Blogi

Paula Yliselä - syyskuu 6, 2017

Jälkimietteitä Maaseutuparlamentista

Leppäviralla 1.–3.9.2017 järjestetyssä Maaseutuparlamentissa oli vaikuttava määrä maaseudusta ja sen tulevaisuudesta kiinnostuneita ihmisiä. Ensimmäiseksi ihastelin ja ihmettelin kokouspaikkaamme. Leppis oli valtavan monipuolinen toimintakeskus hotelleineen, areenoineen ja jäähalleineen. Mikä saavutus kunnalle ja merkki elinvoimasta!

Kaikista lukuisista puheenvuoroista ja keskusteluista jäi muutama asia erityisen paljon pyörimään mielen päälle.

Ilkka Herlin nosti gaalaillallisen puheessaan ilmaston muutoksen esiin asiana, joka vaikuttaa kaikkien meidän tulevaisuuteen yli kaikenlaisten rajojen. Että on siis ainakin yksi asia, joka ei ole kuplassa, joka koskettaa kaikkia meitä. Ikävää siis jaossa kaikille. Maaseudulla voi olla suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, muttei välttämättä nykymenolla, Herlin päästeli tulemaan ja moitti avohakkuita sekä nykyistä tehomaataloutta. Hiilen sitoutuminen maaperään on hänestä kestävä ratkaisu ja se vaatii uudenlaista maa- ja metsätaloutta. Ruuan riittävyys kaikille ei häntä tuntunut pohdituttavan. Suomen omavaraisuuteen hänellä oli selkeä kanta: vuoden hätävara säilykepurkkien muodossa ei riitä, sillä ilmastonmuutoksen johdosta ei maailmalla jää purkitettavaa ja ongelma on pitkäaikainen. Siksi on erityisen tärkeää olla omavarainen. Jäi toivo mieleeni ja usko tulevaisuuteen: maaseutu, maa- ja metsätalouden kehittäminen, tutkimus ja koulutus ovat erittäin merkityksellisiä tulevaisuuden kannalta.

Hilkka Vihinen avasi silmät arvioimaan kokonaisvaikutuksia paikallisessa päätöksenteossa. Kustannussäästöt yhtäällä voivat nollautua toisaalla. Voipi olla, että aika moni kyläkoulu on lopetettu turhaan. Ja osa on varmasti lopetettu myös aiheellisesti. Erityisesti kunnan uusi rooli, vai pitäisikö sanoa paluu vanhaan, edellyttää kunnan sisäisen yhteistyön parantamista mutta myös kumppanuuksia paikallisyhteisöjen kanssa. Se on valtava muutos nykymenoon. Olemmeko valmiita? Onko meillä valmiuksia? Sivistys ja elinvoima lähtevät tiedosta, taidosta, osaamisesta ja yhdessä tekemisestä.

Motivaatio jatkaa MSL:n perustyötä osallisuuden, hiiliviisauden, yrittäjyyden, järjestötaitojen, paikallisen kulttuurin ja ITE-taiteen parissa on nyt kohdillaan.

Kiitos Leppävirralle ja kaikille siellä olleille.