Blogi

Virpi Harilahti-Juola - kesäkuu 15, 2016

Kunnan kanssa kimpassa

tyrnävä 4

Tyrnävä on pieni ja vireä kunta Pohjois-Pohjanmaalla. Se sijaitsee keskellä suojeltua lakeuden maisemaa ja on linjannut yhdeksi strategiseksi painopisteekseen oman kulttuuriympäristönsä vaalimisen ja kehittämisen.

Tyrnävä on mukana Maaseudun Sivistysliiton Hyvän mielen paikat –hankkeessa, missä luodaan uudenlaisia palveluja yhdessä kokeillen ja palvelun käyttäjiä kuunnellen. Tavoitteena on saada viranomaiset, järjestöt ja kuntalaiset sekä ajattelemaan että tekemään yhdessä.

tyrnävä 3

Pappilan puutarha

Tyrnävän vanhan pappilan pihapiiriin on alkanut hahmottua puutarha, kuntalaisten yhteinen tila. Sitä ovat olleet suunnittelemassa ja rakentamassa kunnan kuntouttavan työtoiminnan ryhmät yhdessä aluearkkitehti Helena Illikaisen ja Oulun Kestävän kehityksen keskuksen kanssa. Kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Eliisa Koskela on laittanut itsensä likoon ja ollut mukana oppimassa. Asia ja tekemisen tapa on ollut kaikille uutta.

Innoituksensa puutarha on saanut ranskalaisesta potager- eli keittiöpuutarhasta, jossa vuorottelevat kukat ja hyötykasvit. Tärkeää on, että puutarha on myös kaunis ja luo tunnelmallisia tiloja sisäänsä ja ympärilleen.

Puutarhaan on jo istutettu omenapuita, joista saa ihan luvan kanssa syödä omenoita syksyllä. Parhaillaan kunnostetaan puutarhakalusteita, joille toivotaan paljon käyttöä. Paikallisen taiteilijan Piia Hentusen johdolla tilaan rakennetaan taatusti persoonallinen kaalimaan vartija, veistoksellinen linnunpelätti.

Kunnantalolla on jo toivottu omaa laatikkoa, mistä työntekijät voisivat lounastauolla käydä hakemassa tuoreet yrtit ja salaatinlehdet. Terveyskeskuskin haluaa omansa. Koululaiset kulkevat pihan läpi päivittäin, joten myös heille tila tarjoaa viihtyisän vapaa-ajan viettopaikan. Vanhan pappilan piha ja sen puutarha mahdollistavatkin erilaiset ja yllättävät kohtaamiset.

tyrnävä 5Puutarha on luonut aitoa kumppanuutta eri tahojen välille, kun on aidosti tehty yhdessä. Ihmiset ovat saaneet itse osallistua ja vaikuttaa. Asiantuntijat ovat mahdollistaneet ihmisten oman tekemisen ja olleet itsekin mukana oppimassa sekä tekemässä. Pappilan puutarhasta on tullut yhteinen.
Jossain vaiheessa tästä tilasta on tullut paljon enemmän kuin pelkkä tila – tai edes pelkkä puutarha. Se on osoitus uskosta ihmisiin, kyvystä tehdä yhdessä ja rohkeasta uudenlaisesta ajattelusta. Se on esimerkki siitä, kuinka erilaisen ajattelun ja tekemisen tapojen välinen vuoropuhelu voi parhaimmillaan synnyttää jotain ihan uutta.