Ajankohtaista

Digivinkkejä Avoimet kylät -päivään 13.6.

Avoimet kylät -päivä järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa 13.6. Päivän toteutuksessa kylät julkaisevat verkossa esimerkiksi videon ulkoilureiteistä ja retkeilykohteista, kuvagallerian vanhoista kuvista, kyläkolumnin, kylähistoriikin lyhennelmän tai vaikkapa podcastin kylän elämästä.

Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on kylien omat verkkosivut ja Facebook. Kylä tuottaa ja päättää sisällön. Kylä julkaisee materiaalin omalle sivuilleen tai kanavalleen. Lisäksi päivän materiaalia voi julkaista kylän Youtube-kanavalla ja Instagramissa.

Päivän yhtenä teemana on ulkoilu ja kylien lähiliikuntapaikat. Tapahtumapäivänä avoimetkylat.fi-sivustolle julkaistaan Suomen kartta, josta pääsee linkkien avulla tutustumaan kylien tuottamaan sisältöön. Myös MSL osallistuu päivään omalla sisällöllään: muun muassa Tää on mulle tärkee -hanke esittäytyy ja haastaa kävijöitä #kotiseutupuhetta-kampanjaan. Materiaalin löydät tapahtumapäivän kartalta Oulusta, Maaseudun Sivistysliiton Oulun toimiston kulmilta.

Päivän julkaisuissa käytetään tunnistetta #avoimetkylät.

 

Oransseja ja keltaisia samettiruusuja taustalla ja kuvaan on lisätty tekstit Avoimet kylät -päivä 13.6. Vinkkejä Facebook-julkaisuihin. Lisäksi oikeassa yläkulmassa on otsikko Viikon digivinkki sekä Maaseudun Sivistystysliiton logo.

Tässä muutama vinkki oman kylän julkaisujen somenäkyvyyden parantamiseen:

1. Julkaise (eli postaa) oikeaan aikaan. Postaa somepäivityksesi silloin, kun yleisönne on paikalla. Jos jatkuvasti postaat vain virka-ajalla klo 8-16, niin takuuvarmasti postauksesi eivät leviä. Ihmiset ovat päivällä töissä tai muissa puuhissaan. No mikä on sitten hyvä aika postata? Siihen ei ole yleispätevää kellonaikaa, vaan vastaus löytyy vaikkapa Facebookin omista analytiikoista. Esimerkiksi arkisin ilta-aikaan klo 18-21 ja viikonloppuisin aamupäivä on usein parasta aikaa tavoittaa suuria joukkoja.

2. Liitä julkaisuusi kuva tai video, ne herättävät yleisön huomion pelkkää kirjoitettua tekstiä paremmin. Videonkin voi kuvata kännykkäkameralla eikä sen tarvitse olla elokuvateatteritasoa. Suomen kylillä on hyvä ohjevideo videoiden tekemiseen, se kannattaa kurkata.

3. Postaa kuvat oikeankokoisina. Yksi kuvakoko ei tosiaan toimi kaikissa kanavissa, sillä jokaisessa on omat kokonsa. Esimerkiksi Instagramin suosimaa neliön mallista kuvaa voi käyttää esimerkiksi Facebookissa, mutta vaikkapa Twitterissä ja LinkedInissä se ei toimi. Jos koko on väärä, kuva rajautuu väärin. Siksi kannattaa varmistaa, että kuvat ovat oikean kokoisia. Esimerkiksi ilmaisessa kuvankäsittelyohjelmassa Canvassa kuvakoot ovat aina ajan tasalla.

4. Ole sosiaalinen: kysy kylänne sivun seuraajilta kysymyksiä, pyydä heitä kommentoimaan, vastaa heidän kysymyksiinsä ja ole ylipäänsä sosiaalinen. Muista, että kyseessä on sosiaalinen media!

5. Käytä hashtageja, jotka kuvaavat julkaisun ja kylänne toimintaa. Muista ainakin #avoimetkylät ja #suomenkylät!

MSL:n somekanavissa julkaistaan viikoittain pieniä digivinkkejä, joita voit testailla itse tai jakaa kaverille. Käyhän kurkkaamassa ja ottamassa meidät seurantaan Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa!