Blogi

Susanna Salokannel - heinäkuu 3, 2016

Onnenlaakso – Citytorppari tuo ihmiset yhteen käsityön keinoin!

Ruusun kuva on Kalasatamasta Johanna Lauhialan teoksesta osana No borders -teosta yhteistyössä HKL:n Taidelinja kulttuurifestivaaleilla 2015. Kuva: Concreatives

Ruusun kuva on Kalasatamasta Johanna Lauhialan teoksesta osana No borders -teosta yhteistyössä HKL:n Taidelinja kulttuurifestivaaleilla 2015. Kuva: Concreatives

Uusin CityTorpparimme Johanna Lauhiala lähettää terveisensä blogimuodossa:

“Käsityöt tuovat luontevalla tavalla ihmiset yhteen. Niiden tekeminen synnyttää ajatuksia lämmöstä, turvallisuudesta ja yhteenkuulumisesta. Käsitöiden tekeminen yhdessä antaa mahdollisuuden luontevaan kanssakäymiseen, tutustumiseen ja tarinoiden sekä kokemusten jakamiseen.

Vanhat perinteemme puhdetöiden ääreen kokoontumisesta ovat ajan myötä kaikonneet ja käsitöiden tekeminen hakee jatkuvasti uusia muotoja. Yhtenä käsitöiden tekemisen uutena muotona tekstiiligraffiti on viimevuosina rantautunut myös meille Suomeen. Se on uudenlainen katutaiteen ja vaikuttamisen muoto ja sitä onkin kutsuttu ‘lempeäksi vaikuttamiseksi käsityön keinoin’.

Perustimme reilu vuosi sitten muotoilija­kollegani kanssa Concreatives muotoilijoiden ja käsityöläisten kollektiivin, joka syntyi halusta tuoda ihmisiä yhteen käsitöiden ja etenkin tekstiiligraffitin tekemisen pariin. Meille tärkeää on paitsi ihmisten osallistaminen, myös ympäristön rikastuttaminen ja elävöittäminen tekstiiligraffitin keinoin.

Yhdessä olemme enemmän – Onnenlaakso mukana

Yhdessä tekeminen on ollut kollektiivissa alusta asti kaiken perusta. Vahva usko siihen, että yhdessä olemme enemmän, on kantanut pitkälle. Osallistuminen ja mahdollisuus vaikuttaa omaan ympäristöönsä ovat tärkeitä aspekteja ihmisen sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta. Se, millaiseksi ihminen kokee kotiseutunsa ja ympäristönsä ­ miten hän kokee kuuluvansa, olevansa osa suurempaa kokonaisuutta ja kotiseutuaan on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Kun ihminen pääsee konkreettisesti osalliseksi omassa ympäristössään, myös ympäristön ja kotiseudun merkitys kasvaa.

Concreatives kollektiivi venyttää myös tekstiiligraffitin tekemisen käsitystä osallistamalla ja kutsumalla ihmisiä elävöittämään omaa ympäristöään. Osallistavien tekstiiligraffitipajojen teokset ovatkin upeita, tekijöidensä näköisiä teoksia ja vaikka muotoilijat vastaavatkin suunnittelusta, saavat myös osallistujat käyttää omaa luovuuttaan.

Kuva on otettu Kulttuurikeskus STOAn järjestämältä lasten kesäkurssilta 6/2016. Kuva: Concreatives

Kuva on otettu Kulttuurikeskus STOAn järjestämältä lasten kesäkurssilta 6/2016. Kuva: Concreatives

Aikani Onnenlaakson CityTorpparina on alkanut ja odotan innolla tulevaa. Toivon että City­Torppari aikanani käsityöt punovat maaseudun ja kaupungin pehmeällä tavalla yhteen.

Vaikka maaseutu ja kaupunki nähdään helposti vastakohtina, antaa tekstiiligraffiti mahdollisuuden luoda jotain positiivista ja hauskaa yhdessä tekemällä. Mielestäni juuri tällaisia kaupungin ja maaseudun kohtaamisia tarvitaan enemmän.

Mutta miltä näyttää tekstiiligraffiti tuotuna maaseutumiljööseen? Millaisia tunteita se herättää kokijoissaan? Tutkimusmatkani alkaa 1. heinäkuuta ja kestää 10 päivää. Kannattaa siis seurata Citytorpparin kanavista mitä hauskaa punomme yhdessä – kirjaimellisesti!

Citytorpparin kanavat:

Facebook
Instagram

P.s. Concreativesin löydät myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Lisäksi henkilökohtaisen Instagram tilini löydät täältä.”