Ajankohtaista

Tanssi ponnahti kaduille Turussa, Joensuussa ja Rovaniemellä

 

Silmiin katsominen, kuunteleminen ja kiinnostuminen toisesta – hengittäminen, läsnäolo ja kosketus. Siinä tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen metodin lähtökohta. Maaseudun Sivistysliiton tuottamissa ja Hanna Brotheruksen vetämissä KEHO-työpajoissa on haettu ammattitanssijoille mahdollisuuksia työskennellä yhteisöissä ja kunnissa. “Taiteilijoita olisi hyvä saada mukaan myös kuntien ja kaupunkien strategioiden suunnitteluvaiheeseen. Heissä on sellaista luovaa potentiaalia, jota kaivataan kun mietitään kuntalaisten hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden kehittämistä. ” – sanoo kulttuurijohtajamme Helka Ketonen.

KEHO – ainoa kotini maailmassa -hanke on ollut panostus tanssitaiteilijoiden verkostoitumiseen ja yhteistyön kehittämiseen tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen ohjauksessa kahden vuoden ajan. Tapaamisia ja työpajoja on toteutettu Oulussa, Rovaniemellä, Kolarissa, Turussa ja Joensuussa yhteistyössä MSL:n sekä tanssin aluekeskusten kanssa. Työskentelyllä rakennetaan siltoja taiteen ja kuntien välille kulttuurin ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Mukana on ollut yli tanssijoita, sirkustaiteilijoita, läänintaiteilijoita, tutkijoita, teatterialan ammattilaisia ja kulttuurialan tuottajia.

Hanna Brotherus tunnetaan teoksista, joita hän tekee yhdessä tanssin ja teatterin ammattilaisten kanssa sekä erilaisten ryhmien kuten vanhusten, turvapaikanhakijoiden ja kuntoutuvien narkomaanien kanssa. Hän myös opettaa fyysistä kohtaamista lääkäreille ja yritysjohtajille sekä pitää kehotyöskentelyn vastaanottoa lääkärikeskuksessa Helsingissä. ”Koen omaksi tehtäväkseni sen, että rohkaisen tanssijoita olemaan rohkeita omassa työssään ja uskomaan siihen ammattitaitoon, joka heillä on.” – hän kertoo. (Karjalainen 15.5.2018)

KEHO-tapaamisten ja tanssityöpajojen myötä nykytanssin ammattilaiset ovat kasvattaneet yhteistyötä ja ryhtyneet myös tekoihin yhdessä. Pienimuotisia pop-up-yhteisötanssiesityksiä on tehty Joensuun torilla, Turun Föri-lautalla ja Rovaniemen Rotuaarilla. Tanssijat ovat jatkaneet tapaamisia ja tanssiharjoituksia yhdessä ja nyt suunnitteilla on jo yhteisiä hankkeita, esityksiä ja työskentelytiimejä.  Tanssitaiteilijoilla on paljon annettavaa eri elämänalueilla kouluista, päiväkodeista, palvelutaloista alkaen, vaikka insinööritoimistoihin tai kunnan virkamiehille saakka.

Minua kiinnostaa tehdä työtä paikallisuudesta ja yhteisöistä käsin. Tanssi on hyvä tapa käsitellä uusia elämäntilanteita ja löytää uusia näkökulmia. Kehollisuus on ihan olennainen osa ihmisenä olemista, mutta sitä hyödynnetään aivan liian vähän. Meillä tanssijoilla on työkaluja ja osaamista kehon kanssa työskentelemiseen” – sanoo tanssija Sini Siippola Turusta. (Turun Sanomat 10.5.2018)

Käy tutustumassa KEHOlaisiin facebookissa, jossa meillä on avoin sivu nimeltä ”KEHO – ainoa kotini maailmassa”

Seuraa toimintaa sosiaalisessa mediassa #keho #hannabrotherus

Toimintaa on tukenut Keskitien Tukisäätiö.