Ajankohtaista

Taiteilijat yhteistyössä kylien ja kuntien kanssa

Maalta kaupunkiin tai kaupungista maalle – aina löytyy uusia näkökulmia.

Kylätaiteilija, kuntataiteilija, CityTorppari tai residenssitaiteilija saa paikan!

Johanna Lauhiala Citytorpparina Onnenlaaksossa

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita kylä- tai kuntataiteilijaksi nimellä CityTorppari, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä.

KESÄ 2018

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä on valittu residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle. Hän on osa Norpas-festivaalia Taalintehtaalla Kemiönsaarella, jonka yhteydessä alkaa tänä kesänä muodostua ympäristötaidepolku ja sen varrelle vuosien mittaan valmistetaan useita ympäristöön soveltuvia taideteoksia. Ympäristötaidepolku toteutetaan yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asuu ja työskentelee keskikesällä yhteisötaiteilijana eli CityTorpparina Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsee konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Laitinen on valmistunut taiteen maisteriksi (Fashion and Collection Design programme) Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2016 ja hän työskentelee muodin, vaatteiden, tekstiilien ja konseptien suunnittelijana. Lue lisää Konginkankaan Citytorpparista tästä >>

CityTorppari-nimi on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä termi taiteilijaresidenssitoiminnalle. Se kuvainnollistaa yhteisöllisen ja osallistavan taiteen menetelmää, jonka avulla haluamme lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaan ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan. CityTorppari/kylätaiteilija valittiin ensimmäisen kerran Syötävän Puiston torpan asukkaaksi Helsingin keskustaan heinäkuuksi 2015. Sen jälkeen olemme vuosittain rekrytoineet useita taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä eri puolille Suomea maaseutukyliin ja kaupunkeihin, yhteistyössä kumppanuusverkostojemme kanssa.

Mitä taiteilijalta odotetaan?

Toivomme avarakatseisuutta ja kykyä kohdata uusia ihmisiä sekä yhteisöjä heidän toimintansa keskellä, taiteen keinoin. Useimmiten haastamme taiteilijan osallistumaan kylän toimintaan oman taiteellisen instrumenttinsa tai työskentelytapansa kautta. Myös itsenäinen taiteellinen työskentely ilman suorituspaineita on mahdollista – aina tilanteesta riippuen.

Mitä kylältä tai vastaanottavalta paikkakunnalta odotetaan?

Niin ikään, toivomme avarakatseisuutta ja kykyä kohdata uudenlainen ihminen kotinurkilla, oman toiminnan ja kyläyhteisön keskellä, luovin ja taiteellisin keinoin. Usein taiteilija saa näkyvyyttä ja huomiota osallistumalla paikallisyhteisön markkinapäivän, kesäjuhlan tai festivaalin suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä paikallisten järjestäjien ja asukkaiden kanssa. Vastaanottava taho järjestää myös taiteilijalle asunnon ja avustaa taiteilijan työskentelyä tilannekohtaisesti sovittujen resurssiensa mukaan. Taiteilijalle maksetaan työskentelyjaksolta palkkio sekä materiaalikuluja.

Mitä tapahtuu?

Syntyy ystävyyttä ja vuorovaikutusta, uudenlaisia kohtaamisia kaupunkilaisten ja maaseudun asukkaiden kesken. Yhteisöllisen kaupunkipuutarhan viljelijät Syötävässä Puistossa saavat lisäoppia ja apua viljelmiinsä, vaihdetaan reseptejä ja ajatuksia. CityTorpparin tai kylätaiteilijan elämä avautuu myös laajemmalle vuorovaikutukselle aktiivisen somettamisen välityksellä. Prosessin aikana syntyneet taideteokset tai ympäristöteokset jäävät usein elämään vielä pitkään omalle paikalleen. Myös taiteilijat pystyvät hyödyntämään uudenlaisia yhteistyömuotoja, kontakteja ja verkostoja omassa työskentelyssään myös jatkossa.

Seuraa viestintäämme täällä:

Instagram #citytorppari #citytorppari2018

Facebook CityTorppari

Katso myös videot:

2015 rekrytointivideo

2016  rekrytointivideo

2017 sirkustaiteilija, kulttuurituottaja Antti Suniala

2017  sirkustaiteilija Sakari Männistö

2018 yhteisötaiteilija Ulla Remes

2018 yhteisötaiteilija Ulla Remes