Elämää käsillä -projekti on päättymäisillään. Toiminta kädentaitojen parissa on tempaissut mukaan ja koskettanut kymmeniä tuhansia suomalaisia. Kursseille ja tapahtumiin on osallistunut 6 500 ikäihmistä. Näyttelyt on kokenut noin 25 000 henkilöä ja esimerkiksi suositun videon lehmäparaatista on nähnyt eri kanavilta yhteensä 7 000 katsojaa.
- Vuonna 2015 järjestetty Lehmäparaati herätti paljon huomiota Seinäjoella. Kuva Maarit Kytöharju.
Elämää käsillä on innostanut ikäihmisiä luovuuteen ja antanut välineitä taiteen sekä taitojen käytöstä vapaaehtois- ja vertaisopintoryhmätoiminnassa. Tekemisen ilo, yhteisöllisyys ja luovuus ovat olleet toiminnan avainsanoja, ohjaustaitoja ja erilaisten oppijoiden kohtaamista unohtamatta.
Työnsä tulosten näkeminen innostaa
Kurssilaiset kertovat itse, että ovat saaneet Elämää käsillä -toiminnasta ”vahvuutta ryhmän vetämiseen”, ”hyviä ideoita ja käsityöohjeita” sekä ”energiaa”. Elämää käsillä on koettu ”hyväksi toiminnaksi, jossa näkee työnsä tuloksia, se on innostavaa ja kehittävää”. Toinen kuvailee, että ”moni paikkakuntalainen on saanut osansa osallistujan opeista”.
Käsityöllä on todellakin vaikutusta! Se mahdollistaa luovuuden yhdessä tai yksin. Sen ääreen on helppo kokoontua, kertoa elämästään tai vain olla hiljaa. Oman elämän ja luovuuden jakaminen innostaa toisia samaan.
Ikääntyneet vertaisohjaajat ja vapaaehtoiset ovat kyselyissä kuvailleet, kuinka käsityö vaikuttaa positiivisesti heidän omissa ryhmissään. ”Toisten tulokset rohkaisevat kokeilemaan uusia mahdollisuuksia. Aika kuluu joutuisasti. Vaivat ja huolet unohtuvat!” ”Välillä ihmetellään, mihin vielä pystyy, vaikka on rajoitteita, esim. halvauksen lähettämää haittaa.” ”Todellinen vertaisryhmä!” ”Yhdessä käymme läpi ilot ja surut!”
Elämää käsillä pitää sisällään monta tarinaa ja monta ikäihmisen polkua toteuttaa itseään. Niistä voisi kertoa loputtomasti. On pienen ihmisen tarinoita, mutta myös suuria kokonaisuuksia, jopa tuhatkin osallistujaa saaneita taidehankkeita, joissa on tehty lehmiä, taideaitoja sekä satumetsän palasia.
- Elämää Käsillä -kursseilla tehtiin omiin lapsuuskokemuksiin pohjautuvia muistorasioita. Kuva Maarit Kytöharju.
- Miehet ja kädentaidot -pilotissa Sastamalassa innostuttiin vastatalkoisiin. Kuva Ossi Ojanen.
- Elämää käsillä -kursseilla opittiin myös ohjaustaitoja. Kuva Maarit Kytöharju.
Mitä jäi jäljelle, miten jatketaan?
Vaikka Elämää käsillä -projekti päättyy, tarina jatkuu. Elämää käsillä -oppaat kädentaitoperusteisesta toiminnasta löytyvät projektin yhteistyökumppanin, Maaseudun Sivistysliiton verkko-opistosta osoitteesta https://msl.fi/verkko-opisto/aineistot/.
Eläkeliiton uusi toiminta Kulttuuria kaiken ikää tuo jatkossa yhteisöllisyyttä ja tekemisen iloa uusille paikkakunnille monitaiteisesti, kumppaneina Turun Ammattikorkeakoulu, Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen Kylät ry.
Lisätietoa
Elämää käsillä -hankkeen kotisivu: www.elamaakasilla.fi
Eläkeliiton kotisivu: www.elakeliitto.fi