Blogi

Paula Yliselä - joulukuu 20, 2016

Joulurauhaa ja hyvää uutta vuotta!

Nyt on takki tyhjä. Toivottavasti kaikilla teillä muillakin on. Ollaan sitten yhdessä ja erikseen annettu kaikkemme, jotta Suomi saadaan nousukiitoon. Tässä loppuvuoden taattuja merkkejä asiantilan toteamiseksi kohdallani: Valtionapujen tippuminen merkittävästi ei tunnu missään (ihan sama), mitään ei saa tehtyä (to do -listan ylläpitoon menee kaikki energia), Hesaria ei ole tullut luettua viikkoon (sähköisenä ei enää nautinto vaan pinnistys), lasten radiohiljaisuus ei huoleta yhtään (ei tässä autoa ja rahaa olisikaan lainata), äidin soitto saa hermot kiristymään ja lapsellisen kiukuttelun käyntiin (paha mieli molemmissa päissä), jne…

Ensimmäistä kertaa ikinä en aio hankkia joulukuusta. Enkä tehdä muitakaan ylimääräisiä operaatioita. Aion nauttia olemisen sietämättömästä keveydestä. Niin palaa voimat. Kundera iski ytimeen sanoittamalla sen niin hienon moniulotteisesti. Väsyneenä ei synny hyvää jälkeä missään eikä luovuus kuki. Erityisen haitallista väsymys on ihmissuhteissa. Lehmän hermoilla pärjää johonkin asti, mutta aito vuorovaikutus ja asioiden aikaansaaminen vaatii niin töissä kuin kotona levollista mieltä. Siksi on levon aika, sillä ensi vuonna tapahtuu taas paljon, toivottavasti enimmäkseen hyvää. Ja miksi ei, jos jokainen tekee oman osansa. Mikrosta syntyy makro ja tähän järjestykseen minä uskon.

Mahtavaa on, että Suomi täyttää 100 vuotta. Juhlavuodelle on saatu erinomainen teema: Yhdessä.  Tästä voisi ottaa mallia koko EU ja muu maailma. Nyt pitää siis näyttää mallia ja se on aivan eri asia kuin olla mallimaa. MSL on juhlavuodessa mukana Syödään yhdessä teemalla, Suomen Luonnon päivissä, koko Suomi tanssii -teemassa ja Muistikko-keruussa. Mukaan saa tulla jokainen, joka haluaa!

Uusi vuosi tuo aina mukanaan myös yllätyksiä. Se ei hermostuta, sillä niissä on aina mahdollisuus katsoa asioita uudesta näkökulmasta ja oppia. Jos valitukseen ja vaatimukseen osaa suhtautua siten, että se on antajaltaan lahja, on todellisen yhteistyön taitaja. Tässä hengessä meidän henkilöstö on päättänyt edelleen petrata keskinäistä yhteistyötään sekä lujittaa kumppanuussuhteitaan. Pystymme olemaan siellä missä tarvitaan, silloin kun hetki on, emme ole sidottu seiniin.

Talouden turbulenssi, kuplien syntyminen, kansojen vaellus, ympäristökysymykset ja Suomen hallinnolliset kuviot tarvitsevat valistuneita ja osaavia kansalaisia.  Kuinka pystymme kasvamaan ihmisinä vastuullisiksi, miten kykenemme toimimaan yhdessä ja miten arvostamme ja toteutamme demokratiaa? Tekemistä ja vaikeusastetta piisaa. Järjestötoiminta on hyvä peruskallio oppia ja kasvaa hyväksi ihmiseksi ja kunnon kansalaiseksi.  Kun onnistumme yhteistyössä keskenämme ja kumppaneidemme kanssa, tekeminen synnyttää tekemistä.

Kansalaistaidot ja -vaikuttaminen, monikulttuurisuus, arjen hiiliviisaus, ITE -taide, oman identiteetin ja paikalliskulttuurin vahvistaminen ja maaseutuyrittäjyys, näitä me edistämme ensikin vuonna ja uudistetuin säännöin. Kiitos jäsenistöllemme avarakatseisuudesta uudistuksessa ja henkilöstölle kaikkeen venymisestä. Emme olisi pärjänneet myöskään ilman monia mahtavia yhteistyökumppaneita. Kiitos heille, yhdessä olimme ja olemme paljon enemmän!

Kaikille hyvää joulua ja uskoa tulevaan vuoteen.