Ajankohtaista

Äänen käytön suosio ja suunta -webinaari

Webinaari “Äänen käytön suosio ja suunta”
keskiviikkona 16.9. klo 18 @Microsoft Teams

Vastaperustetun Ajatuspaja Alkion ensimmäisessä webinaarissa käsitellään äänestämistä, digitalisaation mukanaan tuomia uusia osallistumisen ja äänestämisen tapoja, kuntavaaleja, nuorten kokemia esteitä äänestämiselle sekä kielen, kulttuurin ja toimintakyvyn mukanaan tuomia haasteita tämän reilun satavuotisen kansalaisoikeuden käyttämiselle. Miksi olemme niin eriarvoisessa asemassa äänestämisen suhteen?
Webinaarin aluksi kuulemme YTT, yliopistotutkija Hanna Wassin alustuksen siitä, millaisia äänestäjiä suomalaiset ovat ja miten he äänestävät? Wass toimii tutkijana Kansalaisuuden kuilut ja kuplat (BIBU)- tutkimushankkeessa Helsingin yliopistossa ja hän on myös kansallisen vaalitutkimuskonsortion jäsen.

Näkökulmaa äänenkäyttöön tuovat työelämäprofessori Jarno Limnéll puheenvuorollaan ”Demokratian teknologiaulottuvuus ja uudet äänestämisen tavat”, nuorten osallisuuden asiantuntija Virva Viljanen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssista puheenvuorollaan ”Miten kannustaa nuoret ääniuurnille?” sekä OM:n demokratia- ja vaalit yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson, joka pohtii äänestämistä perusoikeutena – miten demokratian toteutumisessa tulee huomioida erityisryhmien kielelliset, kulttuuriset ja toimintakyvylliset haasteet? Miten saada kaikki mukaan ja myös pidettyä mukana?

Webinaarin osallistujat pääsevät asian ytimeen alustuspuheenvuorojen jälkeen pienryhmäkeskusteluissa. Tavoitteemme on ideoida yhdessä konkreettisia, vahvasti ihmisten arjesta nousevia kehittämisehdotuksia, joilla vahvistaa kansanvaltaa ja nostaa äänestysaktiivisuutta jo kuntavaaleissa.

Webinaari on avoin ja maksuton kaikille. Se järjestetään Teams-ympäristössä, joten voit osallistua mistäpäin Suomea tahansa. Ilmoittautumiset verkkolomakkeella ma 14.9. aikana. Tilaisuuden juontaa MSL:n puheenjohtaja, VTT Pekka Perttula.

Webinaari on osa Ajatuspaja Alkion Ituja- keskustelusarjaa ja osallisuushankettamme. Keskustelutilaisuuksia järjestetään korona- pandemian vuoksi verkkovälitteisesti kuukausittain vuoden 2020 loppuun asti. Seuraathan ilmoitteluamme kotisivuillamme tai Facebookissa ja tulet mukaan!

Vastustuskykyä ja iskukykyä yhteiskunnalliseen keskusteluun Ajatuspaja Alkion tutkimushankkeilla

Webinaarien lisäksi Ajatuspaja Alkion tavoitteena tänä vuonna on pistää Suomen vastustuskykyä kuntoon koronan opein eli esittää haastatteluiden ja kansainvälisten selvitysten innoittamana konkreettisia aloitteita, miten parantaa yhteiskuntamme kestävyyttä erilaisilta uhkilta. Millainen on kestävä yhdyskuntarakenne, talous- tai poliittinen järjestelmä? Mikä rooli sukupolvilla ja yhteisöillä on vastustuskykyä rakennettaessa? Tätä selvitystyötä vetää toimittaja Johanna Korhonen.

Vuoden 2020 päähankkeemme ”Nuoret ja politiikan muutos” keskittyy kansanvallan ja osallisuuden kysymyksiin. Selvitämme laajassa kyselytutkimuksessa nuorten politiikka- ja puoluenäkemyksiä, toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa ja pohdimme puoluetoiminnan jatkuvuutta.

Tuloksia näistä kaikista on luvassa vielä tämän syksyn aikana kaikkien alkiolaisen ajattelun, päätöksentekijöiden ja politiikasta kiinnostuneiden tueksi.

Lisätiedot:

Pauliina Maukonen
tutkimuskoordinaattori
Ajatuspaja Alkio
p.050-573 5353
pauliina.maukonen@msl.fi