Ajankohtaista

Eläimen kalloa koskettamalla kuuluu vanhan laivan ääni

Timo Kokko

Helmikuussa vierailin Utössä tutkien saarta, merta ja leviä. Löytöjen, havaintojen ja kokemuksen kautta syntyi idea ääniteoksesta, jonka sain nyt toteutettua Citytorppari-projektina – kertoo taiteilija ja Citytorppari Timo Kokko. 

Kokko toteuttaa VEDEN ALLA -teoksensa osana Maaseudun Sivistysliiton Citytorppari-toimintaa, jossa taiteilijoiden teemana vuonna 2020 on Itämeri. Teoksellaan hän osallistuu myös valtakunnalliseen Itämeripäivään 27.8.

Teoksen valmistumista on mahdollista seurata Timo Kokon Instagram-sivulla, linkki

 

VEDEN ALLA, video/audiovisuaalinen installaatio, kesto n. 5 min.

Ensi-ilta Itämeripäivänä 27.8.2020, YouTube-kanavalla, linkki

Kokko keräsi itse sekä pyysi Itämeren alueella asuvia ystäviään lähettämään rannalta ja merestä löytyneitä satunnaisia materiaaleja työhuoneelleen Kuopioon. Materiaaleista hän valitsi 16 osaisen kokoelman, joita koskettamalla äänimaailma syntyy: eläimen kallo, sulka, rakkohaurua, lasinsiruja, muovikanisteri,  pulloposti, ym. Valmiin videon äänet koostuvat taiteilijan omista äänityksistä Itämereltä sekä Suomen Ympäristökeskuksen BIAS-projektin vedenalaisista tallenteista.

Veden alla -teosta kuvataan elokuussa

Kokko hyödyntää moniaistillisessa teoksessa kokemuksiaan Utön saarelta sekä Itämereltä, jotka ovat olleet aiheena hänen taiteessaan myös aiemmin. VEDEN ALLA -teoksessa taiteilija pohtii ihmisen suhdetta ja vaikutusta luontoon, sekä ekologisia ja ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä. Äänet imitoivat merta, luoden tunnelman vedenalaisesta maailmasta, jossa materiaalien olemus vaikuttaa äänensävyyn. 

Timo Kokko, kuvataiteilija (KuM), tutkii taiteessaan installaation ja veistoksen olemusta materiaalien, materiaalittomuuden, tilan, valon ja havainnoinnin kautta. Hänen teoksensa tarjoavat moniaistillisia kokemuksia. Kokko lähestyy taidettaan tutkimuksellisesta näkökulmasta, johon liittyy kokeellisuus sekä psykologian, biologian, kemian sekä visuaalisen antropologian tutkimustyötä. Kokko tuottaa taidettaan ympäristöään havainnoimalla ja tutkimalla. Teokset käsittelevät ekologisia arvoja ja ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä. Ihminen, luonto, aika, hetki ja hetkellisyys ovat hänen teostensa toistuvia teemoja.Timo Kokko on kuopiolainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Helsingin Taideyliopiston kuvataideakatemiasta.

#timokokko #vedenalla #citytorppari #maaseudunsivistysliitto #itämeripäivä #itämeri #utö #syke

#abovebelow #underwater #balticsea #bias #playtronica #genelec #audiovisualinstallation #installation #lightart #soundart

Kaikki Citytorpparit, Instagram, linkki  ja Facebook, linkki 

Lisätietoja: Helka Ketonen, kulttuurijohtaja