Blogi

Virpi Harilahti-Juola - joulukuu 19, 2016

Joulumieli tuli laulaen

untitled-design1

Tyrnävän Temmeksellä kokoonnuttiin yhteen viettämään aikaa, juttelemaan joulusta, muistelemaan menneitä ja laulamaan joululauluja. Nopea kierros osoitti, että joulusta oltiin tässä porukassa montaa mieltä. Jotkut tunnustautuivat todellisiksi jouluihmisiksi ja tykkäsivät valmistella joulua hyvissä ajoin. Jotkut taas eivät pitäneet joulua sen erikoisempana juhlana kuin muitakaan juhlia ja totesivat sen tulevan joka tapauksessa, odotti sitä tai ei. Osa vietti joulua yhdessä muiden kanssa, joku kertoi viettävänsä joulut yleensä yksin.

Muutaman yhteisen tunnin aikana vaihdettiin joulumuistoja vuosien takaa. Kuultiin kuinka jouluaattona oli yhdessä pirtissä uuni mennyt tukkoon sillä seurauksella, että pirtti oli täynnä savua ja häkää – ja asukkaat ulkona lumihangessa. Muisteltiin niitä ruskeita paperipusseja, mistä sai aina pullan tai piparkakun, karamellin ja punaisen jouluomenan.

untitled-design

Kun kerran puhuttiin joulusta, niin muisteltiin tietysti myös joulupukkia. Yksi osallistuja ihmetteli, että miten se on sellanen ketkula koko ukko, kun ei koskaan käynyt silloin, kun väki oli paikalla. Oli aina tullut tupaan, kun oli oltu saunassa. Toisessa talossa pukki oli käynyt aina, kun äiti oli lypsyllä.

Temmeksen oma erikoisuus on ollut Rököpukki (joka on siis eri asia kuin nuuttipukki), jota ei taideta laajemmalti tuntea. Ovat pitäneet sen visusti omana tietonaan koko rököpukin olemassaolon. Temmesläisten jouluperinteisiin se kuitenkin on kuulunut erottamattomasti ja jokaisella tuntui olevan tästä omia muistikuviaan. Lapset ovat silloin joulupäivänä muuttuneet rököpukeiksi ja käyneet kolkuttelemassa naapureiden ovia herkkujen toivossa.

 

untitled-design2

Paikallinen mieskuoro Kolmen Kopla siivitti meidät laulullaan lähemmäs joulua ja joulun tunnelmaa. Melkein kaikki lauloivat mukana ja nekin jotka eivät laulaneet, kuuntelivat ja esittivät toiveita seuraavista kappaleista. Kuultiin ja laulettiin kaikki vanhat suosikit joulupuusta, -pukista ja jouluyöstä.

Läsnä olivat yhtä aikaa mennyt ja tämä hetki. Tarinoiden ja laulujen kautta muisteltiin menneitä ja valmistauduttiin tähän jouluun. Ja jäätiin jännittämään, josko rököpukkeja vielä liikkuu Temmeksellä.

 

Maaseudun Sivistysliitto järjestää ympäristöluotsausta Pohjois-Pohjanmaalla. Ympäristöluotsaus on osa Marttojen RAIMO –hanketta, missä kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat, muistisairaat ja heidän omaishoitajansa.