Blogi

Helka Ketonen - elokuu 7, 2018

Syötävän Puiston vetonauloina Citykanala ja Nuorten Ekokahvila

Nuorten Ekokahvila 2018, kuva FB

Maaseudun Sivistysliiton perustama Syötävä Puisto ja Isoisän torpassa sijaitseva kahvila ovat siirtyneet osaksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden tiloja ja toimintaa. MSL jatkaa toiminnassa mielellään mukana kumppanina, ratkaisusta helpottuneena ja onnellisena, kertoo MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Nuorisopalvelut siirtyi toiminnan jatkajaksi toukokuussa 2018. Käytännössä toimintaa organisoi Herttoniemen nuorisotyöyksikkö yhdessä ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön kanssa.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatkan ja Herttoniemen nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Sari Granön mukaan Nuorisopalveluissa nähtiin Syötävän Puiston tarjoamat mahdollisuudet avoimelle kansalaistoiminnalle ja haluttiin turvata toiminta myös jatkossa. Puisto mahdollistaa myös perinteisestä poikkeavia nuorisotyön muotoja. Vaikka toimintaa organisoidaan jatkossa Nuorisopalveluista käsin, säilyy aikuisten kansalaistoiminta kesäkauden 2018 ennallaan.

”Haluamme turvata puutarhan talkootoiminnan toimijavaihdoksesta aiheutuvan muutosvaiheen ajan ja etsimme uusia yhteistyökumppaneita toteuttamaan ja kehittämään toimintaa jatkossa”, sanoo Granö ja toivoo yhteydenottoja ennen kaikkea järjestökentältä mutta myös kaupungin eri toimialoilta.

Uuden ylläpitäjäorganisaation myötä Puisto säilyy entiseen tapaan kaikille kaupunkilaisille avoimena, mutta avautuu entistä enemmän myös nuorten toimintapaikaksi.

Puutarhatalkoita järjestetään vapaaehtoisille kaupunkilaisille joka keskiviikko toukokuusta syyskuun puoliväliin saakka aina keskiviikkoisin klo 17-20. Talkoolaiset myös jakavat viljelysten sadon keskenään, joten varsinkin nyt loppukesällä kotiin tuotavana on monenlaisia puutarhan herkkuja ja paljon hyvää mieltä.

Kesä- ja heinäkuussa torpassa palveli nuorten ylläpitämä Ekokahvila, joka leipoi ja kokkasi ruokaa sekä puiston omista antimista, että hävikkieineksistä. Edellisten vuosien tapaan puiston vapaaehtoiset myös hoitavat kanoja kesän ajan Torpan pihapiirissä. Kesäkuussa nuoret järjestivät erilaisia työpajoja teemoina mm valokuvaus ja luonnonkosmetiikka.

Facebook ertoo parhaiten päiväkohtaiset tapahtumat, aukiolojajat yms, linkki

Instagramissa Syötävä Puisto

#syötäväpuisto #kaupunkiviljely #munstadi

Lue aiheesta lisää nuorisopalveluiden tiedotteesta, linkki.

City-lehden tekemä juttu Syötävästä Puistosta kesällä 2018, linkki

YouTubesta löytyy myös videoita Syötävästä Puistosta, linkki

 

Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston 2014, osana Paikan tuntu – paikan identiteetti -hanketta. Se oli kokeilu, jonka tavoitteena oli monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto on ollut myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi. Toiminta rahoitettiin vuosina 2014-2017 Koneen säätiön ja Keskitien Tukisäätiön tuella.

MSL kotivivuilla kerrotaan lisää Syötävän Puiston vuosista 2014-2017, linkki.