Blogi

Kaisa Kervinen - marraskuu 10, 2017

Itepäisyys-pajoissa välittyy ITE-taiteen eetos

Heinäkuinen päivä valkenee harmaana, kuten niin monet muutkin kesän päivät. Sade ei ole vielä tavoittanut Linnunlahtea. Vanhasta merikontista rakennettu kahvilakatos tarjoaa suojaa, jos taivas jälleen aukeaa.

Kuvataitelija Niina Mantsinen ja taidepedagogi Ella Törmikoski valmistautuvat pikkuhiljaa Itepäisyys-työpajojensa aloittamiseen. Nonstoppina pyörivissä työpajoissa on aiheena Itse Tehty Elämä. Mantsisen pajassa harjoitellaan spraymaaleilla maalaamista katutaiteen hengessä, ja Törmikosken pajassa rakennetaan matoa ympäristöstä löytyvistä materiaaleista.

Työpajoihin saapuu pitkin päivää perheitä ja nuoria aikuisia, kalsea sää ei ole onneksi säikäyttänyt ihan kaikkia. Mato muotoutuu pikkuhiljaa hellyttäväksi pörröpääksi seppeleineen. Spraymaalaus innostaa kaikkia, lopulta toisenkin työpajan porukat ohjaajineen liukuvat pikkuhiljaa luomaan yhteistä seinämaalausta. Pieni poika on silmin nähden innoissaan ja aikoo jatkaa katutaidetta kotona. Pienellä teknisellä avustuksella ja maalivinkeillä innostus on syttynyt.

ITE-taiteen eetos sopii mielestäni Artparkin ympäristöön paremmin kuin hyvin. Artpark Hasanniemen taidepuisto on ollut kymmenien nuorien taiteilijoiden työkenttä vuodesta 2015. Paikan adoptiona alkanut kokeilu on saanut vuosi vuodelta jatkoa. Koko paikka huokuu arkiluovuutta, vimmaista tekemistä ja taiteen paloa.

Arkiluovuutta ja vimmaista tekemistä

Joensuun taidemuseon Itepäisyys-näyttelyn yhteyteen toteuttamien työpajojen lisäksi MSL:n Joensuun kulttuuriyhdistys järjestää marraskuussa kaksi omaa työpajaa museolla. Sekä kesällä järjestetyissä että nyt syksyllä tehtävissä Itepäisyys-työpajoissa on kysymys ITE-taiteen näkökulman jakamisesta uusien kohderyhmien kanssa.

Yhdessä työskentelemisen tavoitteena on tuoda museota ja ITE-taidetta tutuksi lapsille ja nuorille, varsinkin sellaisille, joille museo on ennestään melko tai täysin tuntematon paikka. Pajoissa puhutaan ainakin viittä kieltä, ja ne tehdään yhteistyössä joensuulaisten koulujen kanssa.

Erilaisten kohderyhmien kanssa työskentely on mielestäni tärkeää. Aito dialogi ja siihen herkistyminen voi luoda taiteen kautta uudelleen rakentuvia sosiaalisia konstruktioita ja tehdä näkymättömän näkyväksi. Kohtaaminen, ihmettely ja uuden keksiminen luo merkityksiä; kuuluvuuden tunnetta, yhteyttä ja identiteettiä.

Kuvissa on yksityiskohtia Itepäisyys-pajassa kollektiivisesti tuotetusta seinämaalauksesta. Kuvaaja Kaisa Kervinen.


ITEpäisyys-näyttely Joensuun taidemuseo Onnissa 5.10.2017–28.1.2018 piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Se kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään; se juhlistaa itsenäisyyttä näyttämällä meille vapauden, joka syntyy, kun ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat. Näyttelyihin liittyy ympäristöön levittäytyviä monikulttuurisia, nuorille suunnattavia työpajoja.