Ajankohtaista

Citytorpparit mukana Itämeripäivässä

Taiteilijat Lilli Haapala, Molly Raleigh Balcom, Taina Kontio ja Satu Miettinen, Tatu Heinämäki ja Timo Kokko ovat työskennelleet kesän aikana eri puolilla Suomea ja olemme voineet seurata ja osallistua heidän työskentelyynsä Facebookin, Instagramin ja Twichin/TatuHeinämäki välityksellä. Nyt saamme nähdä myös valmiita teoksia, ja niitäkin pääset katsomaan ja kokeilemaan sosiaalisen median kautta:

Lilli Haapala, MERENVIHREÄ, video. Tämän teoksen voi nähdä kurkistuksena upeisiin merenalaisiin maisemiin ja ajatuksiin joita luonnonmaisema; sen voima ja huoli sen likaantumisesta meissä ihmisissä herättää – kertoo Lilli.

Molly Raleigh Balcom, ITÄMERIKIRJA sekä video. Valmistin kesällä Korppoossa 40 biohajoavaa runokirjaa, jotka ovat lainattavissa Itämeripäivän aikoihin muutamasta kirjastosta. Tätä kirjaa ei ole tarkoitus palauttaa kirjastoon vaan lukemisen jälkeen pyydän, että palautat sen mereen, josta se on tullutkin – kertoo Molly.

  • 27.8. alkaen kirjoja (suomi ja englanti) voi lainata mm Rauman pääkirjastosta. Instagramista löytyy video ja muu materiaali aihetunnisteella #bioediblebook
  • e-kirjana voit myös selailla ITÄMERIKIRJAA: Suomeksi ja Englanniksi

Taina Kontio ja Satu Miettinen, MEREN TAJU – yhteisöllinen dialogi videoiden, tekstien, valokuvien ja performanssien muodossa. Työprosessi Vänön saaressa ja Perämerellä on ollut avointa ja sitä on voinut seurata päivittäin sosiaalisessa mediassa. “Parasta tässä on ollut avoimuus, ja pitkät keskustelut, mahdollisuus erehtyä ja onnistua – pohtii Satu.

Teoksesta Meren taju (2020)

  • 27.8. Satu ja Taina ottavat meidät mukaan Meren tajuun Facebookin ja Instagramin kautta päivän aikana erilaisten somefiidien avulla.  Käytä aihetunnisteita #merentaju #citytorppari #blueprintingtheblue

Tatu Heinämäki, lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli, jossa pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Pelaajan on lisättyä todellisuutta käyttäen mahdollista sijoittaa puutarhansa minne tahansa, käyttäen älypuhelintaan tai tablettiaan (Android ja iOS). Pelitestaus on nyt käynnistymässä, ehkä jo tällä viikolla. Käyttäjiltä saatava palaute on tosi tärkeää. Tulkaa Twitchissä juttelemaan ja seuraamaan pelin edistymistä – toivoo Tatu. #tatsoni #citytorppari

Kuva Tatu Heinämäki

  • 27.8. tavoitteena saada pelin testiversio kommentoitavaksi niin, että sen voi ladata iPhonella käyttöönsä. Tatu on myös Twitchissä loppukuun aikana 19.8. (18.00), 20.8. (17.00), 21.8. (17.00), 23.8. (14.00), 24.8. (18.00), 25.8. (18.00), 30.8. (14.00). Linkki striimaukseen tässä.

Timo Kokko, VEDEN ALLA, video on kokeellinen audiovisuaalinen installaatio, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla syntyy äänimaisema. Eläimen kalloa koskettamalla kuuluu vanhan laivan ääni – suunnittelee Timo.

  • 27.8. alkaen videoteos on esillä Maaseudun Sivistysliiton oma YouTube kanavalla, #vedenalla #abovebelow #citytorppari

 

Itämeripäivä järjestetään vuosittain elokuussa

Yli 150 tahoa järjestää Itämeren juhlapäivää torstaina 27.8.2020. Myös Maaseudun Sivistysliiton kuusi Citytorppari-taiteilijaa ovat juhlan järjestämisessä mukana. 

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä valtakunnallinen meren juhlinta, jonka tavoitteena on kunnioittaa merta sekä jakaa tietoa monimuotoisesta luonnosta. Yli 150 Itämeripäivän kotimaista ja kansainvälistä kumppania kulttuuritoimijoista ja kaupunkeihin, ravintoloihin ja yrityksiin on ilmoittanut jo lähes sata tapahtumaa ja tekoa Itämeripäivä.fi -sivustolle.

Citytorpparit ja Itämeri

Citytorppareille työskentelyn lähtökohtana on ollut ITÄMERI, jossa tarjolla oli kolme erilaista näkökulmaa: Itämerimuistoni, Vedenalla,  Jokisuisto. Koronan myötä hiema muutimme työskentelytapaa. Nyt taiteilija valitsi itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi oli avointa ja sitä pystyi seuraamaan sosiaalisen median välityksellä.

Lisätietoja Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, Maaseudun  Sivistysliitto