Blogi

Helka Ketonen - toukokuu 5, 2017

CityTorppareita rekrytoidaan Keski-Suomen kyliin

CityTorppareita rekrytoidaan jälleen, nyt Keski-Suomen kyliin. Maaseudun Sivistysliitto etsii tänä kesänä ja syksynä useita taiteilijoita, jotka haluavat viettää viikon tai kaksi CityTorppareina maaseutuympäristössä.

CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä yhteisöllisen ja osallistavan taiteen menetelmä, jolla lisätään maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistetaan ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan, ympäristösivistyksen hengessä. CityTorppari valittiin ensimmäisen kerran Mustikkamaan torpan asukkaaksi Helsingin keskustaan heinäkuuksi 2015.

”Maalta kaupunkiin tai kaupungista maalle – aina löytyy uusia näkökulmia.”

CityTorppari Johanna Lauhiala johdatteli Onnenlaakson asukkaita neulegraffitin saloihin kesällä 2016. Kuva: Siina Lauhiala.

Viitasaarelle, Saarijärvelle, Hankasalmelle sekä Korpilahdelle rekrytoidaan Citytorpparit osana MSL:n vetämää Seudullista satoa -hanketta.

Maaseutukulttuuria ja paikallisidentiteettiä nostetaan esiin hankkeessa toteuttamalla markkinatapahtumia ja erilaisia myyjäisiä kyläyhteisöjen, yrittäjien ja yhdistysten kanssa. Neljään näistä tapahtumista osallistuu myös CityTorppari, joka kohtaa maaseudun asukkaat ja paikalliskulttuurin kaiken toiminnan keskiössä.

Viitasaarella CityTorppari elää viikon ajan keskellä kyläelämää, kun taas Saarijärvellä viikko vierähtää Tarvaalan maatalousoppilaitoksen historiallisessa miljöössä oppilaitoksen 150-vuotisjuhlan valmistelutyön keskellä.

Hankasalmella CityTorppari pääsee aitopaikalle osallistumaan joulutorin valmisteluihin keskieurooppalaisessa hengessä, jossa tunnelmaa ja keskisuomalaista historiaa yhdistetään kotiseutumuseon perinnepihapiiriin rakentuvassa joulutorissa.

Korpilahdella Oittilan kylässä syntynyt ja aikuisella iällä kesiään viettänyt kuvataiteilija Alvar Cawén (1886–1935) toimii innoittajana taide- ja kulttuuripalveluja esittelevälle tapahtumalle, jossa myös erilaisilla taidetyöpajoilla on oma roolinsa.  Oittilassa CityTorppari pääsee tutustumaan aktiivisten kyläläisten lisäksi Cawénille rakkaisiin maisemiin.

”Viikko keskisuomalaisessa kylässä ei ole CityTorpparille pelkästään idyllinen maaseutumatka, vaan hänen toivotaan tekevän matkansa aikana myös taidettaan. Lisäksi toivomme, että hän julkaisee kokemuksiaan ja näkemyksiään meidän muiden nähtäväksi sosiaalisen median avulla. Pääsemme seuraamaan millaisia huomioita voikaan syntyä, kun elää viikon itselleen uudenlaisessa ympäristössä ja yhteisössä. Eroaako kaupungin ja maaseudun yhteisöt toisistaan sittenkään niin paljoa”, kertoo projektikoordinaattori Jannina Lahti.

Onnenlaakson tapahtuman kävijoitä tekemässä neulegraffitteja kesällä 2016. Kuva Heli Kallio-Kauppinen.

Syötävässä Puistossa, Mustikkamaalla Helsingin keskustassa, voi tavata myös heinäkuun ajan CityTorpparina työskentelevän sirkustaiteilija Antti Sunialan. Seuraa toimintaa facebookissa: Syötävä Puisto.

 

Seuraa ja osallistu vuorovaikutukseen myös Facebookissa, Instgramissa ja Twitterissä aihetunnisteilla

#CityTorppari

#SeudullistaSatoa

#SyötäväPuisto

Seudullista satoa -facebooksivut

Syötävän Puiston -facebooksivut

 

Jos haluat hakea CityTorppariksi 2017 niin ole yhteydessä Jannina Lahteen,

045 328 1888, jannina.lahti@msl.fi