Blogi

Ulla Remes - joulukuu 11, 2017

Hyvän kehiä liikkeelle

Kyllä ihmisistä löytyy paljon hyvää. Sain olla laittamassa hyvää liikkeelle Hankasalmella Citytorpparina marras-joulukuussa 2017. Mikä voisi olla ihanampi toimeksianto kuin päästä keksimään jotakin lämmintä ja valoisaa keskisuomalaiseen kirkonkylään keskellä synkkää syksyä!

Materiaalivalinta oli selkeä. Koska muutenkin tänä syksynä työstin pehmeää, huopuvaa, lämmintä villaa tekeillä olevissa live art -produktioissani, villa oli selkeästi mukana. Ikiaikainen villa ylittää sukupolvien ja yhteiskunnan eri ryhmien raja-aidat luontevasti. Koko kansa kulkee villassa ja pukee itsensä villasukkamoodiin, lapsuuden ja yhteyden ja hyvän olon turvaan. Villan kosketuksessa on luontevaa pyytää ihmisiä pohtimaan elämässään olevaa hyvää.

Seuraavaksi mietin paikkaa: ennen Hankasalmelle tuloa availin Museokylän kuvia netistä. Hallantupaa vastapäätä oleva savupirtti pisteporstuoineen vakuutti ainutlaatuisuudellaan ja pelkistetyllä erikoisuudellaan. Pisteporstuan ulkoseinään siis suunnittelemaan jotakin villasta.

 

Kuopiolainen kuva-ja yhteisötaiteilija Ulla Remes työskenteli viikon ajan Hankasalmella yhteisötaiteen parissa Seudullista satoa -hankkeen CityTorpparina. Kuva: Ulla Remes

Huomaa kotikyläsi, yhteisösi hyvä

Kun materiaali ja paikka ja väljä tavoite olivat selvillä, ymmärsin, että citytorpparia tarvitaan havahduttamaan kyläläisiä huomaamaan kotikylänsä, arkensa, elinympäristönsä, yhteisönsä hyvää. Suunnittelin teoksen Hyvän kehät, jossa on työskentelylleni tyypillisesti ainakin kaksi tasoa: konkreettinen, näkyvä, paikallinen yhteisöllinen osuus, ja sitten se syvempi, laajempi, joka lähtee liikkeelle myös sosiaaliseen mediaan.

Mitä ihmettä se tarkoittaa? Hyvän kehät -yhteisötaideteosta työstettiin Hankasalmen kylässä eri paikoissa, muun muassa Ristimäen alakoulun kaikki oppilaat osallistuivat huovutettujen kehien tekoon. Heidän kanssaan myös pohdittiin, missä oppilas on itse hyvä, mikä on kotikylässä hyvää ja mitä he haluaisivat toivoa satavuotiaalle Suomelle. Yhtenä päivänä olin keskellä kylää lounaskahvilassa huopuvien villojen kanssa, ja kuka tahansa ohikulkija saattoi osallistua teokseen.

Kehät kaulassa kehumaan kotikylää

Hyvän kehien kanssa liikuin pitkin kylänraittia, kirjastossa, kunnantalolla, kaupoissa, Metsätähden palvelutalolla ja 4H-kerhossa. Laitoin valmiin villaisen Hyvän kehän haastateltavan kaulaan ja annoin estradin kehua kotikylää. Tehtävä tuntui monelle mieluisalta, ja hankasalmelaiset lähtivät innolla mukaan. Näistä kohtaamisista rakentuu teos Hyvän kehät sosiaaliseen mediaan, Facebookiin ja Instaan: sieltä hyvä katse kotikylään näkyy kylänraittia kauemmas ja ulottuu toivon mukaan kaupunkeihin, sinne, missä pohditaan, mitä hyvää voi löytää hiljaiselta maaseudulta. Kyllä, maaseudulla, kotikylässä voi olla oikein onnellinen ja elää hyvää arkea, sen todistivat citytorpparille lukuisat hankasalmelaiset.

Ja kun viikko kulki kohti Joulutorin huipentumaa, teos rakennettiin pienen kyläläisten porukan kanssa pimeässä auton valoilla pisteporstuan seinään. Kun kyläläiset aamulla torin avauduttua tulivat Museokylän tunnelmalliseen pihapiiriin kiireettömään joulutunnelmaan, he saivat kohdata uudestaan teoksensa, josta oli kasvanut kokonainen yhteisötaideteos. He saivat vielä uudestaan kohdata citytorpparia ja kertoa, millä mielellä olivat prosessista.

Yksi herkimmistä kohtaamisista oli se, kun tapasin uudestaan yhden videoteoksesta kieltäytyneen. Hän kieltäytyi, koska ei keksinyt mitään hyvää kotikylästään, ja kertoi vähän vitsillä valittavansa vain kaikesta. Kun tapasimme uudestaan, hän tuli kertomaan, että nyt hän on löytänyt paljonkin hyvää!

Hyvän kehät -yhteisötaideteos ripustettiin Museokylän savutuvan pisteporstuaan. Teos oli nähtävillä Museokylän joulutorilla 2.12.2017. Kuva: Ulla Remes

 

Teos Hyvän kehät julkaistaan lähiaikoina, seuraa Citytorpparia Instagramissa @citytorppari2017. Sieltä voit myös lukea päiväkirjamaisesti CityTorpparin havaintoja viikon varrelta. Facebookissa CityTorppari-sivulla julkaistaan kuvagalleria Hankasalmella työskentelystä.

Hankasalmen CityTorppari Ulla Remes. Kuva: Keijo Penttinen

Citytorppari-toiminta on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä toimintamuoto, joka käynnistyi vuonna 2015. Vuoden 2017 aikana kaupungista maaseudulle saapuneet yhteisötaiteilijat eli CityTorpparit ovat työskennelleet osana Seudullista satoa -hanketta. Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.