Ajankohtaista

Toimistohotelli tuo maaseudulla työskentelevät yhteen

Annakreeta Salmela pyörittää palkkatyön ohessa toimistohotellia, jossa yhdistyvät historiallinen miljöö, yhteisöllisyys ja uusi tapa tehdä töitä. Oma yritysidea muotoutui Bisnestä keittiönpöydältä -hankkeen aikana.

Aina urapolku ei kulje kaikkein suoraviivaisinta reittiä. Näin on käynyt myös kannuslaiselle Annakreeta Salmelalle. Salmela käy päivätyössä maankäytön suunnittelijana, toimii vuokranantajana, pyörittää toimistohotellia ja hoitaa yhdistysasioita. Viime vuonna kuvioon kuului myös opiskelu.

Salmela toteaa, että hänelle on luontaista pitää monta rautaa tulessa:

– Olen kiinnostunut monista asioista, ja projektiluontoisuus sopii minulle. Haluan myös toteuttaa asioita laajemmin kuin pelkän palkkatyön kautta.

Salmelan uusin projekti on toimistohotelli, joka tarjoaa työtilaa esimerkiksi yksinyrittäjille, etätyöntekijöille, freelancereille ja opiskelijoille. Idea muotoutui viime vuoden keväällä, kun Salmela viimeisteli opintojaan kotona ja osallistui Bisnestä Keittiönpöydältä (BKP) -hankkeen pop up -toimistopäiviin Ylivieskassa ja Himangalla.

– Sain niistä varmuuden, että yhteisöllinen työskentelytila toimii. Muuten en ehkä olisi uskaltanutkaan ryhtyä tähän, Salmela kertoo.

nainen seisoo vanhan puutalon oven suulla, takana näkyy pöyta ja ikkuna

Annakreeta Salmela pyörittää Kannuksessa toimistohotellia nimeltä Ideaali ilmiö. Kuva: Hanna Perkkiö

Maaseudulle mahdollisuuksia

Koko projekti sai alkunsa Salmelan kiinnostuksesta vanhoihin taloihin. Hän etsi tapaa, jolla tämän kiinnostuksen voisi yhdistää yritystoimintaan. Palaset loksahtivat kohdilleen, kun Kannuksen keskustasta löytyi 1930-luvulla rakennettu, paikallishistoriallisesti arvokas puutalo. Salmela teki kaupat vuoden 2018 kesällä ja alkoi kunnostaa katutason huoneistoa toimistohotelliksi.

Talon yläkerta on vuokrattu asunnoiksi, ja katutasossa jatkaa myös perinteikäs Kahvi-Baari. Lopputuloksena on yhdistelmä josta Salmela kertoo aina haaveilleensa: vanha miljöö, yhteisöllisyys ja uudenlainen tapa tehdä töitä.

– Kantavana ajatuksena on myös se, että maaseudullakin ihmisillä pitää olla mahdollisuus työskennellä ja saada palveluja. Muualla työssä käyvälle yksikin etätyöpäivä viikossa voi olla iso helpotus arkeen.

Sujuvasti roolista toiseen

Projektin toteuttaminen vei Salmelalta aikaa sen verran, että syksyn ajan hän teki palkkatöitä osa-aikaisena kolme päivää viikossa. Kahtena päivänä viikossa Salmela vaihtoi yrittäjämoodiin.

– Omaa statusta ja sen selittämistä muille on pitänyt miettiä. Varsinainen ammattini ei määritä kaikkea minussa, mutta vuokranantajana en ole yrittäjäkään, vaikka yrittäjämäisesti toiminkin.

BKP-hankkeen kautta Salmela kertoo saaneensa vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta. Samalla hän on huomannut, että palkkatyön, yrittäjyyden ja vaikkapa opintojen yhdistäminen ei ole arkielämässä tavatonta.

– Monessa roolissa toimiminen vaatii etenkin itsensä johtamista. Kaikkea ei voi tehdä yhtä aikaa täysillä. Täytyy asettaa itselle tavoitteet, palastella tehtävät ja suunnitella realistisesti niiden toteuttaminen, Salmela toteaa.

Kirjoittaja: Hanna Perkkiö, freelance-toimittaja

Bisnestä keittiönpöydältä -hanke toimi vuosina 2017-2019.  Hanketta rahoitti Maaseuturahasto, ja sen toteuttajia olivat YTEK Yrityspalvelut, Maaseudun Sivistysliitto ja Valtakunnallinen YES ry. Hankkeessa aktivoitiin uudenlaisiin työn tekemisen tapoihin, kannustettiin kokeilemaan yrittäjyyttä ja luotiin työskentely-yhteisö heille, jotka tekevät töitä yksin tai kotoa käsin.