Koreografi Hanna Brotheruksen tanssielokuva MEN käsittelee vaiettua aihetta – miesten välistä kosketusta ja koskettamattomuutta. Elokuvassa nähdään yhdeksän erilaisista taustoista tulevaa 12-85 -vuotiasta suomalaista miestä. Heidän joukossaan on mm. palomestari, postimies, lukiolainen ja eläkeläinen.
Elokuvat on tuotettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton, Eläkeliiton ja Hanna Brotherus Companyn kanssa. Lyhytelokuva ja sen tekemisestä kuvattu dokumenttivideo löytyvät YouTubesta.
Tanssielokuva MEN (2020, kesto 4 min 27 sek) katso elokuva täältä
Dokumenttielokuva Kun mieheen koskee (2020, kesto 11 min) katso dokumentti täältä.
Radio YLE Suomi haastatteli esiintyjiä, kuuntele keskustelu täältä.
- Esiintyjinä 9 eri-ikäistä miestä.
- Elokuva kuvausta Vuosaaressa marraskuussa 2019.
- Tanssielokuva MEN, still-kuva
MEN-elokuvan teemana on miesten välinen kosketus. Mies voi pitää kädestä naista ja lasta. Mies voi pitää kädessään myös tulista hiiltä tai veristä kalaa sekä silittää koiraa, moottoripyörää tai tukkikuormaa. Mutta voiko mies kävellä käsikkäin toisen miehen kanssa? Entä millaista on olla mies?
“En ole koskaan tunnustellut omaa kehoani ilman tarkoitusta huoltaa sitä tai kiihottua.” – Työryhmän jäsen.
“Työni ydin on toisen ihmisen kohtaamisessa. Intohimoni on saattaa yhteen keskenään erilaisia, eri-ikäisiä ja eritaustaisia ihmisiä. Uskon intuitioon sekä kosketuksen ja läsnäolon voimaan. Kun koreografina ajattelen suomalaista miestä, mietin yksinäisyyttä. Kun katson valmista elokuvaa, ihmettelen erillisyyttä ja hiljaisuutta.” – Hanna Brotherus, ohjaaja.
Samaan aikaan elokuvan kanssa valmistui myös tekoprosessista kertova dokumenttielokuva Kun mieheen koskee. Dokumentissa nähdään, kuinka miehet harjoittelivat elokuvaa varten silmiin katsomista, hengittämistä sekä toisen ja oman kehon koskettamista.
Hanna Brotherus on tanssija, ohjaaja ja koreografi, joka kuuluu kiistatta suomalaisen tanssitaiteen kärkinimiin. Brotherus tunnetaan työstään erilaisten ihmisryhmien parissa. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä mm. vanhusten, vammaisten, turvapaikanhakijoiden ja kuntoutuvien narkomaanien kanssa ja laajentanut työtään perinteisistä teatteriproduktioista myös tanssielokuvan puolelle. Brotherus sekoittaa teoksissaan ennakkoluulottomasti esiintyjiä huipputason taide-ammattilaisista toipuviin narkomaaneihin ja pikkulapsista vanhuksiin.
Esiintyjät: Jukka Voijola, Pertti Mantere, Kari Kanto, Petri Strandberg, Jani Liskola, Kardo Shiwan, Matti Palviainen, Olli Jalonen ja Alex Tammi
Ohjaus: Hanna Brotherus
Koreografia: Hanna Brotherus ja Nella Turkki
Kuvaus ja leikkaus: Ari Virem
Lavastus ja pukusuunnittelu: Jonathan Maxwell
Sävellys: Johannes Brotherus
Äänisuunnittelu: Viktor Gullichsen
Still-kuvat: Nico Backström
Dokumenttivideon kuvaus: Elis Lindfors ja Riina Saltiola
Tuotanto:
Hanna Brotherus Company
Maaseudun Sivistysliitto
Eläkeliitto
Projekti oli osa Eläkeliiton Kulttuuria kaiken ikää -toimintaa ja Maaseudun Sivistysliiton kehollisten työpajojen sarjaa. Tuotantoa on tukenut Keskitien Säätiö.