten jälkeen palasin vielä Medialähettiläiden pariin ja suuntasimme iltapäiväksi esiintymisjännityksen lähteille näyttelijä Armi Toivasen johdolla. Tämän antoisan, mutta rankan työpajan jälkeen hotelliin suunnisti varsin väsynyt joukko medialähettiläitä. Uskon, että osallistujia kannusti kovasti eteenpäin Armin oma tunnustus esiintymisjännityksestä.

Perjantai 27.10. – Ylen studioilla

Medialähettiläsvalmennuksen tiimoilta jatkoimme myös perjantaina. Päivän aikana työskentelimme muun muassa sen äärellä, millaista on vaikuttava viestintä, miten oma sanoma kiteytetään sekä mitkä ovat valtakunnan median näkökulmasta kiinnostavia uutisia. Näihin teemoihin meitä johdatteli niin viestintätoimisto Ahjo Communications, kuin myös vierailukohteidemme hostit; Helsingin Sanomien Matti Kalliokoski sekä Ylen Riikka Venäläinen.

Vauhdikkaan päivän päätteeksi pääsimme vielä tutustumaan uutisstudioon sekä testaamaan, miltä tuntuisi istua haastateltavana Puoli seitsemän pinkeillä sohvilla. Näistä hulvattomista tunnelmista olikin hyvä jatkaa kotiin viikonlopun viettoon!