Blogi

Jannina Lahti - syyskuu 13, 2017

CityTorppari-toiminta ihastuttaa ja osallistaa keskisuomalaisissa kylissä

Mitä tapahtuu kun helsinkiläinen ammattitanssija saapuu viikoksi pieneen Oittilan kylään Korpilahdelle, Jyväskylään? Entä millainen viikko on Saarijärvelle Tarvaalaan saapuvalla kulttuurituottajalla, jonka tehtävänä on elää ja työskennellä maaseutuympäristössä sijaitsevien oppilaitosten kampuksella? Kuinka reagoivat kyläläiset muualta tulleeseen luovan alan ammattilaiseen, joka haluaa sisälle kyläyhteisöön, osallistuu ja osallistaa? Näiden kysymysten äärellä on oltu Keski-Suomessa, kun Maaseudun Sivistysliiton Seudullista satoa –hankkeen ensimmäiset CityTorpparit aloittivat työnsä. CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä yhteisöllisen ja osallistavan taiteen menetelmä, jolla lisätään maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä, sekä altistetaan ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toisiltaan, ympäristösivistyksen hengessä.

Humppaa sillalla ja muita tanssielämyksiä Oittilassa

Syksyn 2017 aikana keskisuomalaisiin kyliin saapuu yhteensä neljä CityTorpparia, joista kaksi ovat jo viikon mittaisen pestinsä kokeneet. Oittilassa järjestettiin ”Kylässä kylätiellä”-tapahtuma 2.9. Tapahtumaa edeltäneeksi viikoksi kylään saapui Elli Isokoski Helsingistä. Yhteisötaiteen keinot ovat Ellille luontainen tapa työskennellä ja toteuttaa ammattiaan, joten osallistava työskentelymuoto Oittilassa ei ollut itsessään uutta. Kyläläiset ottivatkin Ellin avoimin mielin vastaan, ja viikkoon sisältyi muun muassa humppaa korkealla, 20 vuotta täyttäneellä Kärkistensalmen sillalla, kalastusta ja yhdessä vietettyä aikaa kylätalolla. Lopuksi viikon aikana koettu matka esitettiin Oittilan kylätalolla Villa Cawénissa osana Seudullista satoa –hankkeen Kylässä kylätiellä –tapahtumaa. Päiväohjelma päättyi improvisaatiotanssiin, jossa jokainen halukas pääsi tanssimaan. Osallistumisen kynnys oli matala, jos sitä oli ollenkaan. Tunnelma hämyisässä vanhassa tuvassa vahvojen hirsiseinien sisällä tanssivien kyläläisten keskuudessa oli lämmin ja kannustava.

Kyläläiset tanssivat improvisaatiotanssia VIlla Cawénin hämyisässä tuvassa. Kuva: Jannina Lahti

 

Elli kertoi, että asuu kaupungissakin puisessa omakotitalossa lähellä luontoa ja esimerkiksi kalastaa verkoilla. Oittila-viikon jälkeen Elli kuitenkin soitti ja kertoi, että oli kotiin palattuaan huomannut ison eron etenkin sosiaalisessa ympäristössä. ”Kun palasin Oittila-viikon jälkeen kotiin Helsinkiin ja menin jälleen tanssitunnille, tuntui yhdellä tunnilla olevan enemmän ihmisiä kuin koko kylässä siellä!” Elli kertoo. ”Omaa arkeaan ja kaupunkiympäristöä on tullut katsottua nyt kotiinpaluun jälkeen aivan erilaisesta näkökulmasta, kun vertailukohtana on kokemus pienessä maaseutukylässä asumisesta.” Elli kertoo hurmaantuneensa Oittilaan – sekä sen maisemiin että asukkaisiin. ”Haluan mennä takaisin. Minulle jäi tunne, että yhteinen tanssimatkamme kyläläisten kanssa jäi kesken.”

 

Suuren juhlan tuntua ja avointa kyläelämää Tarvaalassa

Saarijärvelle Tarvaalan kylään saapui CityTorppariksi kulttuurituottaja Asta Kantonen Jyväskylästä. Tarvaala 150-juhlan ja sen yhteyteen toteutetun lähitorin järjestelytöissä mukana ollut Asta oli koko torppariviikkonsa aktiivisesti mukana kylän tapahtumissa. Asta pääsi nopeasti sisään Tarvaalassa sijaitsevien oppilaitosten elämään. Kyläkoulu otti Astan vastaan vieraakseen, kyläläiset kuljettivat kiertoajelulla, Tapperin taiteilijaveljesten kotiin järjestyi esittely ja perjantai-iltana Asta laulatti kyläläisiä niin että Keski-Suomen kotiseutulaulu kajahti korkeuksiin tulien valaistessa Majakosken rantoja.

”Tarvaalan maisemat olivat tosi hurmaavia ja tunnelma leppoinen, touhukas sekä yhteisöllinen. Maalla on niin mukavaa. Kaikki ovat rentoja. Vaikka Tarvaalan juhlan takia henkilökuntakin oli paikoin kiireistä ja vähän väsynyttäkin, ei hymy ole näkynyt hyytyvän. ’Kerranhan sitä vain täytetään 150 vuotta!’ kajahtaa ilmoille ja taas hommat jatkuu! Tarvaala teki lähtemättömän vaikutuksen. Aloin harkita opiskelua kampuksella tai talon rakentamista tänne”, summaa Asta viikon kokemuksiaan.

 

Tarvaakan kyläläiset ottivat CityTorpparin mukaan alikulkukäytävän betoniseinien maalaukseen juhlaa varten. Kuva: Asta Kantonen

CityTorppari-toiminta jatkuu Seudullista satoa -hankkeessa

Loka-joulukuussa Keski-Suomeen on tulossa vielä kaksi CityTorpparia: Kolmas CityTorppari, kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja Alma Peltola saapuu Viitasaarelle lokakuun ensimmäisellä viikolla ja on tavattavissa Superperjantain lähitorilla. Neljäs ja tämän vuoden viimeinen CityTorppari tulee Hankasalmelle joulutorin yhteyteen marras-joulukuun vaihteessa. Hankasalmen CityTorppari-haku on auki. Lisätietoa klikkaamalla tästä.

 

Seuraa CityTorppareita Facebookissa, sivun löydät tästä.