Ajankohtaista

Karhufestivaali laajentumassa talveen

Puhdas ja runsas lumi tarjosi oivat ainekset lumiveiston tapahtumalle maaliskuisessa Ilomantsissa. Karhufestivaali on etsimässä tapoja levittäytyä myös talvikauteen. Puunveiston rinnalla halutaan jatkossa hyödyntää myös lunta ja jäätä.

Ilomantsi ja sen Karhuareena tarjosivat hyvät puitteet Lumesta!-tapahtumalle. Talvisen tapahtuman siivittämänä kuljetaan kohti 15.–17.8.2019 järjestettävää kuudetta Karhufestivaalia. Kuten festivaaleilla, nytkin veistäjien aiheena oli karhu.

Kaikille avoimessa tapahtumassa olivat kutsuveistäjinä mukana SM-tason veistäjät Taisto Pehkonen Lieksasta, Mauri Kekkonen Uudesta-Värtsilästä, Veijo Oinonen ja Helena Korhonen Kuusankoskelta sekä Ilomantsin Harakkatiimi Markku Rouhiainen ja Juha Timonen. Tapahtuman järjestivät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen ja Mäkikylät ry.

Karhufestivaalin tuottaja Maarit Hämäläinen-Koljonen, miten ilomantsilaiset ottivat vastaan tämän talvisen karhunveistännän?

– Oikein hyvin ilomantsilaiset ottivat uuden tapahtuman vastaan. Useat paikalliset yritykset olivat eri tavoin mukana tukemassa tapahtumaa; joku taloudellisesti, joku antamalla lainaan tikkaita ja telineitä, joku lahjoittamalla palkintoja yleisöäänestykseen. Päivän aikana veistoalueella arvioimme liikkuneen 200–250 henkilöä, joista suuri osa oli lapsiperheitä.

– Veistäjiä mukaan avoimeen kisaan olisi toki mahtunut enemmänkin. Erityisen ilahduttavaa oli nuorten veistäjien osallistuminen.

Onko Karhufestivaalin ympärille tarkoitus tulevaisuudessa kehittää ympärivuotista toimintaa?

– Kyllä sellaisia suunnitelmia on. Tällaisia “Kohti Karhufestivaalia!” -tapahtumia vuoden varrelle toki mahtuisi useampiakin. Lumenveiston lisäksi on suunniteltu myös jään- ja hiekanveistoa sekä Karhufestivaalin tukikonsertteja. Ilomantsi hakee SM-lumenveistokisaa vuodelle 2021, ja seuraaville vuosille myös SM-jäänveisto- ja SM-hiekanveistokisoja.

Mikä oli lumitilanne tänä vuonna? Olivatko veistäjät tyytyväisiä materiaaliin?

– Lumitilannehan oli aivan huippu. Materiaalista ei todellakaan ollut pula. Ilomantsi kisaa lumen määrässä ensimmäisestä sijasta Puolangan ja Pelkosenniemen kanssa. Veistäjät kehuivat erityisesti lumen puhtautta.

Onko Karhufestivaaali mukana tulevana viikonloppuna Pogostan hiihdoissa?

-Eiköhän siellä jokunen karhu seikkaile!

Kuution sisällä piilossa karhu…. …ja tämä sieltä kaivautui esiin, Hurja liuku, tekijöinä ilomantsilaiset Saara Immonen, Ulla Vartiainen ja Pertti Jeskanen.